2003 KPSS-Öğretmenlik Sınav Kılavuzu

Haber Giriş : 05 Haziran 2003 12:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2003 KPSS-Öğretmenlik Sınav Kılavuzu

1. GENEL BİLGİLER, TEMEL İLKE VE KURALLAR
1.1 2003 Kamu Personel Seçme Sınavı-Öğretmenlik (2003 KPSS-Öğretmenlik), 18.03.2002 tarihli ve 2002/3975 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile (Resmi Gazete: 03.05.2002 tarihli ve 24744 sayılı) yürürlüğe konulan .Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik. ve bu Yönetmelik uyarınca Devlet Personel Başkanlığı ve Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı tarafından hazırlanan 03.05.2002 tarihli .Kamu Görevlerine İlk Defa atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar ile İlgili Usul ve Esaslar. hükümlerine göre düzenlenmiştir.

1.2 2003 KPSS-Öğretmenlik, 13 Temmuz 2003 tarihinde, iki oturumda Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, İstanbul, İzmir, Malatya, Samsun, Trabzon, Van illeri ile Lefkoşa'da yapılacaktır.

1.3 2002-KPSS'ye girmiş öğretmen adayları, bu sınavın sonuçları iki yıl süreyle geçerli olduğundan, 2003 KPSS-Öğretmenlik'e girmek zorunda değildirler.

2002-KPSS'de öğretmenlikle ilgili KPSSP10 puanı bulunan adaylar, başvurma koşullarını karşılayabildikleri takdirde, 2003 KPSS-Öğretmenlik sınavı sonuçlandıktan sonra bu puan ile Milli Eğitim Bakanlığının vereceği ilana göre, bu Bakanlığa, atanmak üzere doğrudan başvurabilirler. Bu adaylar puanlarını yükseltmek istiyorlarsa 2003 KPSS-Öğretmenlik'e de girebilirler.

1.4 Milli Eğitim Bakanlığının 2003 yılında "öğretmen" kadroları için planladığı sayılar Tablo-2'de gösterilmiştir. 2002-KPSSP10 puanı bulunmayan adayların bu kadrolar için sınavın Pazar sabah ve Pazar öğleden sonraki oturumlarına girmeleri zorunludur.

1.5 2003 KPSS-Öğretmenlik sonuçları sınav tarihinden itibaren iki yıl geçerlidir.

1.6 Sınavda çoktan seçmeli sorulardan oluşacak testler uygulanacak, cevaplar cevap kağıtlarına işaretlenecek, cevap kağıtları ÖSYM.de optik okuyucularla okunacak ve bilgisayarla değerlendirilecektir. Sınavda girilecek oturumlar ile ilgili bilgiler bu kılavuzun "3. SINAV" başlıklı bölümünde verilmektedir.

1.7 Sınav sonuçları, adayların adreslerine postalanacaktır.

1.8 Bir adayın sınavının geçerli sayılarak cevap kâğıdının değerlendirilebilmesi için, sınava, Sınava Giriş ve Kimlik Belgesinde yazılı olan salonda girmesi ve sınavda bu belgeyi görevlilere teslim etmiş olması, kopya eylemine karışmamış olması, cevap kâğıdına T.C. Kimlik Numarasını doğru olarak kodlaması, soru kitapçığının kapağına T.C. Kimlik Numarasını , adını ve soyadını yazmış olması, kullandığı soru kitapçığının türünü cevap kâğıdına doğru olarak işaretlemiş olması, cevaplarını soru kitapçığına değil, cevap kâğıdına işaretlemiş olması, soru kitapçığını, cevap kâğıdını, Sınava Giriş ve Kimlik Belgesini eksiksiz olarak sınav görevlilerine teslim etmesi, sınavın diğer kurallarına uyması (Bk. 3.3 ve 3.5) zorunludur. Bu kurallara uymayan adayların sınavları iptal edilir.

1.9 Başvurma Belgesini teslim etmeyen, başvurusu geçersiz sayılan, sınava girmeyen veya giremeyen, sınava alınmayan veya sınavdan çıkarılan, sınavda başarı sağlayamayan veya sınavı geçersiz sayılan, ücret gerektirmeyen bir işlem için ücret yatıran, aynı işlem için birden fazla ödeme yapmış olan adayların ödedikleri ücretler geri verilmez. Adaylardan alınan başvurma belgeleri ile başvurma ve sınav ücretleri gelecek dönemlere devredilmez.

1.10 KPSS-Öğretmenlik.e başvuranlardan katılacağı her oturum için ayrı düzenlenmiş Sınava Giriş ve Kimlik Belgesi veya KPSS-Öğretmenlik Sonuç Belgesi eline geçmeyen, belgelerinin kaybolduğuna inanan ya da belgelerini aldıktan sonra kaybeden adaylar, mutlaka bu kılavuzun sonuna eklenmiş olan .Genel Amaçlı Dilekçe Örneğini veya fotokopyasını kullanarak Merkezimize başvuracaklardır. Bu dilekçenin işleme konabilmesi için ÖSYM.nin T.C. Ziraat Bankası Ankara Güvenevler
Şubesindeki 375301 numaralı hesabına 2 250 000 TL.nin yatırıldığını gösterir banka dekontunun eklenmesi gerekir. Adaylar yazdıkları dilekçeyi PTT kanalıyla .ÖSYM-SHB KPSS-Öğretmenlik Bürosu.na gönderebilirler veya şahsen .Karyağdı Sokak No:28, Aşağıayrancı/Ankara. adresindeki ÖSYM Ankara Bürosuna verebilirler.

Sınava bir hafta kalıncaya kadar Sınava Giriş ve Kimlik Belgesi ile ilgili Merkezimize ulaşan dilekçeler işleme konur; daha sonra gelen dilekçeler işleme konmaz.
Sınava bir haftadan daha az bir süre kaldığında Sınava Giriş ve Kimlik Belgesi posta ile gönderilmez, sadece şahsen başvurularak alınabilir.

Dilekçe ile Sınava Giriş ve Kimlik Belgesi isteyen adayların zamanı iyi hesaplamaları, cevabın kendilerine sınavdan önce ulaşıp ulaşmayacağını iyice düşünmeleri ve buna göre hareket etmeleri yararlarına olacaktır.

Sınava Giriş ve Kimlik Belgesindeki fotoğrafta sorun olan adayların bu sorunlarını ÖSYM.ye başvurmak suretiyle çözmeleri gerekir.

1.11 Sınav sonuçlarının incelenmesini isteyen adaylar, Sınav Sonuç Belgelerinin gönderildiği tarihten itibaren en geç 30 gün içinde yazılı olarak ÖSYM.ye başvurabilirler. Süre hesabında ÖSYM Genel Evrak Biriminin adayın dilekçesi üzerine bastığı tarih damgası esas alınır. Bu adayların inceleme masrafları karşılığı, ÖSYM.nin T.C. Ziraat Bankası Ankara Güvenevler Şubesindeki 375301 numaralı hesabına 3 500 000 TL yatırmaları ve bu ücreti yatırdıklarını gösteren banka dekontunun fotokopyasını dilekçelerine eklemeleri gerekir. Sınav evrakı ÖSYM.de sınav tarihinden itibaren 100 takvim günü saklandıktan sonra imha edilir.

1.12 Bedensel engelli adaylar, istedikleri takdirde 2003 KPSS-Öğretmenlik'e girebilirler. Bedensel engelli adaylar sınav sırasında yardımcı istedikleri takdirde, bir üniversite veya devlet hastanesinden alacakları engel durumlarını gösteren sağlık kurulu raporunu, Başvurma Belgesine eklemek zorundadırlar. Sınavda, gerekli olduğu hallerde bu adaylar için okuyucu/işaretleyici görevlendirilecek, okuyamayacak derecede görme engelli olan adaylara karmaşık şekillere dayalı sorular sorulmayacak, bu adayların sınav puanları sınavda sorulmayacak sorular göz önünde tutularak hesaplanacaktır. Görme engelli adayların dışındaki engelli adayların sınav sonuçlarının değerlendirilmesi diğer adaylar gibi yapılacaktır.

1.13 Adaylar beyan ettikleri bütün bilgilerin doğruluğundan sorumludurlar. Bir adayın beyanının gerçeğe uymadığı tespit edildiği takdirde bu aday, aradan geçen süreye bakılmaksızın bu sınavdan elde ettiği tüm haklarını kaybedecektir.

1.14 Sınav sonuçlarının geçerli sayılabilmesi için bir adayın bu kılavuzdaki tüm kurallara uyması zorunludur. Bu kurallara uymayan adayların sınavları iptal edilecektir.
Sınavdan sonra bile olsa bu kurallara uymadığı saptanan adayların, sınav sonuçlarından doğan hakları iptal edilecektir.

1.15 Sınava girme hakkı olmadığı halde sınava girip yüksek puan almak öğretmen olarak atanma hakkı doğurmaz.

1.16 2003 KPSS-Öğretmenlik için yapılan başvuru sonraki sınavlar için geçerli değildir.

1.17 Sınava girilen tarihte mezun durumda olmayan adayların atanmak üzere Milli Eğitim Bakanlığına başvurdukları tarihe kadar mezun olmaları zorunludur.

2. B A Ş V U R M A
2.1 BAŞVURMA KOŞULLARI

2003 KPSS-Öğretmenlik'e, öğretmen kadrolarına atanabilme niteliklerine sahip olanlar (öğretmen yetiştiren yükseköğretim programları mezunları veya bu programlardan mezun olabilecek durumda olanlar; lisans mezunu olup, pedagojik formasyon sertifikası alanlar; Yükseköğretim Kurulu tarafından denkliği kabul edilen yurtdışındaki üniversitelerin öğretmenlik alanlarından mezun olanlar) başvurabilecektir. Halen mezun durumda olmayan öğrenciler, sınavın geçerlik süresinin sınav tarihinden itibaren iki yıl olduğunu ve mezun olabilecekleri tarihi göz önünde tutarak, sınava girmeye kendileri karar vereceklerdir.

Milli Eğitim Bakanlığınca öğretmen olarak atanacaklarda aranacak özel şartlar bu kılavuzda yer alanTablo-2, açıklama metninin arkasından verilmiştir. Başvurunuzu yapmadan önce bu şartları dikkatle okumanız yararınıza olacaktır.

Yukarıdaki koşullardan herhangi birine durumunun uymadığı tespit edilen adaylar, KPSS-Öğretmenlik'e alınmış olsalar bile bu sınav sonucu ile elde ettikleri
hiçbir haktan yararlandırılmazlar.

2.2 BAŞVURMA İŞLEMLERİ
KPSS-Öğretmenlik'e girmek isteyen adaylar, 2003 KPSS-Öğretmenlik Kılavuzu ve Başvurma Belgesinden oluşan başvuru evrakını, 3 500 000 TL karşılığında 05.06.2003 - 11.06.2003 tarihleri arasında, il merkezlerindeki ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticiliklerinden ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ÖSYM Temsilciliğinden alacaklardır. Adaylar, başvurma belgesini bu kılavuzda belirtilen kurallara göre dolduracaklar, sınav ücretinin yatırılması için T.C. Ziraat Bankası Şubelerinden birine giderek sınavın adını, T.C. Kimlik Numarasını ve ad-soyadlarını banka yetkilisine söyleyecekler,sınav ücreti olan 40 000 000 TL'yi bankaya yatırarak (Banka Hesap No: 375179) karşılığında iki nüsha banka dekontunu alacaklar, banka dekontunun bir nüshası ile başvurma belgesini 11.06.2003 Çarşamba günü mesai bitimine kadar, başvuru evrakını aldıkları ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticiliklerine teslim edeceklerdir. Sınav ücretinin bankaya yatırılması için adayların T.C. Kimlik Numaralarını banka şubesi yetkililerine vermesi zorunludur.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti uyruklu adaylar T.C. Kimlik Numarası yerine, 2003 KPSS-Öğretmenlik Başvurma Belgesinin Aday Bilgi Formu, Kayıt Kartı ve Aday Fişinde basılı olan ve 06 ile başlayan 10 basamaklı belge numarasını banka görevlisine söyleyeceklerdir.

Başvurma Belgesine banka dekontunu eklemeyen adayların başvuruları geçersiz sayılacaktır.

3. S I N A V
3.1 SINAV OTURUMLARI

2003 KPSS-Öğretmenlik 13 Temmuz 2003 Pazar günü sabah ve öğleden sonra olmak üzere iki oturumda yapılacaktır. Her oturumda bir soru kitapçığı ve bir cevap
kağıdı kullanılacaktır. Pazar sabah oturumunda adaylar Genel Yetenek ve Genel Kültür Testlerini, pazar öğledensonra oturumunda Eğitim Bilimleri Testini alacaklardır.Sınavda lisans veya lisansüstü ayrımı yapılmayacaktır. Pazar sabah oturumunda Genel Yetenek ve Genel Kültür Testlerinin cevaplandırılacağı bölümün süresi iki saat (120 dakika), öğleden sonra Eğitim Bilimleri Testinin cevaplandırılacağı bölümün süresi ise ikibuçuk saat (150 dakika) olacaktır. Sabah oturumu saat 09:30'da, öğleden sonra oturumu 13:30'da başlayacaktır.


3.2 SINAVDA UYGULANACAK
TESTLER

2003 KPSS-Öğretmenlik'te uygulanacak testlerin kapsamları Tablo-1'de verilmiştir.
Adaylar, cevaplarını cevap kâğıdında, cevapladıkları testlerle ilgili alanlara işaretleyeceklerdir. 2003 KPSS- Öğretmenlik'te kullanılacak soru kitapçıkları dört farklı
türde basılacaktır. Dört tür soru kitapçığında da sorular birbirinin tamamen aynı olacak, ancak, soruların veya sorulardaki seçeneklerin sıralanışı değişecektir. Bu
nedenle, her soru kitapçığı türünün doğru cevap anahtarı farklı olacaktır. Soru kitapçığı türü, kitapçığın üzerinde ve iç sayfalarında büyük harflerle basılı olacaktır.

GENEL YETENEK

1) Türkçe %50
a ) Sözcük bilgisi %5
b) Dil bilgisi %10
c) Anlatım özellikleri %5
d) Okuduğunu anlama %30

2) Matematik %50
a ) Sayılarla işlem yapma %10
b) Matematiksel ilişkilerden yararlanma %10
c) Problem çözme %20
d) Temel geometri bilgilerinden yararlanma %5
e ) Tablo, grafik okuma ve yorumlama %5

GENEL KÜLTÜR
1) Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi %40
a ) III. Selim.den itibaren Türk inkılabını
hazırlayan etkenler %5
b) Ulusal Kurtuluş Savaşı %10
c) Atatürk ilke ve inkılapları %15
d) Atatürk dönemi: iç olaylar ve dış politika %10
2) Türkiye Coğrafyası %30
a) Türkiye.nin fiziki özellikleri %5
b) Türkiye.nin beşeri özellikleri %5
c) Türkiye.nin ekonomik özellikleri%20

3) Temel Yurttaşlık Bilgisi %15
a ) Hukuk başlangıcı ve genel kamu hukuku,devletler umumi ve özel hukuku %5
b) Anayasa %5
c) İdare %5

4) Türkiye ve Dünya ile İlgili Genel ve Güncel Sosyoekonomik Konular %5

5) Türk Kültür ve Medeniyetleri %10
a ) Selçuklular ve önceki dönem %5
b) Osmanlılar dönemi %5

EĞİTİM BİLİMLERİ
1) Eğitim Psikolojisi %50
a ) Gelişim psikolojisi %10
b) Öğrenme psikolojisi %25
c) Ölçme ve değerlendirme %15

2) Program Geliştirme ve Öğretim %35
a ) Program geliştirme %10
b) Öğretim metotları %25

3) Rehberlik %15


TABLO-2
ÖĞRETMEN KADROLARINA ATAMAYA İLİŞKİN BAZI BİLGİLER

AÇIKLAMALAR: Bu tabloda ilk defa öğretmen olarak atanacaklar için planlanan öğretmen kadrolarının yaklaşık sayıları yer almaktadır. Bu tabloda daha az yerde daha fazla bilgi verebilmek için bazı kısaltmalar yapılmıştır. Öğretmen kadrolarına yapılacak atamalarda kullanılacak testlere verilecek ağırlıklar gösterilirken testler harflerle ifade edilmiştir. Harflerin gösterdiği KPSS-Öğretmenlik testleri şöyledir: GY:Genel Yetenek, GK:Genel Kültür, EĞ:Eğitim Bilimleri. Öğretmen kadrolarına atanacaklarda 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 48. maddesinde yer alan askerlik, sağlık, suç durumu gibi genel ve özel şartlar aranacaktır. Buna ek olarak, öğretmen kadrolarına atanacaklarda aranacak özel koşullar Milli Eğitim Bakanlığının vereceği ilanlarla duyurulacaktır, bu koşullardan bazıları bu tablonun sonunda yer almaktadır.

Hizmet yükümlülüğü bulunan adayların başka bir kuruma başvurmaları halinde bu yükümlülüğe ilişkin borcunu ödemeyi kabul etmiş olması gerekir. Bu kılavuzda yer alan öğretmen kadrolarına başvuranlarda bu koşulların karşılandığı varsayılacaktır. Aşağıdaki bilgiler adaylara yardımcı olmak amacıyla verilmiştir. Milli Eğitim Bakanlığı aşağıdaki koşullarda gerektiğinde değişiklik yapabilecektir.

Milli Eğitim Bakanlığı
Atama Yapılacak Kadro Unvanı: Öğretmen

Atama Yapılması Planlanan Kadro Sayısı: 20 000
Test Ağırlıkları: GY:0,3, GK:0,3, EĞ:0,4 KPSSP10
Milli Eğitim Bakanlığınca ayrıca giriş sınavı yapılmayacaktır.

Aşağıdaki tabloda birinci sütun branş adını, ikinci sütun tahmini kontenjanı ve üçüncü sütun mezun olduğu yükseköğretim programının kodunu göstermektedir. Bu kodların karşılıklarıTablo-4.tedir. Yükseköğretim program kodlarının sağ tarafında parantez içindeki sayılar ile ilgili açıklamalar, "Tablo ile İlgili Açıklamalar" başlığı altında arka sayfadadır.

Diğer Koşullar: Öğretmenlik için atanmak üzere başvurduğu yılın Ocak ayının birinci gününde 40 yaşından gün almamış olmak ( Bu tablonun sonundaki "Öğretmen Olarak Atanacaklarda Aranacak Özel Şartlar" başlıklı bölüme bakınız.).
Beden Eğitimi .............................................. 1700 ........... 7101(1), 7102, 7103(1), 7104(1), 7219(1), 8123(1)
Besin/Gıda Tek.Ev.Yön. ve Beslenme .............. 20 ........... 3102, 8124
Bilgisayar ....................................................... 750 ........... 3126, 3125, 3127(1);(2), 3128, 3129(2), 8125(1);(2), 8141(1), 3124(1), 3258(1);(2);(3), 8143(1)
Biyoloji ............................................................ 50 ........... 3133(1), 3364
Coğrafya .......................................................... 50 ........... 3138(1), 3365
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ............................. 700 ........... 3214(1), 3216
Elektrik ............................................................... 5 ........... 3160(1), 3161, 3162(1);(14)
Elektronik/Telekomünikasyon ............ ............. 100 ........... 3162(1);(4), 3163(1), 3164, 3166(1), 3167
El Sanatları ....................................................... 10 ........... 3143, 8127
Felsefe ............................................................... 50 ........... 3180(1);(5), 3319(1);(6), 3367
Fen Bilgisi ........................................................ 800 ........... 3181
Fizik ................................................................... 20 ........... 3182(1), 3184(1), 3368
Giyim/Hazır Giyim/Moda Tasarım ......................... 5 ........... 3265, 3192, 3193, 3203
İmam Hatip Lisesi Meslek Dersleri .................... 150 ........... 3109(7);(17), 3110(7);(17), 3214
İngilizce ........................................................... 2000 ........... 3106(1), 3218(1), 3219(1), 3220, 3272(1), 3105(15), 3187(15), 3104(1), 3186(1)
İş Eğitim (İş ve Teknik Eğitimi) ............................ 90 ........... 3171, 7144(8), 8133
İş Eğitim (Ev Ekonomisi) ..................................... 30 ........... 3102, 3178, 8120, 8130
İş Eğitim (Ticaret) ............................................... 20 ........... 8134
Kimya .................................................................. 5 ........... 3240(1), 3241(1), 3369
Kuaförlük-Cilt Bakımı ve Güzellik ....................... 10 ........... 3247
Makine Ressamlığı ................................................ 2 ........... 3253, 3326, 8144
Makine/Tesviye/Kalıp ........................................... 2 ........... 3236, 3323
Matbaa ................................................................. 2 ........... 3255
Matematik ......................................................... 750 ........... 3256(1), 3257(1), 3258(1);(9), 3370
Matematik (İlköğretim) .................................... 1000 ........... 3217
Metal İşleri ............................................................ 3 ........... 3260
Okul Öncesi Öğretmenliği/
Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Öğretmenliği................ 750 ........... 3107, 3145(1),3146, 3275, 8126
Radyo-Televizyon .................................................. 5 ........... 3164, 3167, 3259(1), 3287(1), 3288(1), 3289(1), 3307(1), 3308(1), 8145(1)
Rehber Öğretmen ............................................... 900 ........... 3286(1), 3290, 8128, 3367(16), 3180(1),(5),(16), 3319(1),(6),(16), 8146(16)
Resim/Grafik .......................................................... 5 ........... 7160(1), 7188(1), 7196, 8140
Resim İş/Resim .................................................. 100 ........... 7144, 7188(1), 8137
Sanat Tarihi ........................................................... 5 ........... 3112(1);(13), 3299(1),
Sekreterlik Grubu ................................................. 15 ........... 3137, 8142(1);(10), 8147(1);(10)
Seramik ................................................................. 2 ........... 7179(1), 7189(1), 7198, 7225(1)
Su Ürünleri ............................................................ 1 ........... 3116(1), 3320(1)
Sınıf Öğretmenliği ............................................. 5000 ........... 3309
Sınıf Öğretmenliği (Görme Engelliler) ..................... 10 ........... 3194, 8135, 8136
Sınıf Öğretmenliği (İşitme Engelliler) ...................... 50 ........... 3225, 8135, 8136
Sınıf Öğretmenliği (Zihin Engelliler) ...................... 150 ........... 3363, 8135, 8136
Sosyal Bilgiler .................................................... 150 ........... 3317
Tarih .................................................................. 200 ........... 3324(1), 3371
Tekstil ................................................................... 1 ........... 3327, 3329, 3330
Turizm Otelcilik Grubu ........................................ 25 ........... 3244, 3305, 3336(1);(12),3337(1);(12),3338(1);(12), 3339(1);(12), 3340(1);(12), 3341(1);(12)
Türkçe ............................................................. 2900 ........... 3344
Türk Dili ve Edebiyatı ....................................... 1099 ........... 3139(1), 3342(1), 3372
Mobilya ve Dekorasyon ........................................ 2 ........... 3264
Model ................................................................... 2 ........... 8149
Motor ................................................................... 2 ........... 3278
Muhasebe Grubu................................................ 250 ........... 3213(1);(10), 3226(1);(10), 3254(1);(10), 3268(1);(10), 3270
Müzik ................................................................... 50 ........... 7107(1);(11), 7108(1);(11), 7115(1);(11), 7116(1);(11), 71171);(11), 7118(1);(11),
7120(1);(11), 7122(1);(11), 7124(1);(11), 7131(1);(11), 7134(1);(11), 7143, 7148(1), 7171(1);(11), 7221(1);(11), 7223(1);(11), 7224(1);(11),
Nakış ..................................................................... 2 ........... 3273

TABLO İLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR
(1) "Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans", Milli Eğitim Bakanlığı ile Yükseköğretim Kurulu işbirliği ile açılan "Pedagojik Formasyon" ve 33 kredilik "İlköğretim Sınıf Öğretmenliği Sertifika" Programlarından herhangi birini başarıyla tamamlayanlar.
(2) Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının bilgisayar (yazılım), bilgisayar (donanım) bölümlerine atölye ve meslek dersi öğretmeni olarak atanamazlar.
(3) Bilgisayar Alanı.
(4) Elektronik Alanı.
(5) En az 16 kredi Sosyoloji, 16 kredi Psikoloji aldığını belgelendirenler.
(6) En az 16 kredi Felsefe, 16 kredi Psikoloji, 8 kredi Mantık aldığını belgelendirenler.
(7) İmam Hatip Lisesi Meslek Derslerinden sadece Arapça dersi öğretmenliğine atanırlar.
(8) İş Eğitimi Ana Sanat Dalı.
(9) Matematik Alanı.
(10) Yabancı dille öğretim yapan yükseköğretim kurumları mezunları.
(11) Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı ile Devlet Konservatuvarlarının lisans mezunları.
(12) Yabancı dille öğretim yapan Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu (Lisans) bölümleri.
(13) Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı.
(14) Elektrik Alanı.
(15) Fakültelerin Almanca ve Fransızca öğretmenliğine kaynak olan bölüm mezunlarından en az 40 kredilik İngiliz dili eğitimi almış olanlar, İngilizce öğretmenliğine kaynak olan program mezunlarının Bakanlıkça belirlenecek başarı ölçüsüne göre atanmalarından sonra kontenjan sınırlılığında KPSS'den aldıkları puan üstünlüğüne göre değerlendirileceklerdir.
(16) Yükseköğretim kurumlarının Felsefe ve Öğretmenlik Meslek Bilgisi Dersleri öğretmenliğine kaynak gösterilen programlarından mezun olanlar, Rehber öğretmenliğe kaynak olan program mezunlarının Bakanlıkça belirlenecek başarı ölçüsüne göre atanmalarından sonra kontenjan sınırlılığında KPSS'den aldıkları puan üstünlüğüne göre değerlendirilecektir.
(17) Yükseköğretim kurumlarının Arapça Öğretmenliği ile Arap Dili ve Edebiyatı bölümlerinden mezun olanlar, İmam Hatip Lİsesi meslek derslerinden Arapça dersi öğretmenliğine, İmam Hatip Lisesi Meslek Dersleri öğretmenliği için belirlenen kontenjan içinde kalmak kaydıyla Bakanlıkça belirlenecek oranda KPSS'den aldıkları puan üstünlüğüne göre atanacaklardır.
NOT: Adayların atanacakları alanlar için belirlenen kontenjan sınırlılığındaki atamalarda KPSS'den aldıkları puanlarının eşit olması durumunda Eğitim Bilimleri Testindeki puan üstünlükleri esas alınır.

ÖĞRETMEN OLARAK ATANACAKLARDA ARANACAK ÖZEL ŞARTLAR
Adaylarda, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 48 inci maddesinde yer alan şartlardan başka (*):

1) Talim Terbiye Kurulunun 31/3/2003 tarih ve 4 sayılı kararıyla değişik 1/6/2000 tarih ve 340 sayılı Kararı ile belirlenen ve branşlar itibarıyla hizalarında gösterilen yükseköğretim programlarından mezun olmak.

2) Sağlık durumunun Türkiye'nin her bölge ve iklim şartlarında görev yapmasına engel olmadığını resmi sağlık kurullarından alınacak sağlık kurulu raporuyla belgelendirmek.

3) 1/1/2003 tarihinde 40 yaşından gün almamış olmak (1/1/1964 ve daha küçük doğumlu olanlar).

4) Öğretmenlik mesleğinden çıkarılmayı gerektiren tür ve derecede ceza almamış olmak.

5) Yurtdışı yükseköğretim kurumlarından lisans düzeyinde mezun olanlar açısından Talim ve Terbiye Kurulu'nun 340 sayılı Kararında belirtilen yükseköğretim kurumlarının aynı alana denkliği Yükseköğretim Kurulunca belirlenmiş olmak.

6) "Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans", Milli Eğitim Bakanlığı ile Yükseköğretim Kurulu işbirliği ile açılan "Pedagojik Formasyon" ve 33 kredilik "İlköğretim Sınıf Öğretmenliği Sertifika" Programlarından herhangi birini başarı ile tamamlamış olmak.

7) Askerlik yükümlüsü olup;
a) Henüz askerliğini yapmamış olanların atamanın yapılacağı tarihi takip eden celp dönemine kadar memuriyete atanmasında askerliği bakımından herhangi bir sakınca olmadığını,
b) Askerlik görevi nedeniyle silah altında bulunanların 31/12/2003 tarihine kadar terhis olacaklarını,
c) Askerlik görevini yapmış olanlar ile muaf olanların bu durumlarını ilgili askerlik şubesi veya birliklerinden alacakları belge ile belgelendirmek
şartları aranır.
* Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşları için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olma şartı aranmaz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber