İşçi Yönetmeliğindeki Önemli Düzenlemeler

Haber Giriş : 04 Haziran 2003 05:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İşçi Yönetmeliğindeki Önemli Düzenlemeler
28/8/2002 tarihinde yapılan yeni düzenlemelerle, Daimi İşçi Sınav sonuçlarını kullanarak işçi alma zorunluluğu getirilen kurumların kapsamı genişletildi. Ayrıca, doktor ve diş hekimleri için yapılacak işçi alımlarında sınav uygulanmayacağı ve KPSS sonuçlarına göre de işçi alınabilmesinin yolu açıldı. Yapılan yeni ve önemli düzenlemeler hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayın.

1- Yapılan yeni düzenlemenin en önemli bölümü işçi alabilecek kurum kapsamının genişletilmiş olmasıdır. Daha önce Daimi İşçi Sınavı (DİS) ile sadece bazı kurumlar işçi alabilirken yapılan yeni düzenlemeyle,
-Sosyal Güvenlik Kuruluşları,
-Özelleştirme Programına alınmış kamu payı ağırlıklı kuruluşlar,
-Özel bütçeli kuruluşlar,
-Kanunlarla kurulan fonlar ve Kefalet sandıkları,
gibi kamu kurumları da Daimi İşçi Sınavı Yönetmeliği kapsamına alınmıştır. Böylece bu yeni kurumlarında alacakları işçileri 2000 tarihinde yapılan Daimi İşçi Sınavından başarılı olanlar arasından karşılamaları zorunlu hale gelmiştir.

Bu yeni düzenleme kamu kurumlarındaki işçi alımlarında yaşanan başıboşluğa son vermiş ve tüm kamu kurumlarını yapacakları işçi alımlarını DİS'ten başarılı olanlar arasından alma zorunluluğu oluşmuştur.

Ancak, bu değişiklikte yer alan özel bütçeli kuruluşlardan ne anlaşılması gerektiği açık değildir. Çünkü literatürde özel bütçeli kurumlar olarak Mahalli idareler ifade edilmektedir. Bunlar zaten kapsamda olduğuna göre buradan özerk kurumların anlaşılması gerekmektedir.


2-Yeni düzenlemede getirilmiş olan Ek madde 5 ile KPSS sınav sonuçları kullanılarak kamu kurumlarının işçi kadrolarına eleman alınabileceği belirtilmiştir. Buna göre DİS sınavını kazananlar arasından karşılanamayan kamu kurumlarının işçi talepleri için KPSS sınav sonuçları kullanılabilecektir.

3-Doktor ve diş hekimi talepleri için sınav şartı aranmaksızın alınacak açıktan atama izni ile kamu kurumları atama yapabileceklerdir. Buna göre bu tür taleplerde kamu kurumları taleplerini Türkiye İş Kurumuna gönderecek, bu kurum başvuruları kabul edecek ve başvuruda bulunanlar arasından yapılacak kur'a çekimi ile sonuçlar açıklanacaktır.

4-Daha önce bir meslek veya sanat okulunu bitirip de 15 yaşını dolduranlar işçi olabilirken, yapılan yeni düzenleme ile sadece 18 yaşını tamamlamış olanların işçi olabileceği belirtilmiştir.
Yine daha önce ağır hapis veya altı aydan fazla hapis cezası almış olup da bu hükümleri tecil edilmiş olanlar işçi olamazken, yapılmış olan yeni düzenleme de bu tür durumda olanların da işçi olabileceği belirtilmiştir. Bu düzenleme 657 sayılı Kanunun 48. Maddesinde yapılan düzenlemeye paralel bir düzenlemedir.

5-Daha önce 4/4/2002 tarihinde özelleştirme sonucu işsiz kalan 1800 kişinin daimi işçi kadrolarına geçirilmelerine yönelik olarak yapılmış olan düzenlemelere paralel olarak Yönetmelin 12. Maddesi değiştirilmiş ve ?Kurum kanalıyla işe alınmış olmaları kaydıyla hizmet akitleri askıya alınmış olan ve aynı kapsam ve statüde işe başlatılacak bulunan mevsimlik işçiler, geçici işçiler ve muayyen süreli işlerde çalışan işçiler?inde Daimi İşçi Sınava girmeksizin işçi kadrolarına atanabilecekleri hüküm altına alınmıştır.

6-Yapılan yeni düzenlemede, en son 1 Ekim 2000 tarihinde yapılmış olan DİS sınavının (Daimi İşçi Sınavı) en fazla yılda bir kez, en geç dört yılda bir ÖSYM tarafından yapılacağı belirtilmiştir.

Memurlar.NET'in Notu
Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan 2002 yılı Bütçe Uygulama Talimatı göre genel ve katma bütçeli kurumlar 2002 yılı içerisinde işçi alımı yapamamaktadır. Ancak bu sınır Mahalli İdareler ve KİT'ler için geçerli değildir. Çünkü Mahalli idareler, işçi alımları için İçişleri Bakanlığı, Devlet Personel Başkanlığı ve Başbakanlıktan, KİT'ler ise Hazine Müsteşarlığı ve Devlet Personel Başkanlığından izin almak zorundadır. Maliye Bakanlığı bu noktada bir izin yetkisine sahip değildir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber