İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Köy Hizmetlerinin Kaldırılmasına İlişkin Tasarının Tam Metni

Köy hizmetleri genel müdürlüğü kaldırılıyor. Konuya ilişkin tasarı Bakanlar Kurulunda kabul edilmiş olup, 21.10.2004 tarihinde TBMM'ye sevk edilmiştir. Tasarıya göre, taşra teşkilatı, İstanbul ve Kocaeli illerinde büyükşehir belediyelerine, diğer yerlerde il özel idarelerine; merkez teşkilatı ise Tarım ve Köyişleri Bakanlığına devredilmektedir. Tasarının tüm metni için tıklayın.

Haber Giriş : 26 Ekim 2004 16:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü teşkilat ve görevleri hakkında kanunda değişiklik yapılması ve Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğünün kaldırılması hakkında kanun tasarısı

Madde 1- 9/5/1985 tarihli ve 3202 sayılı ?Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü Teşkilât ve Görevleri Hakkında Kanun?un adı "Köye Yönelik Hizmetler Hakkında Kanun? olarak değiştirilmiştir.

Madde 2- 3202 sayılı Kanunla kurulan Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü kaldırılmıştır.

5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununun eki (I) sayılı cetvelde yer alan "43-Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü" ibaresi cetvelden çıkarılmıştır.

Madde 3- Kaldırılan Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğünün görev ve yetkileri; İstanbul ve Kocaeli illeri dışında il özel idarelerine, İstanbul ve Kocaeli illerinde ise bu hizmetleri il hudutları dahilinde yapmak üzere büyükşehir belediyelerine devredilmiştir. Ancak, 3202 sayılı Kanunda yer alan iskan konularına ilişkin görev ve yetkiler Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından yürütülür.

3202 sayılı Kanun ile diğer mevzuatta geçen "Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü" ibareleri devir durumuna göre ?Bayındırlık ve İskan Bakanlığı?, "büyükşehir belediyesi" veya "il özel idaresi" olarak uygulanır.

Madde 4- Kaldırılan Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğünün;

a) Bölge müdürlükleri dahil taşra teşkilatı ile döner sermaye işletmelerine ait kadro ve pozisyonları ile birlikte personeli, araç, gereç ve taşınırları ile hizmet binaları ve diğer taşınmazları, bunlara ait ödeneklerle birlikte İstanbul ve Kocaeli illerinde büyükşehir belediyelerine, diğer yerlerde il özel idarelerine,

b) Merkez teşkilâtı, ulusal veya bölgesel düzeyde faaliyet gösteren araştırma enstitüleri ile Tarımsal Hidroloji Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğünün kadro ve pozisyonlarıyla birlikte personeli, araç, gereç ve taşınırları ile hizmet binaları ve diğer taşınmazları, bunlara ait ödeneklerle birlikte Tarım ve Köyişleri Bakanlığına, devredilmiştir.

Madde 5- Bu Kanunun yayımı tarihi itibarıyla, kaldırılan Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğüne ait kadrolar 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (I) sayılı cetvelin ilgili bölümünden çıkarılmış ve söz konusu kadrolardan; Tarım ve Köyişleri Bakanlığına devredilen personelin kadroları (I) sayılı cetvelin adı geçen Bakanlığa ilişkin bölümüne, İstanbul ve İzmit Büyükşehir Belediyeleri ile il özel idarelerine devredilen personelin kadroları ilgili büyükşehir belediyesi ile il özel idaresinin kadro cetvellerine eklenmiş; serbest memur kadroları ve sürekli işçi kadrolarından boş olanlar ile tutulan memur kadroları iptal edilmiştir.

Madde 6- Kaldırılan Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğünde; Genel Müdür, Genel Müdür Yardımcısı, Teftiş Kurulu Başkanı, I.Hukuk Müşaviri, Araştırma, Planlama ve Koordinasyon Dairesi Başkanı, anahizmet birimleri ve yardımcı birimler dahil Daire Başkanı, Bölge Müdürü, Bölge Müdür Yardımcısı, İl Müdürü, İl Müdür Yardımcısı, Döner Sermaye İşletmesi Müdürü, Şube Müdürü ve Müdür unvanlı kadrolarda bulunanların görevleri, Kanunun yayımı tarihinde sona erer. Bunlar durumlarına uygun yeni bir kadroya atanıncaya kadar eski kadrolarına ait aylık, ek gösterge, her türlü zam ve tazminatları ile diğer mali haklarını aynen almaya devam eder ve devredildikleri kurumda ihtiyaç duyulan işlerde görevlendirilebilir. Diğer personel devredilen kadro unvanlarıyla görevlerine devam eder.

Birinci fıkra uyarınca görevleri sona erenler ile devredilen kadro unvanlarından ilgili kurum tarafından ihtiyaç duyulmayan kadro unvanlarında çalışan personel üç ay içinde durumlarına uygun diğer kadrolara atanır. Bu çerçevede ihtiyaç duyulan kadro değişiklikleri 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 9 uncu maddesinin son fıkrası hükmü uygulanmaksızın anılan Kanun Hükmünde Kararname hükümlerine göre yapılır.

Devredilen personelden ikinci fıkra uyarınca yeni bir kadroya atananların atandıkları kadroların aylık, ek gösterge, her türlü zam ve tazminatları ile diğer malî hakları toplamının net tutarının, eski kadrolarına bağlı olarak en son ayda almakta oldukları aylık, ek gösterge, her türlü zam ve tazminatları ile diğer malî hakları toplamı net tutarından az olması halinde aradaki fark, farklılık giderilinceye kadar atandıkları kadrolarda kaldıkları sürece herhangi bir kesintiye tabi tutulmaksızın tazminat olarak ödenir.

Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü Başmüfettiş ve Müfettişlerinin kadroları ile bu kadrolara ait aylık, ek gösterge ve her türlü zam ve tazminat hakları şahıslarına bağlı olarak saklı tutulur ve bunlar ihtiyaç duyulan işlerde görevlendirilebilirler. Kendilerinin muvafakati üzerine yeni bir kadroya atananlar hakkında bu fıkra hükmü uygulanmaz.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (B) fıkrasına göre istihdam edilen sözleşmeli personelin pozisyonları, başka bir işleme gerek kalmaksızın devredildikleri kurum adına vize edilmiş sayılır.

Sürekli işçi kadrolarında görev yapanlar ile geçici işçi pozisyonunda çalışanlar kadro ve pozisyonlarıyla birlikte devredilir.

Madde 7- Kaldırılan Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılmış olan sözleşmeler, devam eden yatırım projeleri, adı geçen Genel Müdürlüğün leh ve aleyhine açılmış ve açılacak olan davalar ile icra takipleri, bütün hak, yetki, yükümlülük, alacak ve borçlarıyla birlikte Tarım ve Köyişleri Bakanlığına geçer. Devam eden yatırım projeleri ile bu projelerin ilgili kurumlara tahsisine ilişkin işlemler Yüksek Planlama Kurulu tarafından yapılır.

Madde 8- Bu Kanun uyarınca yapılacak devir işlemleri Kanunun yayımı tarihinden itibaren bir yıl içinde tamamlanır. Devir işlemleri tamamlanıncaya kadar 3202 sayılı Kanunda belirtilen görevler mevcut personel eliyle yürütülmeye devam olunur.

Devir işlemlerine ilişkin usul ve esaslar İçişleri ve Maliye Bakanlıkları ile Devlet Personel Başkanlığının uygun görüşleri alınarak Tarım ve Köyişleri Bakanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca belirlenir.

Devir nedeniyle personel, kadro, ödenek, taşınır ve taşınmaz devri ve benzeri hususlar ile 3202 sayılı Kanunda yer alan görev ve yetkilerin kullanılmasında ortaya çıkabilecek tereddütleri gidermeye Başbakan yetkilidir.

Madde 9- İl özel idareleri ve büyükşehir belediyelerinin gelirlerine ilişkin yeni bir kanuni düzenleme yapılıncaya kadar bu idarelere devredilen personelin aylık ve diğer her türlü mali ve sosyal hakları ilgili yıl bütçe kanununa konulacak ve Maliye Bakanlığınca ilgili idarelere aktarılacak ödeneklerden karşılanır.

Madde 10- Bu Kanun uyarınca yapılacak devir işlemleri ile düzenlenecek belgeler her türlü vergi, resim, harç, ücret ve fondan müstesnadır.

Madde 11- 3202 sayılı Kanunun 38, 39, 43, 44 ve 45 inci maddeleri ile teşkilata ilişkin hükümleri yürürlükten kaldırılmıştır.

Madde 12- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Madde 13- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber