Önlisans Mezunu Öğretmenler Norm Kadro Dışına Çıkarılamaz

Milli Eğitim Bakanlığının 2002 yılında yayımladığı bir genelge üzerine, okullarda ön lisans mezunu öğretmen olarak görev yapanlar norm kadro dışına çıkarılmıştır. Haksız yere norm kadro dışına çıkarılan söz konusu bu öğretmenlerin açtıkları davalar sonuçlanmıştır. İdare mahkemesi ve Danıştay aşamaları tamamlanmış olan mahkeme kararlarına göre ön lisans mezunu öğretmenlerin norm kadro dışına çıkarılması yönündeki işlemler iptal edilmiştir. Ayrıntılar için tıklayınız.

Haber Giriş : 18 Kasım 2004 07:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Açık Takdir Hatası Yönünden Konunun İncelenmesi (WORD)

Daha Önce Verilen Hakların Korunması ve Eşitlik İlkesinden Hareketle Konunun İncelenmesi (WORD)

Görevden Alınma Zamanının Uygunsuzlugu Yönünden Konunun İncelenmesi (WORD)

Önlisans Mezunlarıyla İlgili Yazılar (WORD)

Ön Lisans Mezunlarının Hizmet Puanları Dikkate Alınmadan Norm Kadrodan Çıkartılmaları (WORD)

Talim ve Terbiye Kurulu Kararları Açısından Konunun İncelenmesi (WORD)


T.C.
ADANA
1. İDARE MAHKEMESİ

ESAS NO : 2001/2234
KARAR NO : 2002/2669

DAVACI_______: Ahmet KANDEMİR adına Türk Eğitim Sen
VEKİLİ_______ : Av. Muhsin Özkale, İnönü Cd.Semih İşh.K:',N:61
DAVALI________: Osmaniye Valiliği
DAVANIN ÖZETİ___: Osmaniye ili Merkez 2. Teknik Lise Endüstri Meslek Lisesi ve Anadolu Teknik Lisesi elektrik bölümü öğretmeni olan davacının koordinatör okul olarak belirlenen aynı okula norm kadro fazlası olarak atanmasına ilişkin 16.11.2001 gün ve 16031 sayılı işlemin:müvekkil yerine atanan öğretmenler ile müvekkilinin hizmet puanlar karşılaştırıldığında müvekkilinin hizmet puanının daha fazla olduğu ve norm kadro fazlası olmadığının anlaşılacağı, ön lisans mezunu olduğu gerekçesiyle atamasının yapılmasının hukuka aykırı olduğu kazanılmış haklarının ihlal edilerek mağdur edildiği ileri sürülerek iptali ve bu işlemden kaynaklanan zararların yasal faizi ile tazmini istenilmektedir.
SAVUNMANIN ÖZETİ_____: Davacının Ön lisans mezunu olması nedeniyle Milli Eğitim Bakanlığı Yönetmelikleri, genelgeleri Ve Talim Terbiye Kurulunun 1.6.2000 gün ve 340 sayılı kararı doğrultusunda gerçekleştirilen işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı davanın reddi gerekeceği savunulmaktadır.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Adana 1. İdare mahkemesince işin gereği görüşüldü:

Dava,Osmaniye ili Merkez 2. Teknik Lise Endüstri Meslek Lisesi ve Anadolu Teknik Lisesi elektrik bölümü öğretmeni olan davacının koordinatör okul olarak belirlenen aynı okula norm kadro fazlası olarak atanmasına ilişkin 16.11.2001 gün ve 16031 sayılı işlemin iptali ve bu işlemden kaynaklanan zararların yasal faizi ile tazmini istemi ile açılmıştır.

3797 sayılı Milli Eğitim Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında yasanın 62.maddesine dayanılarak hazırlanan 10.8.1999 tarih ve 23782 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul ve Kurumların Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmelikte eğitim kurumlarının öğretmen ve yönetici norm kadro sayılarına ilişkin esas ve usuller belirlenmiş. Yönetmeliğin Geçici 1.maddesinde bu yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç 6 ay içerisinde okul ve kurumların norm kadrolarının belirleneceği ve onaylanarak yürürlüğe konulacağı okul ve kurumlarda mevcut personel ve öğretmenlerin branşları itibarıyla olmak üzere belirlenen norm kadrolarla ilişkilendirileceği , bu işlemi takiben herhangi bir branştaki öğretmen sayısının o okul veya kuruma aynı branş için verilen norm kadro sayısından fazla olması halinde bu fazlalığın il içinde bulunan okul veya kurumlara veya istekleri halinde diğer okul veya kurumlara yer değiştirme suretiyle atamalarının yapılarak giderileceği fazlalığın giderilmesinde istekli olanlara öncelik verileceği , istekli bulunmaması veya fazlalığın giderilmesine yetecek sayıda olmaması halinde o okul veya kuruma en son atananın fazla konumdaki öğretmen olarak belirleneceğine ilişkin Danıştay 5.Dairesinin 12.10.2000 gün ve E. 1999/5400, K.2000/2419 sayılı kararıyla fazla konumdaki öğretmenin hizmet puanı esasına göre belirlenmesi gerektiği gerekçesiyle iptal edilmiştir.

Öte yandan Milli Eğitim Bakanlığı'na Bağlı Eğitim Kurumlan Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin "atama şartları" başlıklı 8.maddesinde öğretmenliğe atanacaklarda 657 sayılı devlet memurları yasasının 48. Maddesindeki şartlar dışında aranılacak özel şartlar bentler halinde sayılmış maddenin (a) bendinde mezun olduğu yükseköğretim programının Talim ve Terbiye kurulunun öğretmenliğe atanacakların saptanmasına ilişkin kararlarına göre atanacağı alana ( branş) uygun olmak şartı getirilmiştir.

Milli Eğitim Bakanlığı'na öğretim Kurumlarına öğretmen olarak atanacakların atamalarına esas olan alanlar ile mezun oldukları yükseköğretim programları ve aylık karşılığı okutacakları derslere ilişkin esaslar konulu 1.6.2001 tarih ve 340 sayılı Talim ve Terbiye kurulu kararının 6. maddesinde ise öğretmenlerin kararın eki çizelgede belirtilen alanlar itibarıyla ve bu alanlar karşısında gösterilen yükseköğretim programlarından en az lisans mezunu olanlar arasından seçileceği öngörülmüştür.

Dava dosyasının incelenmesinden; Merkez 2. Teknik Lise Endüstri Meslek Lisesi ve Anadolu Teknik Lisesi elektrik bölümü öğretmeni olan davacının söz konusu okulda elektrik bölümü branşında belirtilen norm kadro ile ilişkilendirmeye esas olmak üzere yapılan hizmet puanı değerlendirilmesinde hizmet puanı 120 olarak belirlenerek norm kadro kapsamında kaldığı , ancak ön lisans mezunu olması nedeniyle 340 sayılı talim ve terbiye kurulu kararı gereğince lisans düzeyi öğretime sahip olmadığı gerekçesiyle norm kadro ilişkilendirme değerlendirilmesinde hizmet puanı dikkate alınmaksızın norm kadro fazlası olarak aynı okul öğretmenliğine atamasının yapıldığı görülmektedir.

Yukarıda anılan mevzuat hükümlerinin birlikte değerlendirilmesinden, Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin 657 sayılı yasanın 48. Maddesinde öngörülen devlet memurluğuna ilk defa atanacaklara ilişkin genel koşulların yanında özel koşullar getiren "atama şartları" başlıklı 8.maddesinin yeniden öğretmenliğe atanacaklara ilişkin özel şart getiren (f) bendi dışındaki tüm bentlerinde ilk defa öğretmenliğe atanacaklara ilişkin özel şartların sayıldığı, dava konusu olayda ise öğretmenliğe ilk defa veya yeniden atanma durumunun söz konusu olmadığı, aynı maddenin (a) bendinde sayılan Talim ve Terbiye kurulu kararlarına göre atanacağı branşa uygun olmak özel şartının davacıya uygulanmasının mümkün olmadığı,davacı hakkındaki norm kadro değerlendirilmesinin Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul ve Kurumların Yönetici ve öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmelik hükümleri çerçevesinde yapılması gerektiği; 3797 sayılı yasanın 61.maddesi çerçevesinde de bu değerlendirmenin hizmet puanı esasına göre yapılmasının zorunlu olduğu sonucuna varılmaktadır.

Bu durumda davacının norm kadro ile ilişkilendirilmesine esas değerlendirilmesinde iki yıllık (ön lisans) meslek yüksek okulu mezunu olduğu gerekçesiyle ve hizmet puanı dikkate alınmaksızın norm kadro fazlası olarak belirlenmesine ve norm kadro fazlası olarak koordinatör okula atanmasına
İlişkin dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır.

Diğer taraftan T.C. anayasasının 125. maddesinde, kendi eylem ve işlemlerinden doğan zararı ödemekle yükümlü olduğu kurala bağlanmış olup yapılan yargılama ile hukuka aykırılığı saptanan işlem nedeniyle davacının uğramış olduğu parasal haklarının da davalı idarece hesaplanarak tazmin edilmesi gerekmektedir.

Açıklanan nedenlerle,dava konusu işlemin İPTALİNE, işlem nedeniyle davacının yoksun kaldığı parasal haklarının idarece hesaplanarak yasal faizi ile davacıya ödenmesine , Aşağıda dökümü yapılan
33.260.000 lira yargılama gideri ile A.A.Ü.T. uyarınca belirlenen 150.000.000-liranın davalı idareden alınarak yargılama giderlerinin davacıya vekalet ücretinin ise davacı vekiline ödenmesine, posta gideri avansından artan tutarın istemi halinde davacıya iadesine 31.12.2002 gününde oybirliğiyle karar verildi.

BAŞKAN ÜYE ÜYE
ALİ YAŞAR YURDABAK DURMUŞ TAŞER TARIK ÖZDİREK
32689 37999 38052

YARGILAMA GİDERLERİ
Başvuru Harcı : 3.240.000 TL
Karar Harcı : 3.240.000TL
Yürütmeyi Durdurma H.: 5.280.000TL
Posta Gideri 21.500.000 TL

TOPLAM = 33.260. 000 TL


T.C.
DANIŞTAY
BEŞİNCİ DAİRE

Esas No :2002/4946
Karar No:2003/389
Temyiz İsteminde Bulunan (davalı).. :Ankara Valiliği
Karşı Taraf.......................: Muammer aslan .19 mayıs mah. Gülnihal sok no:13/5 Keçiören/ ANKARA
İsteğin Özeti......................:Davacının ,iki yıllık yüksekokul mezunu olmsı nedeniyle norm kadro dışında bırakılmasına ilişkin 15.1.2002 günlü . 7/34 sayılı işlemin iptali istemiyle açılan davada : 3797 sayılı yasanın 4359 sayılı yasayla değişik 62.maddesi uyarınca hazırlanan Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul ve Kurumların Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmeliğin geçici 1/a maddesinde yer alan , okul veya kuruma en son atananın fazla konumdaki öğretmen olarak belirleneceğine ilişkin hükmün Danıştay 5.Dairesinin 12.10.2000 gün ve E. 1999/5400, K.2000/419 sayılı kararıyla, hizmet puanı esasına göre fazla konumdaki öğretmenin saptanması gerektiği gerekçesiyle iptal edildiği: Milli Eğitim Bakanlığı'na Bağlı Eğitim Kurumlan Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin 19.maddesinde de öğretmen fazlalığı oluşması halinde görev yerlerinin istekli olanlardan , istekli yoksa hizmet puanı en az olandan başlamak üzere ihtiyaç durumuna göre belirleneceğinin öngörüldüğü : olayda gazi üniversitesi teknik eğitim fakültesi sanat eğitimi yüksek okulu elektrik bölümünden,1989 yılında mezun olarak talim ve terbiye kurulu kararları uyarınca öğretmenlik başvurusu kabul edilmek suretiyle 1990 yılında samsun teknik ve endüstri meslek lisesi çıraklık eğitimi merkezinde meslek dersleri öğretmenliğine başlayan ve halen Sincan endüstri meslek lisesinde meslek dersleri öğretmeni olarak görev yapan davacının dava konusu işlemle norm kadro dışında bırakıldığı davacının norm kadro dışında bırakılmasına ilişkin işlemin milli eğitim bakanlığının 18.2.2000 gün ve 2000/22 sayılı genelgesi uyarınca tesis edildiği 2 yıllık yüksekokul (ön lisans) mezunu olan öğretmenlerin talim ve terbiye kurulunun daha önceki kararları kapsamında çıraklık eğitim merkezleri,halk eğitim merkezleri,ve endüstri pratik sanat okulu gibi yaygın eğitim niteliğindeki eğitim kurumlarında görev yapmak üzere meslek dersleri ve kurs öğretmeni olarak atana öğretmenlerden norm kadro fazlası olarak belirlenenlerin aynı nitelikteki eğitim kurumlarının branşlarında boşalacak öğretmen norm kadrolarıyla ilişkilendirilmeleri gerektiğinden bahisle davacının görev yaptığı okulda yeterli sayıda lisans mezunu öğretmen bulunması nedeniyle norm kadro dışı bırakıldığının anlaşıldığı : bu durumda 3797 sayılı kanun ve bu kanuna dayanılarak çıkarılan yönetmelikte norm kadro ile ilişkilendirmede hizmet puanı dışında başkaca bir değerlendirme kriteri bulunmaması nedeniyle düzenleyici üst normlarla getirilmemiş olan bir kriter esas alınmak suretiyle ve davacının iki yıllık okul mezunu olduğundan bahisle norm kadro dışı bırakılmasına ilişkin Dava konusu işlemde hukuka ve mevzuata uyarlık görülmediği gerekçesiyle iptali yolunda Ankara 6.idare mahkemesince verilen 19.9.2002 günlü E:2002/338.K2002/1034 sayılı kararın ,dilekçede yazılı nedenlerle 2577 sayılı idari yargılama usul kanunun 49.maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması isteminden ibarettir.

Cevabın özeti....................: Temyiz isteminin reddi gerektiği yolundadır.

Danıştay Tetkik Hakimi.....: Ali Alpat

Düşüncesi.........................: Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar 2577 sayılı idari yargılama usul kanununun 49.maddesinin 1.fıkrasında belirlenen nedenlerden hiçbirisine uymayıp.idari mahkemesince verilen kararın dayandığı hukuki ve yasal nedenler karşısında anılan kararın bozulmasını gerektirir nitelikte görülmemektedir.

Açıklanan nedenlerle temyiz isteminin reddiyle idari mahkemesinin kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay beşinci dairesince dosyanın tekemmül ettiği anlaşıldığından yürütmenin durdurulması istemi hakkında bir karar verilmeksizin işin gereği görüşüldü

İdari ve yargı mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yolu incelenerek bozulabilmeleri 2577 sayılı idari yargılama usul kanununun 49.maddesinde belirtilen nedenlerden birinin varlığına bağlıdır. Ankara 6.idare mahkemesince verilen 19.9.2002 günlü E:2002/338.K2002/1034 sayılı karar Ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup bozulmasını gerektirecek bir sebep de bulunmadığından temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanmasına temyiz giderlerinin istemde bulunan davalı üzerinde bırakılmasına, posta pulundan artan 5.000.000 liranın isteği halinde davalıya verilmesine 6.2.2003 tarihinde oybirliği ile karar verildi.

Başkan üye üye üye üye
Ender Sıtkı Günay Esen Mustafa
ÇETİNKAYA ASLAN ERDEN EROL KILIÇHAN

Z/B.29.4.2003


T.C.
ANKARA
ALTINCI İDARE MAHKEMESİ

ESAS NO : 2002/338
KARAR NO : 2002/1034

DAVACI_______: Muammer ARSLAN
19 Mayıs Mâh. Gülnihal Sokak No. 13/5 - Keçiören/ANKARA

DAVALI________: Ankara Valiliği - ANKARA

DAVANIN ÖZETİ___: Davacı tarafından, 2 yıllık yüksekokul mezunlarının norm dışı bırakılmasına ilişkin 15.1.2002 günlü 7/34 sayılı Ankara Valiliği işlemi ile bu işleme dayalı olarak değerlendirme yapılmasına ilişkin davalı idare işleminin iptali istenilmektedir.

SAVUNMANIN ÖZETİ_____: Davacının görev yaptığı okulda yeterli sayıda aynı branşta Lisans mezunu öğretmen bulunduğu, norm kadro uygulamalarına ilişkin yönetmelik çerçevesinde tesis edilen işlemin mevzuata uygun olduğu, yasal dayanaktan yoksun olan davanın reddi gerektiği savunulmuştur.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Ankara 6. İdare mahkemesince işin gereği görüşüldü:

3797 sayılı Milli Eğitim Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun "Kadrolar" başlıklı 62.maddesinde; "Milli Eğitim Bakanlığına tahsis edilmiş bulunan serbest kadrolar; Milli Eğitim Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığınca birlikte hazırlanacak norm kadro sayılarının tespit edildiği yönetmeliğe uygun olarak merkez ve taşra birimleri, öğretmen kadroları ise branşlar bazında okul ve kurumlar itibariyle dağıtılır. Bu yönetmelikte, dağıtım cetvellerinin vizesine ilişkin usul ve esaslar ayrıca belirtilir. İl Milli Eğitim Müdürlüklerine, 61 inci madde çerçevesinde aylıksız izine ayrılma talebinde bulunan öğretmenlerin izin verilmeden önce atamalarında kullanılmak amacıyla yeterli sayıda boş öğretmen kadrosu tahsis edilir. Kapatılan veya norm kadro sayısı azalan okul ve kurumların ihtiyaç fazlası boş öğretmen kadroları il milli eğitim müdürlüklerine aktarılır. Diğer kamu kurum ve kuruluşlarındaki emsallerine aykırı olmamak kaydıyla kadrolar birden fazla dereceyi ihtiva edebilir. Bu durumda, personelin özlük haklarının belirlenmesinde kazanılmış hak aylıkları esas alınır. Norm kadro sayısının değişmesi dışında kadroların dağılımı değiştirilemez.

Kadrolara ilişkin olarak bu maddede belirtilmeyen hususlar hakkında 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 7 nci maddesinin son fıkrası hariç olmak üzere diğer hükümleri uygulanır." hükmüne , 61.maddesinin 4.fıkrasında ise; Öğretmenlerin hizmet bölgelerinde en az üç eğitim-öğretim yılı görev yapmasının esas olduğu, bunların il içi ve iller arası yer değiştirmelerinin Bakanlıkça belirlenecek esaslar doğrultusunda saptanacak hizmet puanı sırasına göre haziran, temmuz ve ağustos aylarında yapılacağı, 5 ve 6.fıkralarında da; Bakanlıkça belirlenen özürler nedeniyle yapılacak yer değiştirmelerin, eğitim ve öğretim faaliyetlerini aksatmamak kaydıyla bu sürelerle sınırlı olmadığı, özüre dayalı yer değiştirmelerin özür ve hizmet gereklerinin birlikte karşılanması temelinde gerçekleştirileceği, bu özürlerin gruplandırılarak önem ve öncelik sırasına konulacağı ve gruplarına göre puanlandıracağı özüre dayalı yer değiştirme isteklerinin hizmet puanı sıralamasındaki yetersizlik sonucu yerine getirilemeyenlere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 72 nci maddesi kapsamına girenlerin haklan saklı kalmak kaydıyla, istekleri halinde istekte bulundukları yere atanmaya hak kazanıncaya kadar, aylıksız izin verileceği bu şekilde aylıksız izin verilen öğretmenlerin bağlı bulundukları il milli eğitim müdürlüklerine bu amaçla tahsis edilmiş bulunan boş öğretmen kadrolarına aylıksız izinli olmak şartıyla atanacakları bunların atandıkları bu kadroların, aylıksız izin süresiyle sınırlı olarak saklı tutulacağı ancak, aylıksız izne ayrılan öğretmenlerin üç yıl sonuna kadar istedikleri yere atamalarının yapılamaması halinde durumlarına uygun boş öğretmen kadrolarına öncelikle atanacakları, aylıksız izin verilenlerin, 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanununun ek 72 inci maddesi hükmünden yararlandırılacakları, hükümlerine yer verilmiştir.

3797 sayılı Kanunun 62.maddesine dayanılarak çıkarılan ve 10.8.1999 tarih ve 23782 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe konuları "Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul ve Kurumların Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmelik'ln 1.maddesinde; bu amacının, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumları ile diğer eğitim kurumlarının öğretmen ve yönetici norm kadro sayılarına ilişkin esas ve usulleri belirlemek olduğu açıklanmış, 4.maddesinde kapsama dahil okul ve kurumlarda bulunması gereken yönetici ve öğretmen sayısı" olarak tanımlanan "norm kadroların okullar itibariyle ne şekilde tespit edileceği Yönetmeliğin 6 ve devamı maddelerinde düzenlenmiştir. Söz konusu Yönetmeliğin Geçici 1.maddesinin (a) fıkrasında; "Herhangi bir branştaki Öğretmen sayısının o okul ve kuruma aynı branş için verilen norm kadro sayısından fazla olması halinde bu fazlalık il içinde bulunan okul ve kurumlara veya istekleri halinde diğer illerdeki okul ve kurumlara yer değiştirme suretiyle atanmaları yapılarak giderilir. Fazlalığın giderilmesinde istekli olanlara öncelik verilir. İstekli bulunmaması veya fazlalığın giderilmesine yetecek sayıda olmaması halinde, okul veya kuruma en son atanan, fazla konumdaki öğretmen olarak belirlenir/7 hükmü yer almakta iken, bu fıkranın iptali istemiyle Danıştay S.Dairesinde açılan bir davada 5.Dairenin 12.10.2000 gün ve E. 1999/5400, K.2000/2419 sayılı kararı ile "istekli bulunmaması halinde veya fazlalığın giderilmesine yetecek sayıda olmaması halinde, o okul veya kuruma en son atanan, fazla konumdaki öğretmen olarak belirlenir" tümcesinin iptaline, diğer kısımlar yönünden ise davanın reddine karar verilmiştir.

Öte yandan Milli Eğitim Bakanlığı'na Bağlı Eğitim Kurumlan Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin 19.maddesinde; okul,kurum ve/veya bölüm kapanması, program değişikliği, Talim ve Terbiye Kurulunun öğretmenliğe atanacakların tespitine ilişkin kararlan ve norm kadro esasları gereğince yapılacak düzenlemeler ve görevli olduğu eğitim kurumunda branşı itibariyle okutabileceği dersin bulunmaması gibi nedenlerle öğretmen fazlalığı oluşması halinde bu fazlalık; özür durumlarda dikkate alınarak ihtiyaç bulunan, yerlere yer. değiştirme suretiyle atama yapılarak giderilir.

Bu şekilde yapılacak yer değiştirmelerde görev yerleri; istekli olanlardan, yoksa hizmet . puanı en az olandan başlamak üzere ihtiyaç durumuna göre öncelikle bulundukları il içinde, il içinde ihtiyaç bulunmaması halinde zorunlu çalışma yükümlülüğü de dikkate alınarak ihtiyaç bulunan diğer iller olacak şekilde belirlenir.

Bu yer değiştirmelerde, bu Yönetmeliğin yer değiştirmeye ilişkin diğer hükümleri uygulanmaz" hükmüne yer verilmiştir.

Yukarıdaki hükümlerin birlikte değerlendirilmesinden; Yönetmelik kapsamına giren okul ve kurumlardaki öğretmen sayısının, belirlenen norm kadro sayısından fazla olması halinde söz konusu fazlalığın tesis edilecek yer değiştirme suretiyle atama işlemleri ile giderilmesinin amaçlandığı ve bu işlemler yapılırken "hizmet puanı" dışındaki ölçüt dışında başka bir sebeple ilgililerin norm kadro fazlası olarak değerlendirme dışı bırakılamayacağı anlaşılmaktadır.

Dava dosyasının incelenmesinden; Gazi Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Sanat Eğitimi Yüksek Okulu Elektrik bölümünden 1989 yılında mezun olarak Talim Terbiye Kurulu kararları uyarınca öğretmenlik başvurusu kabul edilerek 1990 yılında Samsun Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Çıraklık Eğitim Merkezi'nde meslek dersleri öğretmenliğine başlayan ve halen Sincan Endüstri Meslek Lisesinde meslek dersleri öğretmeni olarak görev yapan davacının, dava konusu edilen 15.1.2002 günlü 7/34 sayılı işlemle, norm kadro dışında bırakıldığı anlaşılmaktadır.

Davacının norm kadro dışında bırakılmasına ilişkin işlemin Milli Eğitim Bakanlığı'nın 18.2.2000 gün ve 2000/22 sayılı Genelgesi uyarınca Ankara Valiliği'ne gönderilen 11.1.2002 gün ve 3899 sayılı yazısı uyarınca tesis edildiği, anılan yazıda; 2 yıllık yüksekokul (ön lisans) mezunu olan öğretmenlerin Talim ve Terbiye Kurulu'nun daha önceki kararı kapsamında Çıraklık Öğretim Merkezleri, Halk Eğitim Merkezleri ve Endüstri Pratik Sanat Okulu gibi yaygın eğitim niteliğindeki eğitim kurumlarında görev yapmak üzere meslek dersleri ve kurs öğretmeni olarak atanan öğretmenlerden norm kadro fazlası olarak belirlenenlerin aynı nitelikteki eğitim kurumlarının branşlarında boşalacak öğretmen norm kadrolarıyla ilişkilendirilmeleri gerektiği belirtildiğinden, davacının, görev yaptığı okulda yeterli sayıda lisans mezunu öğretmen bulunması nedeniyle norm kadro dışında bırakıldığı anlaşılmıştır.
Bu durumda, 3797 sayılı Kanun ve bu Kanuna dayanılarak çıkarılan Yönetmelikte norm kadro ile ilişkilendirmede, hizmet puanı dışında başkaca bir değerlendirme kriteri bulunması nedeniyle, düzenleyici üst normlarla getirilmemiş olan bir kriter esas alınmak suretiyle ve davacının iki yıllık okul mezunu olduğundan bahisle norm kadro dışında bırakılmasına ilişkin dava konusu işlemde hukuka ve mevzuata uyarlık görülmemiştir.

Açıklanan nedenlerle,dava konusu işlemin İPTALİNE, aşağıda dökümü yapılan 40.500.000TL yargılama giderinin davalı idareden alınarak davacıya verilmesine, artan posta pulu ücretinin istemi halinde davacıya iadesine, 19.09.2002 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

BAŞKAN VEKİLİ ÜYE ÜYE
MAHMUT DOĞAN YALÇIN EKMEKÇİ AYŞE ÇİÇEK
32744 33256 38038

YARGILAMA GİDERLERİ
Başvuru Harcı 4.960.000 TL
Karar Harcı 4.960.000TL
Yd. Harcı 8.080.000TL
Posta Gideri 22.500.000 TL

TOPLAM = 40.500. 000 TL

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber