Çelik: İngiltere kadar eğitime bütçe ayırıyoruz

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Kasım 2007 15:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, ''Genç nüfusu iyi eğitebilir, sağlıklı nesiller olarak yetiştirebilir ve ideallerimizle besleyebilirsek 21. yüzyılda Türkiye'nin önünde duracak güç olmaz'' dedi.

Çeşitli açılışlara katılmak üzere Malatya'da bulunan Bakan Çelik, ''91 Bin Dev Öğrenci'' projesi kapsamında yaptırılan 91 Bin Dev Öğrenci İlköğretim Okulunun açılışında yaptığı açıklamada, okulun, öğrencilerin etkinlikleri ile toplanan paralarla yaptırıldığını hatırlatarak, Malatya Valisi Halil İbrahim Daşöz'ün öncülüğünde ve öğretmenlerin rehberliğinde yürütülen çalışmaları karanlıktan şikayet etmeyip bir mum yakmaya benzetti.

İnsanların aklına neden devletin ülkenin ihtiyaç duyduğu bütün okulları yaptırmayıp da Eğitime Yüzde 100 Destek Kampanyası ve bu kampanyanın bir alt kolu olan ''91 Bin Dev Öğrenci'' kampanyası gibi kampanyalar aracılığı ile okullar yapılmaya çalışıldığına ilişkin bir soru gelebileceğini düşündüğünü anlatan Çelik, şöyle konuştu:

''Okulları neden devlet yapmıyor da kampanyalar başlatıyor denilebilir. İktidara geldiğimizden beri Milli Eğitim Bakanlığının bütçesi bir numaralı bütçe olmasına rağmen, ülkemizin imkanları ve kaynakları bütçesinin adabı değildir. Biz büyük bir ülkeyiz. Nüfusumuzun yüzde 63'ü 34 yaş ve altında. 0-14 yaş arasındaki nüfusumuzun genel nüfusa oranı yüzde 26'dır. Bu genç nüfus ve insan potansiyelimiz bizim en büyük avantajımızdır. Bu genç nüfusu iyi eğitebilirsek, sağlıklı nesiller olarak yetiştirebilirsek, bu çocuklarımız karnı tok sırtı pek olursa ve idealimizle besleyebilirsek gerçekten 21. yüzyılda Türkiye'nin önünde duracak güç olmaz. Bunu hamaset olsun diye söylemiyorum.''

-''BÜTÇEMİZ ÜÇ ÜLKE BÜTÇESİ KADAR''-

Türkiye'de ilk ve orta öğretimde okuyan öğrenci sayısının 20 milyon olduğuna dikkati çeken Milli Eğitim Bakanı Çelik, şöyle devam etti:

''Bütün İskandinav ülkelerinin toplam nüfusu yani İsveç, Norveç, Finlandiya, Danimarka ve İrlanda'nın toplam nüfusu Türkiye'nin öğrenci mevcudu kadardır. İngiltere, Almanya ve Fransa'nın eğitime ayırdığı bütçe bizim bütçemiz kadardır. Eğer bizim dünya ile yarışmak gibi çabamız varsa, kalkınmış ülkelerin seviyesine çıkmak gibi bir idealimiz varsa, Büyük Atatürk'ün bize gösterdiği çağdaş ülkelerin seviyesine çıkmak istiyorsak, eğitim konusunda yarım yamalak gerçeklerimizle hareket edemeyiz, muvaffak olamayız. Devleti, özel sektörü, üçüncü sektör dediğimiz sivil toplum örgütlerini ve bütün bu 91 bin dev yüreği bir araya getirmek zorundayız.''

5084 sayılı Keşif Yasası'ndan en karlı çıkan kentin Malatya olduğuna dikkati çeken Çelik, ''Dün akşam yaptığımız 5.5 saatlik toplantıda Malatya'daki eğitimin röntgeni çekildi. Toplantıya ilin sınırları içindeki bütün kurum amirleri, valisi, belediye başkanı, bütün ilçelerin kaymakamları ve 22 genel müdür katıldı.

Malatya'nın fiziki ve teknolojik altyapısı ve insan kaynakları, okullaşma oranı, rehberlik sistemi, yatılı okulları, taşıma sistemi, yurtları, bursları, öğretmen sayısı, öğretmenevleri gibi bütün eksiklikler aksaklıklar masaya yatırıldı. Bu eksikliklerin bir kısmı yerinde çözülecek, bir kısmı da Ankara'ya taşınacak ve orada çözülecektir. Eğitimde Malatya'nın yol haritası çizilmiştir. Malatya kurulduğundan beri böyle bir toplantı yapılmamıştır'' dedi.

Öğrencilerden umutlu olmalarını isteyen Bakan Çelik, Türkiye'nin bugün dünden daha iyi olduğunu, yarın daha iyi olacağını belirtti.

Milli Eğitim bakanı Çelik, daha sonra Malatya Belediyesi ve AK Parti Malatya İl Başkanlığını ziyaret etti.

Çelik, AK Parti İl Başkanlığında yaptığı konuşmada, Malatya'nın AK Parti'ye 2002 Genel Seçimleri'nde 5 milletvekili, yerel seçimlerde 12 ilçenin başta merkez ilçe olmak üzere 7'isini, belediye meclisinin 37 üyeliğinden 27'sini, il genel meclisinin 44 üyeliğinden 34'ünü, 22 Temmuzda yapılan genel seçimlerde de 6 milletvekili verdiğini, anayasanın halk oyuna sunulduğu 21 Ekimde de yüksek bir oranla anayasa değişikliğine ''Evet'' dediğini anlattı.

Hüseyin Çelik, bir gazetecinin ''AK Parti'ye bu desteğine karşılık, Malatya'ya bir bakanlık neden verilmedi?'' yönündeki sorusuna ''Malatya milletvekilimiz Öznur Çalık bana 'Ağabey' der, o nedenle Malatya'nın hem milletvekiliyim, hem de bakanınızım, kabul ederseniz'' yanıtını verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber