Kamu Personeli Danışma Kurulu hangi konuları ele alacak?

Bu yazımız, Kasım ayında yapılması beklenen Kamu Personeli Danışma Kurulunda gündeme alınabilecek konular, Kurulun görevleri ve toplantının sonucunda elde edilecek çıktılar konusunda olacaktır.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 24 Ekim 2023 00:10, Son Güncelleme : 23 Ekim 2023 09:31
Kamu Personeli Danışma Kurulu hangi konuları ele alacak?

4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanununun 21 inci maddesinde, "Kamu Personeli Danışma Kurulu, kamu görevlileri sendikaları ve konfederasyonları ile kamu idareleri arasında sosyal diyaloğun geliştirilmesi, kamu personel mevzuatının ve kamu yönetimi uygulamalarının değerlendirilmesi, yönetimin daha iyi işleyen bir yapıya kavuşturulması için ortak çalışmalar yürütülmesi, kamu görevlilerinin yönetime katılımının sağlanması ve kamu yönetiminin karşılaştığı sorunlara çözümler geliştirilmesi amacıyla; Cumhurbaşkanının görevlendireceği Cumhurbaşkanı yardımcısı veya bakanın başkanlığında, en çok üyeye sahip üç konfederasyonun genel başkanı ile her bir hizmet kolunda en çok üyeye sahip kamu görevlileri sendikasının başkanı ve Cumhurbaşkanınca belirlenen kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcilerinden oluşur. Kurula gündemde yer alan konulara göre diğer kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri de davet edilebilir.

8 inci maddede belirtilen toplu sözleşme konuları ile kurumsal konular dışında kalan ve kamu personel sistemini ilgilendiren genel nitelikli konular, Kurulda değerlendirilir.

Kurul, her yıl mart ve kasım aylarında toplanır. Kurulun sekretarya hizmetleri Devlet Personel Başkanlığınca yürütülür." hükmü yer almaktadır.

Kamu Personeli Danışma Kurulunun, kamu personel rejimi ve Devlet teşkilatlanması ile ilgili görüş oluşturmak ve kamu personel rejimiyle ilgili politikaların oluşumuna katkı sağlamak gibi kamu personel yönetimini ülke çapında ilgilendiren konularda olağanüstü görevleri de bulunmaktadır. Ancak oluşturulacak görüşün hangi Makama sunulacağı veya nasıl uygulanacağı konusunda belirsizlikler bulunmaktadır.

20/4/2012 tarihli ve 28270 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Toplu Sözleşme Görüşmelerinin Yapılma Usul ve Esasları ile Kamu Görevlileri Hakem Kurulu, Kamu Personeli Danışma Kurulu ve Kurum İdari Kurullarının Teşkili, Çalışma Usul ve Esaslarına İlişkin Yönetmeliğin 12 nci maddesinde, "(1) Kamu Personeli Danışma Kurulu, kamu görevlileri sendikaları ve konfederasyonları ile kamu idareleri arasında sosyal diyaloğun geliştirilmesi, kamu personel mevzuatının ve kamu yönetimi uygulamalarının değerlendirilmesi, yönetimin daha iyi işleyen bir yapıya kavuşturulması için ortak çalışmalar yürütülmesi, kamu görevlilerinin yönetime katılımının sağlanması ve kamu yönetiminin karşılaştığı sorunlara çözümler önerilmesi amacıyla, Devlet Personel Başkanlığının bağlı olduğu Bakanın başkanlığında, en çok üyeye sahip üç konfederasyonun genel başkanı ile her bir hizmet kolunda en çok üyeye sahip kamu görevlileri sendikasının başkanı ve Devlet Personel Başkanından oluşur.

(2) Kamu Personeli Danışma Kuruluna gündemde yer alan konulara göre diğer kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri de davet edilebilir.

(3) Kamu Personeli Danışma Kurulu, her yıl mart ve kasım aylarında Kurul Başkanının belirleyeceği yerde toplanır. Danışma Kurulunun sekreterya hizmetleri Devlet Personel Başkanlığınca yürütülür.

(4) 4688 sayılı Kanunun 28 inci maddesinde belirtilen toplu sözleşme konularının ve kurumsal konuların dışında kalan kamu yönetimini ve kamu personel sistemini ilgilendiren genel nitelikli konular, Danışma Kurulunda değerlendirilir.

(5) Toplantı gündemi Kurul Başkanı tarafından belirlenir. Toplantı gündemi ile varsa gündeme ilişkin komisyon raporları ve diğer belgeler toplantı tarihinden beş gün önce Kurul üyelerine ve diğer katılımcılara bildirilir." hükmü yer almakla birlikte ,13 üncü maddesinde ise Kamu Personeli Danışma Kurulunun görevleri şu şekilde hükme bağlanmıştır:

"(1) Danışma Kurulu:

a) Kamu personel sistemine ilişkin politikaların oluşumuna katkıda bulunmak,

b)Kamu görevlileri sendikaları ve konfederasyonları ile kamu yönetimi arasında uzlaşma ve işbirliğini güçlendirecek çalışmalar yapmak,

c)Kamu personel sistemi ve kamu yönetimi teşkilatlanması ile ilgili mevzuat çalışmalarını ve uygulamalarını izlemek, görüş oluşturmak,

ç) Uluslararası Çalışma Örgütünün konferans ve faaliyetlerine katılımda, kamu personel sisteminin gelişimi konusunda taraflar arasında etkin bir danışma, bilgilendirme ve iletişimin gerçekleşmesini sağlamak,

d)Modern kamu yönetimi ilkelerine ve yönetime katılma anlayışına uygun çalışmalar yapmak,

e)İhtiyaç duyulması halinde belli konularda çalışmalar yapmak üzere komisyonlar kurmak, komisyon çalışmaları sonrasında ortaya çıkacak raporları değerlendirmek,

f)Ulusal ve uluslararası düzeyde seminer ve toplantılar düzenlenmesini önermek,

ile görevlidir."

Yukarıda yer verilen açıklamalar ve ilgili mevzuat hükümleri birlikte göz önüne alındığında, aşağıda yer verilen hususların çözüme kavuşturulması önem arz etmektedir:

-Kamu Personeli Danışma Kurulu ilgili sendikalar ve idare arasında sosyal diyaloğun geliştirilmesi amacıyla toplanacaktır. Ancak sosyal diyalog gibi çok soyut bir kavramın geliştirilmesi nasıl olacaktır?

-Kamu yönetiminin karşılaştığı sorunlara çözüm bulunması konusunda çok sayıdaki sorunun gündeme getirilip getirilmeyeceğine dair hususlarda açıklık bulunmamaktadır. Örneğin, kamu personel sistemi kapsamında olan hangi konular gündeme alınacaktır? Özellikle toplu sözleşmede hüküm altına alınan 4688 sayılı Kanunda revizyon yapılması, 3600 ek gösterge konularında hangi adımlar atılacaktır?

-Kurula, ilgili sendika temsilcileri ve Cumhurbaşkanınca belirlenen kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcilerinin davet edileceği belirtilmiş olup, gündemde yer alan konulara göre diğer kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcilerinin de davet edilebileceği hükme bağlanmıştır. Ancak bu dönemki KPDK gündemli mi yoksa gündemsiz mi toplanacaktır?

-Kamu yönetimi ve Devlet teşkilatlanması ile ilgili çok sayıda sorunun bulunduğu kamu personel yönetimimizde böyle bir diyalog ortamının olduğu bir toplantının çıktılarının rapor haline getirilip Cumhurbaşkanlığı Makamına sunulması öngörülmekte midir?

-Kamu personelinin hiyerarşiye ve yapılan işin niteliğine uygun işe göre ücret rejiminin belirlenmesi, ek gösterge konusunun yeniden hiyerarşiye ve hakkaniyete uygun şekilde düzenlenmesi, kariyer meslek mensuplarının (Müfettişler, denetmenler, kariyer uzmanlar, denetçiler vb.) kamu kurumlarındaki rolü ve özlük haklarında iyileştirme yapılması, asansör yükselme olarak da ifade edilen 657 sayılı Kanunun 68/B uygulamasının tasarruf genelgesinden kaldırılması, mesai saatlerinin yeniden düzenlenmesi, görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarının hangi düzenli aralıklarla yapılacağı gibi genel nitelikli konularda adımlar atılacak mıdır?

-Yapılacak toplantıya anılan Kanun hükmü gereği en çok üyeye sahip üç kamu görevlileri sendikaları konfederasyonun genel başkanlarının katılacağı belirtilmiştir. Ancak bu Kanunda yapılması planlanan değişiklik sonrasında sosyal diyalog gibi bir ifadenin de söz konusu Kanunda yer alması sebebiyle bir sonraki Danışma Kuruluna tüm kamu görevlileri sendikaları konfederasyonlarının genel başkanlarının katılımını kapsayacak şekilde düzenleme yapılması adına gündem oluşturulabilir mi?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber