Özürlü personel alım planlaması da yok

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 20 Şubat 2008 21:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ülkemizde resmi kurumlarca yapılan istatiski bir araştırma verilerine göre yaklaşık 8,5 milyon engelli vatandaşımız bulunmaktadır. Bu rakam Avrupa ülkelerindeki engelli nüfus oranları ile karşılaştırıldığında bir hayli yüksektir.

Devletlerin kısa, orta ve uzun vadeli olarak ilerleyebilmesi, gelişebilmesi, sürekliliğini sağlayabilmesi için mutlaka ama mutlaka yapması gereken en temel şey; elinde bulunan mevcut kaynakları nasıl kullanacağının plânlamasını yapmak ve bu doğrultuda çalışmalar yürütmektir.

Böylece hem devletler çağdaş, gelişmiş ve refah seviyesine ulaşmış olacaktır hem de içinde barındırdığı insanların psikolojik, sosyal, ekonomik, kültürel ve eğitsel olarak gelişimlerinin sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesini sağlayacaktır.

Ancak ne yazık ki, ülkemizde engelli nüfus oranı göz önüne alınarak hiçbir çalışma ve plânlama yapılmaktadır. Altyapı, üstyapı, eğitim, kültür, sosyal çevre v.b. konularda tek kapsamlı ve uygulanabilir bir plânlama yapılmamıştır.

İstihdam da bu plânsızlığın en önemli ayaklarından birisidir. Engelli nüfus ne kıt imkânlarını kullanarak ne kadar eğitim alırsa alsın, ne kadar kendini geliştirebilirse geliştirsin kendisi ile aynı seviyede olan normal bir birey karşısında hep 1-0 yenik başlamaktadır. Engelleri onlar için bir dezavantajdır adeta. Devlet çıkarttığı bazı yasalar ile bu dezavantajı kısmende olsa ortadan kaldırmaya çalışmıştır. Bu noktada yapılan çalışmaları takdir ediyoruz.

Ancak engelli nüfusun istihdamı plânlı bir şekilde yapılmamaktadır. Her yıl kaç engelli alınacak, hangi eğitim seviyesinde olacak, hangi kadrolara engelli personel alınacak işte bu soruların cevabı bir muallâk olarak havada kalmaktadır.

Ve her yıl plânsız bir şekilde yapılan engelli personel alımları komik rakamlar ve kadrolar ile sınırlı kalmaktadır. 8,5 milyon engeli nüfus var diyoruz her yıl istihdam ettiğimiz engelli personel sayısı 1000'i dahi bulmuyor. Devletin kendi kadrolarında 48.000 engelli personel kadrosunun boş olduğunu düşünürsek neden plânlanıp bu istihdamların gerçekleşmediğini sormamak kaçınılmaz.

Engelliler için engelli personel alımı plânlaması yapmak çok mu zor?

Haberi yazan: idealist84

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber