İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Hukuk Fakültelerine alan dışı Dekan atamasında bilinmeyenler!

Hukuk Fakültelerine alan dışı Dekan atamaları iki başlıkta incelenmeli!

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 15 Ekim 2019 11:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59
Hukuk Fakültelerine alan dışı Dekan atamasında bilinmeyenler!

Bilindiği üzere, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 16 ncı maddesinin (a) fıkrasında; "Fakültenin ve birimlerinin temsilcisi olan dekan, rektörün önereceği, üniversite içinden veya dışından üç profesör arasından Yükseköğretim Kurulunca üç yıl süre ile seçilir ve normal usul ile atanır. Süresi biten dekan yeniden atanabilir." hükmü bulunmaktadır. Yasal düzenlemede atanacak Dekanın ilgili fakültenin alanından olması gerektiğine dair açık bir ifade yer almamaktadır. Profesör unvanında olması yeterli görülmüştür. Fakat, Yükseköğretim Genel Kurulu tarafından "asaleten" yapılan seçimlerde alan uyumuna riayet edildiği bilinmektedir.

Öte yandan, geçtiğimiz günlerde Emekli Hukuk Profesörü Kemal GÖZLER tarafından "Hukukçu Olmayan Hukuk Dekanları: Türkiye'de Bazı Hukuk Fakültelerine Hukukçu Olmayan Dekan Atanması Hakkında Eleştiriler", www.anayasa.gen.tr/dekanlar.htm (Yayın Tarihi: 12.10.2019)" başlıklı bir yazı yayımlandı. 19 Hukuk Fakültesi Dekanının Hukukçu olmadığı özelinde, ülkemizde Hukuk Fakültelerinin mevcut durumlarıyla ilgili yazıda oldukça kapsamlı değerlendirmeler yapılmıştır.

Yazının yayımlanmasından sonra aşağıda sizlere ek bir açıklama sütunu ile sunduğumuz tablonun sosyal medyada hızlı bir şekilde paylaşılması ile birlikte, Hukuk Fakültelerinin durumları ile ilgili farklı değerlendirmeler beraberinde gelmiştir. Araştırmadan yorum yapmak yerine, en azından Sayın Kemal Gözlerin yazısının tamamına bir göz gezdirilse idi, bazı fakültelerde Dekan olarak atanacak 1 tane bile Hukuk Profesörü bulunmadığı anlaşılırdı.

Dolayısıyla, Hukuk Fakültelerinin alan dışı Dekan atama durumlarının iki başlıkta değerlendirilmesi daha hakkaniyetli olacaktır. Bunlar; Hukukçu Profesör olmasına rağmen farklı alandan Dekan atayanlar, 1 Profesörü dahi olmadığı için mecburen alan dışından Dekan atayanlar.

1- Hukuk alanında lisansüstü eğitim görmüş kadrolu Profesörü olmasına rağmen alan dışından Dekan atayan 11 Üniversite;

Bursa Uludağ Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi (6 Profesör olmasına rağmen Rektör Uhdesinde), İnönü Üniversitesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, KTO Karatay Üniversitesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Trabzon Üniversitesi, Yalova Üniversitesi.

2- Kadrosunda Profesör bulunmadığı için kamu hizmetlerinin yürütülmesi amacıyla alan dışından Dekan görevlendirmek durumunda kalan 8 Üniversite;

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, İzmir Bakırçay Üniversitesi, İzmir Demokrasi Üniversitesi, Kırklareli Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Yozgat Bozok Üniversitesi.

Birinci başlıkta yer alan üniversitelerin neden alan dışından Dekan ataması yaptıkları sorusu her üniversite özelinde ayrı bir durum değerlendirilmesi gerektirir. Nitekim, bazen şöyle durumlar ortaya çıkabilir. Fakültede Hukuk alanında yetişmiş tek Profesör vardır. İlgili öğretim üyesi Dekan olmak istemeyebilir. Zira, Dekanlık önemli bir sorumluluktur ve zorla yaptırılan bir idari görevden de beklenen verim alınamaz. Bir de diğer istenmeyen durum ise Fakültede alanında yetişmiş Hukukçu Profesör bulunmasına rağmen "farklı nedenlerle" onun Dekan olması üst yönetim tarafından istenmez. Dolayısıyla, bu sefer alan dışından Dekan görevlendirilmesi yoluna gidilir.

İkinci başlıkta yer alan üniversitelerde alan dışı Dekan görevlendirilmesi yoluna gidilmesi tamamen kadrolu Profesör olmamasından kaynaklanmaktadır. Ayrıca, bu üniversitelerdeki Hukuk Fakültelerinin en eskisi 2012 (Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi), en yenisi ise 2018 (Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi) yılında kurulmuştur. Bu bakımdan, henüz bazı üniversitelerin kısa sürede kadrolu Profesör bulmasını beklemek zaten hayal olur.

Şu an bu durumdaki İzmir Bakırçay, İzmir Demokrasi, Kırklareli, Necmettin Erbakan, Pamukkale, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitelerinin henüz Profesör bulamasalar da asgari öğretim üyesi kriterlerini Doçent ve Doktor Öğretim Üyesi ile sağlayarak öğrenci alımı yapmışlardır. Öğrenci alımı henüz yapamayan Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi ve Yozgat Bozok Üniversitesidir.

Son olarak, ülkemizde Hukuk alanındaki öğretim elemanı sayısının dağılımına YÖK İstatistik kayıtlarına göre üniversite bazlı baktığımızda;

1- Devlet ve vakıf üniversitelerinde 452 Profesör, 225 Doçent, 827 Doktor Öğretim Üyesi, 71 Öğretim Görevlisi ve 1611 Araştırma Görevlisinin görev yaptığı,

2- Hukuk alanında öğretim elemanlarının yarısını Araştırma Görevlilerinin oluşturduğu, (%50,56),

3- Profesörlerin ise sadece %14,19'luk bir dilimi oluşturduğu,

Görülmektedir.

Bu açıdan bakıldığında, ülkemizdeki tüm devlet ve vakıf üniversitelerinin Hukuk Fakültelerinde Dekan olarak görev yapacak yeter sayıda Hukukçu Profesör bulunmaktadır. Buradaki esas sorun, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesindeki 41 Profesörden birinin Yozgat Bozok Üniversitesinde Dekan olarak görev yapmak isteyeceği her türlü ortamı yaratabilmektedir.

Son olarak, ülkemizde çok ciddi sayıda hukuk alanında araştırma görevlisi yetiştirildiği sayılardan anlaşılmaktadır. Ancak, 1611 araştırma görevlisinin yetişerek Profesör kadrolarına gelmeleri çok uzun vadeli yatırımlardır.

Dolayısıyla, kervan yolda düzülür mantığıyla açtığımız Hukuk Fakültelerinin şu an ki durumlarını eleştirirken yukarıda izah etmeye gayret ettiğimiz hususların da göz önünde bulundurulmasında fayda bulunmaktadır.

Tablonun orijinal haline ulaşmak için TIKLAYINIZ.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber