LPG'li araç sayısı 1,5 milyonu aştı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Kasım 2007 15:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) İkinci Başkanı Yusuf Tülek, bu yılın ilk 9 ayı itibariyle LPG'li araç sayısı 1,5 milyonu aştı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) İkinci Başkanı Yusuf Tülek, bu yılın ilk 9 ayında motorin, benzin ve gaz yağı satışının, bir önceki döneme göre yüzde 8 arttığını söyledi.

Tülek, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna, Kurumun 2008 yılı bütçesini sunarken, 1 Kasım 2007 tarihinden itibaren, özel sektörün rüzgar santrallarına yönelik lisans başvurularını kabul etmeye başladıklarını bildirdi.

Toplam kurulu gücü 78 bin megavat olan 750 tesis için başvuru yapıldığını belirten Tülek, bu sektöre olan ilginin nedenlerinden birinin de kur riskinden arındırılmış fiyat ve alım garantisi olduğunu söyledi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının hazırladığı rüzgar atlasının da ilgiyi artırdığını kaydeden Tülek, Türkiye'nin ve dünyanın büyük enerji şirketlerinin başvurularının değerlendirmeye alındığını belirtti.

Tülek, son 4 yılda yapılan doğalgaz dağıtım ihaleleri sonucu 600 bin konutta 2.5 milyon kişinin doğalgazla tanıştığını bildirerek, ihaleyi kazanan firmaların 620 milyon dolar yatırım yaptıklarını ve 29 bin kişiyi istihdam ettiklerini söyledi.

TÜBİTAK tarafından Ekim ayı itibariyle 120 bin litre ulusal marker üretildiğini bildiren Tülek, Türkiye'de dolaşıma giren 15 milyon ton akaryakıtın ulusal marker ile işaretlendiğini kaydetti.

Tülek, denetim süreci ve sektörel gelişimle paralel olarak kayıtlı akaryakıt tüketiminin arttığını ifade ederek, bu yılın ilk 9 ayında toplam kayıtlı motorin, benzin ve gaz yağı satışının bir önceki döneme göre yüzde 8 arttığını belirtti.

Türkiye'de 1.5 milyon aracın LPG kullanmaya başladığını ifade eden Tülek, 14 milyon hanede de LPG'nin evsel tüketim amacıyla kullanıldığını söyledi. Tülek, bu yıl, 37 bin 727 kişiye LPG eğitimi verildiğini de sözlerine ekledi.

GÖRÜŞMELER

Bütçe üzerinde söz alan MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılık ''batağına'' saplandığını öne sürerek, milli bir enerji politikası uygulanmasını istedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığında ''Beyaz Enerji''den sonra bir de ''Mavi Hat'' operasyonu yapıldığını hatırlatan Kalaycı, ''Sayın Bakan 'Düğmeye ben bastım' diyor ama tutuklanan bürokratlar, sizin atadığınız insanlar. Aralarında AK Parti'den aday olanlar da var. Demokrasilerde bu duruma düşen görevliler istifa eder. Siz de istifa etmeyi düşünüyor musunuz? Bakanlığınızda operasyonların bitmesi için bütün renklerin tamamlanmasını mı bekleyeceğiz'' diye konuştu.

CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi de yap-işlet-devret modeliyle yapılan enerji ihalelerinde Hazinenin zarara uğratıldığı yönündeki Sayıştay raporlarını gündeme getirdi. Bu raporlarda hazinenin 2.9 milyar dolar zarara uğratıldığı tespitinin bulunduğunu hatırlatan Hamzaçebi, Enerji Bakanlığı müfettişleri ve Devlet Denetleme Kurulunun da bu konuda farklı ama birbirine yakın rakamlar açıkladığını söyledi. Hamzaçebi, geçen 2 yılda bu konuda neler yapıldığını sordu.

''ÜÇ DENETİM KURUMU, ÜÇ FARKLI RAKAM AÇIKLADI''

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Hamzeçebi'nin sorusunu, ''Üç denetim kurumu, üç farklı rakam açıkladı. Bu konuda Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğünde bir komisyon oluşturuldu. Çalışmalar devam ediyor, çalışmalar bitip rakam kesinleşince harekete geçeceğiz'' diye cevapladı.

AK Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar da nükleer enerjiyi bir uçağa benzetti. Ünüvar, ''Nasıl uçak düştüğü zaman kimse kurtulmuyorsa ve biz buna rağmen uçağa binmeye devam ediyorsak, nükleer enerji de öyle. Nükleer santralde patlama olduğu zaman tabii ki bu tehlikelidir. Ama bu durum, nükleer enerjiden uzak durmamızı gerektirmez'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber