Bakan Çelik'ten Açıklamalar

Milli Eğitim Bakanı Doç. Dr. Hüseyin Çelik eğitim öğretim yılının açılışına ilişkin olarak bir basın toplantısı düzenledi. Bakan Çelik, toplantıda; öğretmen ihtiyacından mesleki öğrenimdeki öğrenci patlamasına, 9 ilde yeni üniversite açılmasından OKS'nin ne olacağına, okullardaki kütüphane sorunundan en fazla atama yapılacak illere değin pek çok konuya değindi. İşte açıklamalardan önemli satır başları ve detaylar..

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 14 Eylül 2007 11:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

10 BİN SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN ATANACAK

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, 25 bin öğretmene ihtiyaç duyulduğunu ancak 10 bin sözleşmeli öğretmen ataması yapacaklarını açıkladı.

EN FAZLA İHTİYAÇ OLAN BRANŞ: SINIF ÖĞRETMENLİĞİ

Çelik, "En fazla ihtiyacımızın olduğu branş sınıf öğretmenliğidir. 4 bin 500'e yakın sınıf öğretmenine ihtiyacımız var" dedi. Bakan Çelik, Milli Eğitim Bakanlığı Başöğretmen Salonu'nda 2007-2008 eğitim-öğretim yılı başlangıcı nedeniyle bir basın toplantısı düzenledi. Son günlerde basın yayın organlarında öğretmen ihtiyacı konusunda birçok haberlerin yer aldığını belirten Çelik, "Bugün itibariyle ihtiyaç duyulan öğretmen sayısı 25 bindir. Branş öğretmenliğinde de 12 bin fazlalık bulunuyor" dedi.

EN FAZLA ATAMA YAPILACAK İLLER

Atamaların ihtiyaca göre yapıldığının altını çizen Çelik, en fazla atama yapılacak illerin İstanbul, Şanlıurfa, Van, Hakkari ve Ağrı olacağını söyledi.

Bu yıl sonuna doğru 130 bin derslik yapacaklarını dile getiren Çelik, AK Parti döneminde yapılan dersliklerin Türkiye'nin sahip olduğu derslik sayısının yüzde 32'sini oluşturduğunu kaydetti. Bundan sonraki süreçte de en büyük bütçenin Milli Eğitime ayrılacağını belirten Çelik, Başbakan Erdoğan'ın Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'a bu konuda talimat verdiğini bildirdi. 60. hükümet dönemindeki eğitim alanındaki hedeflerinin başında okul öncesi eğitimin geldiğini belirten Çelik, "2012 hedefimiz okul öncesi eğitimde asgari yüzde 52'lik bir okullaşma eğitimi sağlamaktır. Çocuklarımızın zekası bu dönemde oldukça yüksektir. Başarı oranları çok yüksek oluyor" dedi.

BAZI İLLERDE MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİMDE İKİLİ ÖĞRENİME GEÇİLECEK

Mesleki ve teknik eğitim konusunda da değinen Bakan Çelik, mesleki ve teknik eğitim alanında yapılan çalışmalar neticesinde bu okullara yapılan başvuruların patlama noktasına geldiğini ifade etti. Çelik, birçok büyükşehirde ikili öğretime geçme hazırlığı yaptıklarını belirterek, sektörel mesleki eğitim hükümetin öncelikleri arasında yer alacağını dile getirdi.

ÜNİVERSİTE REFORMU YAPILACAK

Yükseköğretimde okullaşma oranlarını batı standartlarına taşımak için bu dönemde diğer farklı olacağına işaret eden Çelik, "32 yeni devlet ünivsersitesi kuruldu. Bunlarla ilgili gerekli adımlar atılacak. Hazırlanan Sivil Anayasa çerçevesinde yüksek öğretimle ilgili 131, 132. maddelerde gerekli değişiklikler yapılacak. Yüksek öğretimin ihtiyacı olan üniversite reformu da gerçekleşecek" diye konuştu.

9 İLE YENİ ÜNİVERSİTE KURULACAK

Bakan Çelik, Şırnak, Hakkari, Iğdır, Ardahan, Gümüşhane, Bayburt, Bartın, Yalova ve Tunceli'de 9 yeni üniversitenin açılacağını da bildirdi.

OKS BU YIL SON DEFA YAPILACAK

Bakan Çelik kamuoyunda tartışmalara neden olan Ortaöğretim Kurumları Seçme Sınavı (OKS) konusuna da son noktayı koydu. Çelik, "OKS bu yıl son defa yapılacak. 8. sınıftaki yavrularımıza bu yıl son defa OKS uygulanacak, ve OKS bugünkü şekli ile tarihe karışacak. 6, 7 ve 8. sınıflarda Seviye Belirleme Sınavları yapacağız. Bu sınavlar yeni müfredatın içeriğine uygun bir şekilde yapılacak. Okula bağlı olan öğrenciler avantajlı hale gelecek" dedi.

OKULLAR KÜTÜPHANESİZ KALMAYACAK

Bakan Çelik, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile okullara kütüphane yapılaması konusunda bir işbirliği yapacaklarını belirterek, yapılacak çalışmalar neticesinde hiçbir okulun kütüphanesiz kalmayacağını belirtti.

25 BİN ÖĞRETMENE İHTİYAÇ VAR

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, 25 bin öğretmene ihtiyaç duyulduğunu ancak 10 bin sözleşmeli öğretmen ataması yapacaklarını söyledi. 2005 yılından bugüne kadar 100 bin öğretmen ataması yaptıklarını belirten Çelik, kadroya geçenlerin yerine de tekrar sözleşmeli öğretmenlerin alındığını ifade etti.

DEPO ÖĞRETMENLERİ BİZ KALDIRDIK

67 bin öğretmenin norm kadroda revize yaptığını kaydeden Çelik, bu öğretmenlerin haftada 4-5 saat derse girdiklerini, bunun oldukça sağlıksız olduğunu ifade etti. Çelik, "Türkiye'de depo öğretmen diye bir kavram vardı. 22 bin 500 öğretmen kendi suçları olmadan bazı yerlerde bankamatik öğretmen haline getirilmişti. Bütün bu depo öğretmenler ortadan kaldırıldı. Bugün 25 bin öğretmene ihtiyacımız var. Bu arada 12 bin fazla öğretmenimiz var. Özellikle branş öğretmenliklerinde 12 bin fazla öğretmenimiz var. Bu yıl 10 bin sözleşmeli öğretmen ataması daha yapacağız. Diğer açıklarımızı da ücretli öğretmenler ile doldurulacak. Şu anda 182 bin öğretmen adayı var. Milli Eğitim Bakanlığında dinamik bir süreç var. Önümüzdeki yıl ne kadar öğretmen emekli olacak bunu bilmiyoruz. Her açılan yeni okul için yeni bir norm olacak" dedi.

60 BİN ÖĞRETMEN ATARSAK KİMSE EK DERS ALAMAZ

Çelik, 50-60 bin öğretmen ataması yapılması durumunda şu anda mevcut olan öğretmenlerin ek ders ücreti alamayacaklarını belirterek, en fazla ihtiyaç olan branşları da şöyle sıraladı: "En fazla ihtiyacımızın olduğu branş sınıf öğretmenliğidir. 4 bin 500'e yakın sınıf öğretmenine ihtiyacımız var. Bundan sonra İngilizce, Resim, Müzik, Din Eğitimi ve Beden Eğitimi gelmektedir". Çelik, 12 bin 278 fazla branş öğretmenin bulunduğunu, en büyük fazlalığın ise Lise Matematiğinde olduğunu kaydetti. Çelik, daha sonra bin 130 Çocuk Gelişimi, bin 53 de Makine Tesviye alanında fazla olduğunu belirtti.

3 YILDIZLI OTELLERE EŞDEĞER YURT YAPTIK

Bakan Çelik, öğrenci yurtlarının 3 yıldızlı otellere eşdeğer yurtlar yaptıklarını ifade ederek, ilk ve ortaöğretimde 318 yurdun devreye sokulduğunu, yaklaşık 48 bin kişilik yeni kapasite oluşturulduğunu ve yükseköğretimde de yaklaşık 26 yeni yurt yapıldığını belirtti.

103 ANADOLU LİSESİ VARDI, HEDEFİMİZ 200

Okullara 407 spor salonu yapıldığını, yeni 91 öğretmen evi ile 452 anaokulu inşa ettiklerini anlatan Bakan Çelik, "2 bin 331 ilköğretim okulu, 363 genel lise açılmıştır. 425 Anadolu Lisesi varken, hükümetimiz döneminde 411 yeni Anadolu Lisesi açılmıştır. Göreve başladığımızda 103 adet Anadolu Öğretmen Lisesi mevcuttu. Buna 76 yeni Anadolu Öğretmen Lisesi ilave edilmiştir. Şu anda 179 Anadolu Öğretmen Lisesi mevcuttur. Bu sayıyı 200'e çıkarmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

Türkiye'de ilk defa sosyal bilimler lisesi açıldığını anımsatan Bakan Çelik, 58 ilde fen lisesi olduğunu buna 24 fen lisesi daha ilave ettiklerini, önümüzdeki dönemde 81 vilayetin her birinde de fen lisesi olacak şekilde planlama yaptıklarını bildirdi. Bakan Çelik, ihtiyaç olması halinde büyük şehirlerde birden fazla fen lisesi olabileceğini söyledi.

15 spor lisesi, 6 güzel sanatlar lisesi ve imam hatip liseleri hariç 750 sektörel mesleki ve teknik eğitim okulu açıldığını belirten Bakan Çelik, "Hükümetimiz döneminde 32 devlet, 7 vakıf üniversitesi kurulmuştur. Bunlar gelişim sürecindedirler. 60. hükümet döneminde, seçimden önce söylediğimiz gibi üniversite bulunmayan 9 vilayete de üniversite açacağız. Biz de bütün vilayetlerimizde üniversitelerimizin alt yapısını kuralım ve bu üniversitelerimizi birlikte Türkiye'nin ihtiyacına cevap verecek şekilde hep birlikte el birliğiyle büyütelim" diye konuştu.

DEPREM BÖLGELERİNDE GÜÇLENDİRME YAPILDI

Okulların güvenliğinin çok önemli olduğunu belirten Bakan Çelik, "1. ve 2. deprem bölgelerinde bulunan bütün yatılı ilköğretim bölge okullarımızın deprem güçlendirmesi yapılmıştır" dedi.

Konuya ilişkin dün bir gazetede çıkan habere değinen Bakan Çelik, İstanbul Valiliğinin yaptığı açıklamada "240 okulun depreme karşı güçlendirme kapsamında Dünya Bankasından alınan bir kredi ile güçlendirileceğini'' ifade ettiğini belirtti. Tamamen yıkılıp yeniden yapılacak okul sayısının 16 olduğunu belirten Çelik, ''Yaz boyunca Milli Eğitimin, valiliğin yattığını ama okullar açıldıktan sonra bu faaliyete başlandığı şeklinde bir haber yapılmıştı. Bu haber gerçeği yansıtmamaktadır. Takdir edersiniz ki bir okulun inşa edilmesi hiç bir zaman için 2 ayda bitecek olan bir şey değildir" diye konuştu.

İLKÖĞRETİMDE TEKLİ ÖĞRENİME GEÇMEYİ HEDEFLİYORUZ

İlköğretimde 30 kişilik sınıflara ve tekli öğretime geçilmenin hedeflendiğini açıklayan Bakan Çelik, Türkiye'de bu dönem 122 bin yeni derslik inşa edilmesi gerektiğini bildirdi. Teknolojik altyapının eğitimin olmazsa olmazı olduğuna dikkati çeken Bakan Çelik, geçen süreçte eğitime 550 bin yeni bilgisayar kazandırdıklarını vurguladı.

MÜFEREDATI DEĞİŞTİRDİK

İlköğretim müfredatını değiştirdiklerini, ortaöğretim müfredatında da çalışmaların sürdüğünü anlatan Çelik, her iki müfredatın kökleşmesinin ve içselleştirilmesinin sağlanacağını ifade etti.

BÜTÇEYE KÖY OKULLARI İÇİN YAKIT MASRAFI KOYDURDUK

Bütçeye köy okullarının yakıt masrafı için para koyduklarını anımsatan Bakan Çelik, bunun 2008 bütçesine de konacağını bildirdi.

PROGRAM TÜRLERİNİ ÇEŞİTLENDİRECEĞİZ

Hükümet programında kamuoyuna vadedilen "okul çeşitliliğinden çok, program çeşitliliğini esas alan bir ortaöğretim reformu" yapacaklarını da belirten Bakan Çelik, şöyle devam etti: "Çok çeşitli lise türlerinden ziyade, program türlerini daha çok yaygınlaştıran, ekonomiklik anlayışıyla, fiziki mekanlarımızı, laboratuvarlarımızı daha verimli kullanmak için bir ortaöğretim reformu yapılacaktır. Ortaöğretim projesi adı altında Dünya Bankası'ndan bu konuyla ilgili bir miktar kredi alınmıştır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber