Toplu görüşmelerin ikinci turunda neler konuşuldu?

Hükümet ile kamu çalışanları konfederasyonları arasında yürütülen toplu görüşmelerin ikinci turu sona erdi. Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, toplu görüşmelerde mali konuların 25 Ağustos'ta yapılacak 3. toplantıda gündeme geleceğini bildirdi. Bu görüşmelerde en çok konuşulan konulardan birisi toplu görüşmeler devam ederken hükümetin açıkladığı "ek ödemeler" oldu. Memur temsilcileri "Bu konu bizimle istişare edilseydi, şube müdürleri, sağlık çalışanları mağdur olmazdı" dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Ağustos 2008 19:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet ile kamu çalışanları konfederasyonları arasında yürütülen toplu görüşmelerin ikinci turu sona erdi. Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, toplu görüşmelerde mali konuların 25 Ağustos'ta yapılacak 3. toplantıda gündeme geleceğini bildirdi.

-Başesgioğlu, toplu sözleşmelere de işaret ederek, ?Bu konuda ne yapılabilir Anayasal sistem içerisinde yasalar içerisinde ne yapılabilir. Önümüzdeki süreçte bunları da görüşeceğiz, tartışacağız ve o toplu görüşmeleri dünya standartlarına uygun, sağlam zeminlere oturtma gayreti içerisinde olacağız? dedi.

- Hükümet ile kamu çalışanları konfederasyonları arasında yürütülen toplu görüşmelerin ikinci turu sona erdi. Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, toplu görüşmelerde mali konuların 25 Ağustos'ta yapılacak 3. toplantıda gündeme geleceğini bildirdi.

Hükümet ile kamu çalışanları konfederasyonları arasında yürütülen toplu görüşmelerin ikinci toplantısının tamamlanmasının ardından konuşan Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, toplu görüşmelerin yasaların öngördüğü takvim olan 30 Ağustos'ta tamamlanacağını söyledi. Başesgioğlu, toplu görüşmeleri kamu çalışanlarının ?lehine? sonuçlandırmayı amaçladıklarını kaydederek, ?Bu ana kadar gözden geçirilen hususları da tekrar ederek, köklü bir şekilde çözmek istiyoruz. Tabi gündemimizde kamu personel rejimi gibi, iş sağlığı güvenliği gibi çalışanlarımızı yakından ilgilendiren konular var. Bu konuda değerli konfederasyon başkanlarıyla, sendika başkanlarımızla da görüş birliğine vardık. İki önemli yasanın da kamu çalışanları açısından önemli olduğuna inanıyoruz. İnşallah önümüzdeki dönemde bu yasaları gerçekleştireceğiz? dedi.

-BAKAN BAŞESGİOĞLU'NDAN ?TOPLU SÖZLEŞME? İMASI-

Konfederasyonların toplu sözleşme isteğine de işaret eden Başesgioğlu, ?Yine demokratik haklar bağlamında toplu sözleşme ve grev konusuna ilişkin değerlendirmelerde bulunduk. Bu daha önceki toplu sözleşmelerde de sürekli gündem konusu olan bir husustu. Bu konuda ne yapılabilir, Anayasal sistem içerisinde, yasalar içerisinde ne yapılabilir, önümüzdeki süreçte bunları da görüşeceğiz, tartışacağız. Ve o toplu görüşmeleri dünya standartlarına uygun, sağlam zeminlere oturtma gayreti içerisinde olacağız? dedi.

-MALİ KONULAR GÜNDEME GELMEDİ-

Bakan Başesgioğlu, 25 Ağustos 2008 Pazartesi günü 3. toplantının yapılacağını ifade ederek çalışmalara kalınan yerden devam edileceğini söyledi. Gazetecilerin; kamu çalışanları konfederasyonlarının mali konulardaki isteklerinin gündeme gelip gelmediği yönündeki soruya Bakan Başesgioğlu, ?O işle ilgili komisyonumuz henüz çalışmasını tamamlamadığı için konfederasyonlarımıza bu şekilde bir teklif sunmak imkanına sahip olmadık. Ama Cuma, Cumartesi ve Pazar günü aralıksız çalışarak, o teklifi konfederasyonlarımıza sunacaktır. Pazartesi günü de o komisyon raporları doğrultusunda çalışmalarımıza devam edeceğiz? yanıtını verdi.


Kamu-Sen'dan somut öneri geldi. Toplu görüşmelerin ikinci turu öncesi Başkan Bircan Akyıldız taleplerini açıkladı.

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, gelecek yıl memur maaşlarına yapılacak zam konusundaki taleplerini, ''Taban aylığa yansımak üzere 100 100 YTL'lik bir artış, emekli dul, yetimlerinin, köy korucularının ve üst düzey bürokratların maaşlarını da etkileyecek yüzde 5 5'lik bir zam yapılmasını istiyoruz'' diye açıkladı.

Akyıldız, toplu görüşmelerin 2. turu için Başbakanlık Merkez Bina'ya gelişinde yaptığı açıklamada, birinci turda oluşturulan komisyonlardan bir kısmının çalışmalarını tamamladığını, bir kısmının ise sürdürdüğünü söyledi.

Birinci turda görüşmelerde öncelikli olarak mali ve sosyal hakların ele alınmasının kararlaştırıldığını anlatan Akyıldız, buna uygun çalışmalarına devam edeceklerini ifade etti.

Kamu çalışanlarına yapılan ek ödemelerin şeklini etik bulmadıklarını, ''bu çalışmanın sendikalarla bağlantısının bulunmadığı'' açıklamalarının doğru olmadığını dile getiren Akyıldız, bu konuda önceki toplu görüşmelerde sağlanmış ciddi mutabakat bulunduğunu kaydetti. Akyıldız, ''Bu açıklama bizleri üzmüştür, doğru değildir. Ek ödemelerin, toplu görüşmeler sürerken açıklanması doğru değildir. Kapalı kapılar ardında çalışma yapıp, uygulama alışkanlığından vazgeçilmelidir. Bunu etik bulmadığımızı, kamu çalışanlarını üzdüğünü belirtmek istiyorum'' dedi.

Akyıldız, ek ödemelere ilişkin düzenlemenin kamu çalışanlarının temsilcileriyle hazırlanmasının önemine işaret ederek, ''Bu sağlansaydı, şube müdürleri, diyanet, sağlık, tarım kesiminde çalışanlar ve özellikle emekliler açısından üzüntü yaratan problemler yaşanmayabilirdi'' diye konuştu.

Siyasi iradeden, mali ve sosyal haklarla ilgili kamu çalışanlarına ayrılan payın açıklanmasını istediklerini ancak şu ana kadar mali programdaki bilgiler dışında ellerinde veri bulunmadığını belirten Akyıldız, şunları kaydetti:

''Türkiye Kamu-Sen, bugüne kadar bir rakam açıklamamıştır ancak görünen odur ki biz yine talep edeceğiz, taleplerimiz üzerinden pazarlık yapma alışkanlığını siyasi irade devam ettirecek ve bir noktaya kadar bunu çekmeye gayret edecektir. Türkiye Kamu-Sen olarak 2009 yılında özellikle taban aylığa yansımak üzere 100 100 YTL'lik bir artışın yapılmasını istiyoruz. Yine emekli dul, yetimlerinin, köy korucularının ve üst düzey bürokratların maaşlarını etkileyecek yüzde 5 5'lik bir zammın yapılmasını istiyoruz.''

GİYİM YİYECEK VE ULAŞIM YARDIMI

Akyıldız, 930 bin sendikalı kamu çalışanının hakkını korumak zorunda olduklarını vurgulayarak, bu nedenle sendikalı kamu çalışanlarına bürüt asgari ücretin 1/12'si tutarında ''sendika ikramiyesi'' ödenmesini istediklerini söyledi. Akyıldız ayrıca, giyim, yiyecek, ulaşım yardımı gibi konuları da pazarlık konusu yapmak istediklerini ifade etti.

Vergi dilimlerinin genişletilip, vergi oranlarının düşürülmesi talebini dile getiren Akyıldız, enflasyon farkı konusunda da 3 ayda bir mahsuplaşmanın sağlanmasının daha faydalı olacağını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber