AÖF Soruları Nasıl Oldu Da Açıklandı?

Önce ÖSYM, KPSS soru ve cavaplarını açıklamak zorunda kaldı. Daha sonra ise Anadolu Üniversitesi... Ancak, açıköğretim sınav soru ve cevaplarının açıklanması tek bir kişinin kişisel gayretine dayanmaktadır. Ve bu soru ve cevapların açıklanması 3 yıllık bir mücadeleye dayanmaktadır. Bir memur arkadaşımızın sabırlı girişimleri sonunda şuan tüm aöf öğrencileri girdikleri sınav soru ve cevaplarını edinebilmektedir. Detaylar için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 20 Şubat 2008 00:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2005 yılı Mayıs ayında Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi 3. sınıfında öğrenci olan memur Uğur Ulutürk, girdiği sınav soru ve cevaplarını ister. Ancak, Anadolu Üniversitesi bu talebe, soru ve cevapların "Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu" kapsamında olduğunu belirterek olumsuz yanıt verir.

Uğur Ulutürk, bu cevaba karşı Bilgi Edinme Değerlendirme Kuruluna başvurur. Kurul, 1.6.2005 tarihinde verdiği kararda, Uğur Ulutürk tarafından istenen Türk Vergi Sistemi, Türk Siyasal Hayatı, Anayasa Hukuku, İdare Hukuku, Sosyal Politika ve Devlet Bütçesi derslerine ilişkin 2005 yılı sınav soru ve cevaplarının verilmesi gerektiğini belirtir. Anadolu Üniversitesi iki ay sonra bu karara itiraz eder ancak Kurul kararı değişmez. Bunun üzerine Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü 2005 yılı Eylül ayı içinde, Kurul kararının iptali istemiyle dava açar.

Yürütmenin durdurulması istemiyle açılan davada, mahkeme heyeti, Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulunun doğru olduğuna karar verir ve Anadolu Üniversitesinin açtığı davanın reddine karar verir.

Bu karar üzerine Uğur Ulutürk, soru ve cevapları bir kez daha ister. Bu arada 2007 yılına gelinmiştir artık. Anadolu Üniversitesi talebe bu kez olumlu cevap verir.

Diğer taraftan, dava da bir yandan, esas yönünden karar verilmek üzere, devam etmektedir. Ulutürk bu arada mezun olmasına rağmen bir dilekçe ile müracaat ederek davaya müdahil olmak ister ve bu talep mahkeme heyetince uygun görülür.

Davanın esası hakkındaki karar ise geçtiğimiz hafta sonuçlandı. Ankara 8. İdare Mahkemesinin esastan verdiği kararda "sınavda sorulan soruların kişiler hakkında sonuçlar doğuran idari işlemlerde kullanılmış olmaları nedeniyle kamusal bilgilere dönüştüğü ve bu nitelikleri itibariyle Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun konusu olmaktan çıktığı" gerekçelerine yer vererek dava hakkındaki nihai kararını tamamlamış bulunmaktadır.

Mayıs 2005 tarihinde başlayan süreçte geçen hafta itibariyle verilen karar, azimli bir mücadelenin sonucunu göstermesi bakımından oldukça önemlidir.

Onlarca profesörün çalıştığı Anadolu Üniversitesine karşı yılmadan çaba gösteren Uğur Ulutürk'e, bu sınav soru ve cevaplarından yararlanan tüm ziyaretçilerimiz adına teşekkürü borç biliyoruz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber