Disiplin cezası alan sağlıkçılara döner sermayeden pay ödenecek

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 08 Mayıs 2008 22:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Danıştay, disiplin cezası alan sağlık görevlilerine belli bir süre ek ödeme yapılmaması ya da ek ödemelerinden kesinti yapılmasına ilişkin düzenlemenin yürütmesini durdurdu.

Türk Sağlık-Sen'in, Sağlık Bakanlığına bağlı personele ödenecek döner sermaye gelirlerini düzenleyen yönetmeliğin serbest meslek katsayısı, performans puanı hesaplaması, kadro-unvan katsayıları, vekaleten atamalar ve ikinci görevle görevlendirmeler ile disiplin cezası verilmesi halinde ek ödeme yapılmaması veya kesinti yapılmasına ilişkin hükümlerinin yanı sıra, Bakanlığın aynı konularda düzenlemeler içeren genelgesinin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle açtığı davada, Danıştay 11. Daire, yürütmenin durdurulması istemini reddetti.

Bunun üzerine sendika karara itiraz etti.

Sendikanın itirazını sonuçlandıran Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, disiplin cezası alanlara belli bir süre döner sermaye ödenmemesi ya da ek ödemeden kesinti yapılmasına ilişkin hükmün yürütmesini durdururken, diğer düzenlemelere ilişkin istemi reddetti.


T.C.

DANIŞTAY

İDARİ DAVA DAİRELERİ KURULU

YD. İtiraz No:2008/155

İtiraz Eden (Davacı): Türkiye Sağlık ve Sosyal Hizmetler Kolu

Kamu Görevlileri Sendikası Dr.Mediha Eldem Sk. No:85 - Kocatepe/ANKARA

Vekili: Av. Murat Bahadır, aynı adreste

Karsı Taraf (Davalı): Sağlık Bakanlığı-ANKARA

İstemin Özeti: Danıştay Onbirinci Dairesince verilen ve yürütmenin durdurulması isteminin reddine ilişkin bulunan 26.11.2007 günlü, E:2007/11898 sayılı karara, davacı itiraz etmekte ve yürütmenin durdurulmasına karar verilmesini istemektedir.

Danıştay Tetkik Hakimi Muhsin Yıldız'ın Düşüncesi: İtirazın reddi gerektiği düşünülmektedir.

Danıştay Savcısı Mehmet Ali Samur'un Düşüncesi: İtiraz dilekçesinde ileri sürülen nedenler, Danıştay Onbirinci Dairesince verilen yürütmenin durdurulması isteminin reddine ilişkin kararın kaldırılmasını gerektirecek nitelikte görülmediğinden, itirazın reddi gerekeceği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunca gereği görüşüldü: 25.8.2007 günlü, 26624 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak 1.9.2007 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe giren "Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Kurum ve Kuruluşlarında Görevli Personele Döner Sermaye Gelirlerinden Ek Ödeme Yapılmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik"in 1/ğ, 2/ç, 2/ü, 2/v, 2/oo, 2/pp, 2/2-a, 2/2-b maddeleri ile Ek-3 ve Ek-4 cetvellerde yer alan "Tıbbi tegnolog - 0.40" ibaresinin, ayrıca dava konusu yönetmelik değişikliği hakkında Sağlık Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından yayımlanan 2007/78 sayılı Genelge'nin 3., 9., 10. maddeleri ile 2007/87 sayılı Genelge'nin 1. ve 7. maddelerinin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle açılan davada; Danıştay Onbirinci Dairesince verilen ve yürütmenin durdurulması isteminin reddine ilişkin bulunan 26.11.2007 günlü, E:2007/11898 sayılı karara, davacı itiraz etmekte ve yürütmenin durdurulmasına karar verilmesini istemektedir.

"Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Kurum ve Kuruluşlarında Görevli Personele Döner Sermaye Gelirlerinden Ek Ödeme Yapılmasına Dair Yönetmelik"in dava konusu Yönetmelikle değişik; 4. maddesinin birinci fıkrasının (ğ) bendindeki, "Serbest meslek katsayısı: Mesleğini serbest olarak icra eden sağlık personeli İçin (0,3)..," ibaresi ile Sağlık Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı'nın 2007/78 sayılı Genelgesinin 3, maddesinin, 5. maddesinin birinci fıkrasının (ü) bendinde yer alan "Kurumlarda, baştabip yardımcıları veya hastane müdür yardımcılarının sayısı, kurum standart kadro sayısından fazla ise net performans puanı hesaplamasında hastane hizmet puan ortalaması kullanılmayıp, kurum standart kadro sayısının hastane hizmet puan ortalaması ile çarpımının, baştabip yardımcısı veya hastane müdür yardımcısı sayısına bölümü sonucu bulunan puan esas alınır." hükmünün, aynı maddenin (00) bendinde yer alan "...ve asistanlar için (1.10) olarak uygulanır..." ibaresinin, aynı maddenin (pp) bendinde yer alan "Ancak, burada görev yapan her unvanda bulunan personel sayısı Bakanlıkça belirlenen personel dağılım cetvelinde belirlenen sayıdan fazla ise personelin net performans puanı hesaplanmasında il performans puan ortalaması kullanılmayıp, personel dağılım cetvelinde o unvan için belirlenen sayının il performans puan ortalaması ile çarpımının, o unvandaki personel sayısına bölümü sonucu bulunan puan esas alınır, " hükmünün ve 2007/78 sayılı Genelgenin 9. maddesinin, 5. maddesinin 2. fıkrasının "Vekaleten atanan veya ikinci görevle görevlendirilen personele" döner sermayeden yapılacak ek ödemenin usul ve esaslarını düzenleyen (a) ve (b) bentleri ile 2007/78 sayılı Genelgenin 10., 2007/87 sayılı Genelgenin 1. maddesinin ve "Kurum Personelinin Hizmet Alanı Kadro-Unvan Katsayıları "başlığını taşıyan Ek 3 ile "Kuruluş Personelinin Hizmet Alanı Kadro-Unvan Katsayıları" başlıklı Ek-4 cetvellerinde yer alan "Tıbbi teknoloji (0.40)" ibaresinin ve 2007/87 sayılı Genelgenin 7. maddesinin yürütülmesinin durdurulması isteminin, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 27. maddesinde yürütmenin durdurulması kararı verilebilmesi için aranan koşulların gerçekleşmediği sonucuna ulaşılarak reddedildiği, davacının, kararın bu kısmının kaldırılarak söz konusu Yönetmelik kuralları ile genelge hükümlerinin yürütülmesinin durdurulmasına karar verilmesi için ileri sürdüğü savların da yürütmenin durdurulması isteminin kabulünü gerektirecek nitelikte bulunmadığı anlaşılmıştır,

Davacının, kararın. Yönetmeliğin dava konusu Yönetmelikle değişik 5. maddesinin birinci fıkrasının ç) bendinin son iki tümcesi ile (v) bendine yönelik yürütmenin durdurulması isteminin reddine ilişkin kısmına yönelik itirazına gelince;

209 sayılı Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Kurumlan ile Esenlendirme (Rehabilitasyon) Tesislerine Verilecek Döner Sermaye Hakkında Kanun'da yer alan; personelin unvanı, görevi, çalışma şartları ve süresi, hizmete katkısı, performansı, serbest çalışıp çalışmaması ile muayene, ameliyat, anestezi, girişimsel işlemler ve özellik arz eden riskli bölümlerde çalışma gibi unsurlar göz önüne alınmak suretiyle Maliye Bakanlığının uygun görüşü üzerine, Sağlık Bakanlığınca çıkarılacak Yönetmelikle ek ödemenin unsurlarının belirleneceği yolundaki hükme dayanılarak hazırlanan "Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Kurum ve Kuruluşlarında görevli Personele Döner Sermaye Gelirlerinden Ek Ödeme Yapılmasına Dair Yönetmelik" 12.5.2006 günlü, 26166 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe konulmuştur.

Değinilen Yönetmeliğin 5. maddesinin (ç) bendinin sondan iki tümcesinde ?inceleme heyetinin raporuna istinaden hakkında disiplin soruşturması açılıp, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 12. maddesine göre cezalandırılanlardan, uyarma cezası alanlara bir ay, kınama cezası alanlara iki ay, aylıktan kesme cezası alanlara üç ay, kademe ilerlemesinin durdurulması cezası alanlara altı ay süreyle ek ödeme yapılmaz. Ek ödeme yapılmaması işlemine, cezanın ilgiliye tebliğ tarihinden İtibaren başlanır." kuralına, (v) bendinde de "Kurumlarda, Bakanlık hasta hakları kurulu raporuna İstinaden hakkında disiplin soruşturması açılıp, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 125 inci maddesine göre cezalandırılan personelden; uyarma cezası alanlara bir ay, kınama cezası alanlara iki ay, aylıktan kesme cezası alanlara üç ay kademe ilerlemesinin durdurulması cezası alanlara dört ay süreyle, net performans puanının dönem ek ödeme katsayısı İle çarpımı sonucu bulunan tutar, tavan ek ödeme tutarını geçmiyorsa, net performans puanının dönem ek ödeme katsayı ile çarpımı sonucu bulunan tutardan, eğer geçiyorsa tavan ek ödeme tutarından %30 oranında kesinti yapılır. Kesinti işlemine cezanın ilgiliye tebliğ tarihinden itibaren başlanır." kuralına yer verilmiştir.

Yönetmeliğin değinilen hükümlerinin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Danıştay Onbirinci Dairesinin 2006/4806 sayılı esasına kayıtlı olarak açılan davada, Dairece verilen yürütmenin durdurulması isteminin reddine ilişkin karara davacı tarafından yapılan itiraz sonucu Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun 19.4.2007 günlü, YD. İtiraz No:2007/144 sayılı kararıyla; "209 sayılı Kanun'da yer alan ölçütler doğrultusunda ek ödemenin personelin almakta olduğu aylığın önemli bir parçası olduğu görülmektedir. Ayrıca, herhangi bir disiplin cezası alanlara ayrıca bir de aylıktan kesme cezası niteliği taşıyan şekilde belli bir süre hiç ek ödemeden yararlandırmama veya ek ödeme tutarından kesinti yapılması yoluna gidilmesinde hukuka uygunluk bulunmamaktadır. Zira disiplin cezasına konu eylemler için uygulanacak yaptırım mevzuatta belirlenmiş olup, idari düzenlemeyle disiplin cezasının yanında aynı eylemden dolayı bir de gelir mahrumiyetine yol açacak biçimde düzenleme getirilmesine olanak tanıyan bir yetki davalı idareye tanınmamıştır." gerekçesine yer verilmek suretiyle değinilen düzenlemeler yönünden yürütmenin durdurulmasına karar verilmiştir.

Davaya konu Yönetmeliğin 2. maddesiyle, 12.5.2006 günlü, 26166 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Kurum ve Kuruluşlarında Görevli Personele Döner Sermaye Gelirlerinden Ek Ödeme Yapılmasına Dair Yönetmelik"in 5. maddesi yeniden düzenlenmiş ve bu arada 5. maddenin birinci fıkrasının (ç) bendi ile (v) bendinde Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nca yürütülmesi durdurulan kurallara yeniden ve aynen yer verilmiştir.

Anayasanın 2. maddesinde, Türkiye Cumhuriyetinin Hukuk Devleti olduğu vurgulanmakta ve 138. maddesinin son fıkrasında "Yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır; bu organlar ve idare, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremez ve bunların yerine getirilmesini geciktiremez." yolunda açık, kesin ve buyurucu bir kurala yer verilmektedir.

Öte yandan 2577 sayılı Yasanın 28. maddesinin 1. fıkrasının birinci tümcesi, "Danıştay, bölge idare mahkemeleri, idare ve vergi mahkemelerinin esasa ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararlarının icaplarına göre idare, en geç otuz gün içinde işlem tesis etmeye ve eylemde bulunmaya mecburdur." şeklindeki kuralıyla Anayasanın 2. maddesinde yer alan "Hukuk Devleti" ilkesine uygun bir düzenleme getirmektedir. Söz konusu ilke karşısında, idarenin maddi ve hukuki koşullara göre uygulanabilir nitelikte olan bir yargı kararını "aynen" ve "gecikmeksizin" uygulamaktan başka bir seçeneği bulunmamaktadır.

Olayda hukuka aykırı bulunarak yürütülmesi durdurulan Yönetmelik hükümlerinin, dava konusu Yönetmelikle aynı yönde yeniden düzenlendiği anlaşılmakta olup, yapılan bu düzenlemenin yargı kararını etkisiz bırakma amacını taşıması nedeniyle Anayasa'nın 138. ve 2577 sayılı Yasa'nın 28. maddelerine aykırı bu uygulamayla hukuk devleti ilkesinin ihlal edildiği kuşkusuzdur.

Açıklanan nedenlerle, olayda 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun değişik 27. maddesinde öngörülen ve yürütmenin durdurulmasına karar verilebilmesi için gerekli olan koşulların "Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Kurum ve Kuruluşlarında Görevli Personele Döner Sermaye Gelirlerinden Ek Ödeme Yapılmasına Dair Yönetmelik"in dava konusu Yönetmelikle değişik 5. maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendinin sondan iki tümcesi ile (v) bendi yönünden gerçekleştiği anlaşıldığından, davacı itirazının kısmen KABULÜ ile dava konusu Yönetmeliğin değinilen hükümlerinin yürütülmesinin durdurulmasına; dava konusu Yönetmeliğin iptali istenilen diğer maddeleri ile genelgelerin iptali istenilen maddeleri yönünden ise 2577 sayılı Yasa'nın 27. maddesindeki koşullar gerçekleşmediğinden davacı itirazının bu maddelere yönelik kısmının REDDİNE, 6.3.2008 günü oybirliği ile karar verildi.

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu

Danıştay Başkanvekili Sinan Yörükoğlu

2. Daire Başkanı Mustafa Birden

5. Daire Başkanı Turan Falcıoğlu

13. Daire Başkanı Faruk Öztürk

12. Daire Başkanı Yücel Irmak

10. Daire Başkanı Mehmet Ünlüçay

6. Daire Başkanı Bekir Aksoylu

8. Daire Başkanı Ayla Alkıvılcım

12. Daire Üyesi Sabriye Köprülü

6. Daire Üyesi Banu Dilcin

6. Daire Üyesi Nazlı Koçer

5. Daire Üyesi Salih Er

2. Daire Üyesi Murat Cebeci

8. Daire Üyesi Yeniay Kaya

13. Daire Üyesi Suna Türkoğlu

2. Daire Üyesi Kırdar Özsoylu

5. Daire Üyesi Sadri Bozkurt

13. Daire Üyesi Turan Karakaya

2. Daire Üyesi Ayla Günenç

13. Daire Üyesi Zümrüt Öden

6. Daire Üyesi. Zeynep Yılmaz

8. Daire Üyesi Sıddık Yıldız

10. Daire Üyesi Nüket Yoklamacıoğlu

8. Daire Üyesi Atıl Üzelgün

5. Daire Üyesi Hayrettin Kadıoğlu

10. Daire Üyesi İbrahim Berberoğlu

12. Daire Üyesi Muzaffer DileK

12. Daire Üyesi Erkan Cantekin

10. Daire Üyesi Tülin Özdemir

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber