Kanunlar yapılırken, STK'lar da temsilci gönderecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Ocak 2008 12:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sivil toplum kuruluşlarının yasama çalışmalarına daha aktif bir şekilde katılmalarını sağlamak üzere hazırlanan TBMM İçtüzüğü değişikliği teklifi TBMM Başkanlığına sunuldu.

TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın basın toplantısında Başkanlığa sunduklarını bildirdiği, TBMM İçtüzüğünün Bazı Maddelerinin Değiştirilmesi Hakkındaki İçtüzük Teklifine göre, Genel Kurula evrak okuma görevi, katip üyeler yerine Başkanlık Divanınca belirlenecek, görevliler tarafından yerine getirilecek.

Komisyonlara, hükümet temsilcisi ve uzmanlarının yanı sıra sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de çağrılacak. Komisyonlar, gündemiyle ilgili sivil toplum kuruluşlarından yazılı veya sözlü görüş isteyebilecekler.

Dış denetim raporlarına ilişkin inceleme sonuçları, Başbakanlıkça TBMM Genel Kurulunun bilgisine sunulacak. Genel Kurul, bu sonuçlar hakkında bilgi edinmekle yetinecek.

Bütçe, kesin hesap ve faaliyet raporlarının görüşülmesi de yeni esaslara bağlanıyor. Buna göre, Plan ve Bütçe Komisyonu, merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin bütçelerini, kesin hesaplarını ve faaliyet raporlarını ilgili komisyonlara, mahalli idarelerin genel faaliyet raporunu ise İçişleri Komisyonuna gönderecek. Komisyonlar, bütçeler ve kesin hesaplarla ilgili görüşlerini iki ayrı rapor halinde kendilerine havale tarihinden itibaren 10 gün içinde TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna iletecek.

ALT KOMİSYONLAR KURULUYOR

İçtüzük değişikliği taslağına göre, Plan ve Bütçe Komisyonunda, "Bütçe" ve "Kesin Hesap" olmak üzere iki ayrı alt komisyon kurulacak. Bütçe Alt Komisyonu, bütçe kanunu tasarısı ve ekleri ile diğer komisyonlar tarafından idare bütçeleriyle ilgili hazırlanıp gönderilen raporları görüşecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber