İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Sendikanızdan Hukuki Yardım Talep Edebilirsiniz..

Ülkemizdeki memurların üçte biri, kamu görevlileri sendikalarına üyedir. Her üyeden sendika adına belirli bir miktarda kaynaktan kesinti yapılmaktadır. Ancak, üye memurun sendikası ile ilişkisi genellikle üyelik aidatıyla sınırlı kalmaktadır. Oysaki 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanununun 19. maddesinin (f) bendi uyarınca, idareyle sizin aranızda çıkan ihtilaflarda, sendikanızın sizi yönetim veya yargı organlarında temsil etmek ve dava açmak hakkı bulunmaktadır. Bu hakkı nasıl kullanacağınıza ilişkin dosya için tıklayın.

Haber Giriş : 22 Ekim 2004 23:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MEMUR SENDİKALARININ KANUN HÜKÜMLERİ ÇERÇEVESİNDE ÜYELERİNE YAPABİLECEKLERİ HUKUKÎ YARDIMLAR

4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanununun, "sendika ve konfederasyonların yetki ve faaliyetleri" başlıklı 19. maddesi (f) bendinde yapılan düzenlemeye göre "Üyelerin idare ile ilgili doğacak ihtilaflarında, ortak hak ve menfaatlerin izlenmesinde veya hukuki yardım gerekliliğinin ortaya çıkması durumunda üyelerini veya mirasçılarını her düzeyde ve derecedeki yönetim ve yargı organları önünde temsil etmek veya ettirmek, dava açmak ve bu nedenle açılan davalarda taraf olmak" denilmek sureti ile sendikaların üyelerine sağlayacağı hukuki yardımın çerçevesi belirlenmiştir. Kanunun bu hükmü ile açıklanan sendika faaliyet sahası aşağıda açıklanmıştır.

1- Üyelerin, gerek özlük haklarına ilişkin ve gerekse disiplin hukukuna ilişkin olarak idare ile doğacak her türlü hukuki sorununun çözülmesi amacıyla sendika, üyesinin haklarını her derecedeki yönetim ve yargı organları önünde arama görevini bizzat yerine getireceği gibi tayin edeceği vekiller marifetiyle de yaptırabilir. Sendika, idari yönetim tarafından haksızlığa uğratıldığını düşündüğü üyelerinin; maaş, lojman hakkı, kademe ilerlemesi gibi özlük haklarına taalluk eden konularda idari yargıya, üyelerinin bir teki, bir kısmı veya tamamı adına başvurma yetkisine sahiptir. Veya yine yönetim tarafından haksız bir şekilde verildiğini düşündüğü Uyarı, Kınama, Maaştan kesme vs. gibî disiplin cezaların iptalini idari yargıdan istemeye yetkilidir.

2- Sendika, kendi hizmet koluna girme şartına bağlı olmak kaydıyla; üyelerinin ortak hak ve menfaatlerini ilgilendiren konularda yapılan genel düzenleyici işlemlere karşı (Tüzük, yönetmelik v.s.) idare nezdinde müracaatta bulunabilir. İdareden istenilen sonucun elde edilememesi halinde bu tür düzenlemelerin Anayasa'ya ve kanuna aykırı olduğu iddiası ile idari yargıda dava açma yetkisini haizdir.

3- Sendika, üyesinin kamu görevlisi sıfatından kaynaklanan ve yürüttüğü kamu görevi ile ilgili olarak ortaya çıkacak ihtilafların çözümlenmesi için her derecedeki yönetim ve yargı organı önünde gerekli hukuki yardımları yapar. Bu meyan da; Üyenin görevi sırasında trafik veya iş kazası geçirip kendisinin veya mirasçılarının zararının karşılanmaması halinde ve talep gelmesi durumunda, sendika o konuya ilişkin hukuki davaların kovuşturulması anlamında hukukî yardımda bulunabilir. Diğer bir örnek; Kamu görevlisinin yürüttüğü görevi ile ilgili olarak hukuki takibata maruz kalması halinde, talep gelmesi durumunda sendika, üyesini adli veya idari yargı mercilerinde (Hukuk mahkemeleri ve îdare mahkemeleri) savunma veya savunmasını üstlenecek avukatları hazır bulundurma yetkisine sahiptir.

4- Üyelerin ceza mahkemelerinde sanık sıfatı ile yargılanması durumunda ise; suçun şahsiliği ilkesi gereği sanık konumunda olan üyenin savunmasını kendisinin veya kendi belirleyeceği avukatının yerine getirmesi gereklidir. Üyelerin suçtan zarar gören durumunda bulunupta kamu tarafından açılan ceza davalarına müdahil sıfatı île katılmaları durumunda sendikanın üyesi adına müdahil olma yetkisi bulunmaktadır.

Yukarıda izah edilen düzenlemelere göre; sendika tarafından yapılacak hukuki yardım, sendikanın faaliyet alanı ve üyenin yürüttüğü kamu görevi ile sınırlı olacağı, üyenin şahsi ilişkilerinden kaynaklanan hukuki ihtilaflarda sendikanın hukuki yardımda bulunma yükümlülüğün olmadığı açıktır.

Ayrıca sendika tarafından üyesi adına açılacak davalarda yargılama giderlerinin üye tarafından karşılanması gereklidir. Zira yargılama giderinin üye tarafından karşılanması hem 4688 sayılı Kanun gereği hem de hizmetten faydalanacak kişinin hizmetin masraflarına katılması prensibi gereğidir.

Bu çerçevede, üyenin başvurusuyla birlikte, üyeye bir yetki belgesi verilir. Üyelik formunun fotokopisiyle birlikte dava dosyasının hazırlanması için avukatla irtibata geçilir. Örnek yetki belgesi aşağıdadır. Üye bu sayede avukat ücreti ödemez sadece mahkeme harçlarını öder.


... GENEL BAŞKANLIĞI'NA
YETKİ BELGESİ

ADI SOYADI............................ :
BABA ADI................................ :
DOĞUM YERİ VE TARİHİ... :
İŞ YERİ.................................... :
İŞE GİRİŞ TARİHİ..................:
İŞYERİ SİCİL NOSU.............. :

TALEP KONUSU..........??..: ????.. ....... ...... ........... .............. ...................... ??..hususu hakkında gereğini arz ederim.

Yukarıdaki talep konusuyla ilgili olarak;

Çalışma hayatımdan, kamu görevini yürüttüğüm kurum veya kuruluşun tabi olduğu konulardan ve diğer ilgili mevzuattan ve kanunlardan, sözleşmelerden doğan haklarımın mahkemeler ve yüksek mahkemeler nezdinde takip edilmesi amacıyla adıma dava açmaya ve aleyhime açılmış ve açılacak davaları takip etmeye, yargı kararları ile anlaşmalar yolu ile alacaklarımı icraen tahsile, ahsu kabza, haklarımın tahsili ile tarafıma teslimi için gerekli her türlü işlemleri yapmaya, belgeleri imzalamaya, yukarıda arz ettiğim hususlarda sendikamız hukuk müşavirliğine vekalet vermeye üyesi bulunduğum ..'nı yetkili kıldığımı, sendikama başvuruda bulunduğumu 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanununun 19.maddesi uyarınca arz ve beyan ederim. Saygılarımla. ../../?..

İsim soyadı
İmza


Sayın Av. ...

Sendikamız üyesi ???????.., yukarıda belirtilen haklarının tahsili için, Vekili olarak gerekli işlemleri yapmanızı rica ederiz.


?/../?.


Sendikası (Şubesi) Başkanı

Dosyayı hazırlayan: Ahmet Kandemir

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber