10 yıl gıda fiyatları yüksek kalacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Mayıs 2008 22:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OECD), gıda fiyatlarının gelecek 10 yılda yüksek kalmaya devam edeceğini bildirdi.

FAO ve OECD'nin tarımla ilgili hazırladığı ve gelecek hafta yayımlanacak raporuna göre, 2008 ve 2017 yılları arasında, artan talep yüzünden şimdiki seviyelerinin altında olsa bile gıda fiyatları tarihi seviyelerinin üzerinde kalmayı sürdürecek.

Raporda, ''Gelecek 10 yılda, tahıllar, pirinç ve yağlı tohumlar için nominal fiyatların geçen 10 yılın ortalamasından yüzde 35 ila yüzde 65 fazla olması bekleniyor'' denildi.

Gıda ürünlerinin birçoğu için fiyatların 2005 ve 2007 arasında ikiye katlandığı ve bu yıl da yükselmeye devam ettiği vurgulanan raporda, gıda fiyatlarının artışının, kentli yoksullar ve gıda ithal eden ülkelerde yaşayan kimseler için sınırlı gelirlerinin önemli bölümünü gıdaya ayırmaları nedeniyle etkisinin olumsuz olacağına işaret edildi.

Pirinç dahil bütün tahılların fiyatında her yüzde 10'luk yükselişin temel gıda ürünü ithal eden ülkelerin gıda faturasını 4,5 milyar dolar artırdığına dikkat çekilen raporda, gıda fiyatlarının yükselişinin etkisinin, zengin, kalkınmış ülkeler için çok daha az olacağı kaydedildi.

-''GIDA KRİZİ İNSAN HAKLARINI TEHDİT EDİYOR''-

Bu arada BM, dünyada açlığa, kıtlığa ve protestolara sebep olan gıda fiyatlarındaki dramatik yükselişin temel insan haklarını tehdit ettiğini bildirdi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Louise Arbour, BM İnsan Hakları Konseyi'nde yaptığı konuşmada, tırmanan mısır, buğday, pirinç ve diğer gıda ürünleri fiyatlarının, ''sayısız insanın refahını ve haklarını tehlikeye attığını'' söyledi.

Yeterli gıdaya ulaşma hakkının uluslararası yasalarca korunduğunu belirten Arbour, gıda krizinin, arz ve talep dengesizliği, haksız ticaret uygulamalarının yanı sıra teşvikleri ve sübvansiyonları kapsayan yanlış politikalardan kaynakladığını kaydetti.

Arbour, insanların kendilerini ve ailelerini beslemek için temel gereksinimler ve hizmetlerde rekabetten vazgeçmeye zorlandığında yapılacak bir hatanın domino etkisi göstererek sağlık ya da eğitim hakkı gibi diğer temel hakları riske atacağı uyarısında da bulundu.

Gıda fiyatlarındaki yükseliş bütün dünyada etkisini hissettirirken, özellikle aile bütçelerinin büyük bölümünü gıdaya ayıran yoksul ülkeleri vurdu.

Fiyat artışları Arjantin, Bangladeş, Vietnam, Rusya, Güney Afrika ve Fas'ta gösterilere ve protestolara yol açtı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber