Yüzlerce çocuk okuldan alınarak tarlaya götürüldü

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 02 Mayıs 2008 13:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ferit ASLAN- Muharrem KONTAZ/DİYARBAKIR, (DHA)

GÜNEYDOĞU'dan Batı illerine mevsimlik işçi göçü, bu yıl bölgede yaşanan kuraklığın etkisiyle daha da arttı. Yüzlerce aile eğitimlerine devam eden çocuklarını bile okuldan alarak batıya soğan ve şeker pancarı çapasına gitmek için tren garına akın etti. GAP'ın merkezi ve tarım ile sulamanın kalbi olarak bilinen Şanlıurfa'nın Siverek İlçesi'nden onlarca ailenin Yozgat'a şeker pancarı çapasına gitmesi dikkat çekti.

Mehmet Şimşek adlı işçi, 5 çocuğunu kendi isteği ile okuldan alıp yanında Yozgat'a götürmek zorunda kaldığını belirterek, ?GAP'ın merkezi deniliyor ama toprak yok. Bu yıl kuraklıkta yaşanınca batıya mevsimlik işçi olarak gidenlerin sayısı arttı? dedi. Eğitim-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Abdullah Karahan, her yıl ilköğretim çağındaki binlerce çocuğun mevsimlik işçi olarak okuldan alınıp batı illerine götürüldüğünü söyledi.

Her yıl Güneydoğu'dan batı illerine yaşanan mevsimlik işçi göçünün bu yıl bölgede yaşanan kuraklık nedeniyle artığı gözlendi. Bölgeden Yozgat ve Kayseri'ye şeker pancarı ve soğan çapası yapmaya giden işçiler sabahın erken saatlerinden itibaren çoçukları ile Diyarbakır Tren Garı'nı doldurdu. Yanlarında erzaklarını getiren mevsimlik işçilerden bazılarının tüp, bağlama ve av tüfeği ve Kuran-ı Kerim bile götürdükleri gözlendi. Mevsimlik işçilerin arasında ilköğretim çağındaki çocuk sayısının çokluğu gözlenirken, bu çocukların eğitimleri sürmesine rağmen aileleri tarafından zorunlu olarak bir yazı ile okuldan ve eğitimlerinden koparılmak zorunda bırakıldıkları öğrenildi.

GAP'IN MERKEZİNDEN YOZGAT'A GÖÇ

GAP'ın ve suluma ile tarıma elverişli arazilerin kalbi sayılan Şanlıurfa'nın Siverek İlçesi'nden gelen onlarca aile, Yozgat'a şeker pancarı çapası yapmak için Diyarbakır'dan trene bindi. Aileler eğitimlerine devam eden çocuklarını bakacak kimse bulunmadıkları gerekçesiyle zorunlu olarak okuldan aldıklarını öne südü. Mehmet Şimşek adlı mevsimlik işçi, tarım alanları ve sulama bakımından bölgenin kalbi sayılan Şanlıurfa'dan Yozgat'a çalışmaya gitmelerinin acı bir olay olduğunu söyledi. Şimşek, ?Maalesef her yıl ekmek parası için çocuk çocuk demeden Yozgat'a gidiyoruz. Toprağımız yok. Bu yıl kuraklıkta yaşananca mevsimlik işçi olarak batıya gidenlerin sayısı arttı. Bizi aslında terör değil, işsizlik bitiriyor. 5 çocuğumu okula yazdığım zorunlu bir yazı ile almak zorunda kaldım? dedi.

Okuldan alınarak mevsimlik işçi olarak batıya götürülen öğrencilerin bir kısmı yaşanan olay karşısında susmayı tercih ederken, bazıları ise arkadaşlarından ve okullarından zorunlu olarak ayrıldıkları için üzgün olduklarını söyledi. Garda trene binmek için büyük telaş yaşayan mevsimlik işçileri trenin hareket etmesiyle geride kalanlar gözyaşarı döküp el sallayarak uğurladı.

EĞİTİM-SEN

Eğitim-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Abdullah Karahan, özellikle Şanlıurfa ve Diyarbakır'dan her yıl mevsimlik işçi olarak okullar bitmeden binlerce öğrencinin alındığını ve batıya gönderildiğini söyledi. Karahan, ?Sadece batıya gönderilen değil, kendi köyünde okuldan alınıp tarlada çalıştırılan öğrenciler vardır. Yasal olarak ailelere ceza verilmesi gerekirken, bazı yasalar uygulanmıyor. Ama ailelere ceza verilmesi de çözüm değildir. Bu soruna bir şekilde çözüm bulunması gerekir. Çocukları zorunlu olan eğitimden koparmamak için devletin bir çözüm bulması gerekir. Her ne kadar gezici okul ve kütüphanelerle tarlada çalışan çocukların okuma ve yazmaları sağlanıyorsa da okuldan koparıldığı için öğrencilerin eğitimi aksıyor? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber