Yayımı geciken, memurların özel sağlık kuruluşlarından yararlanmalarına ilişkin Sağlık Bakanlığı Genelgesi yayımlandı.

Haber Giriş : 06 Haziran 2003 16:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yayımı geciken, memurların özel sağlık kuruluşlarından yararlanmalarına ilişkin Sağlık Bakanlığı Genelgesi yayımlandı.

Bu Genelge, çok önemli olmasına rağmen, Sağlık Bakanlığı internet sitesinde yayımlanmamıştır.

SAĞLIK BAKANI AKDAĞ, MEMURLARIN ÖZEL HASTANELERDEN FAYDALANMALARIYLA İLGİLİ 81 İL'İN VALİLİĞİNE GENELGE GÖNDERDİ

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, Maliye Bakanlığı ile birlikte hazırlanan 'Teşhis ve Tedavi Amacıyla Özel Sağlık Kurum ve Kuruluşlarına Hasta Sevkine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ' ile ilgili 81 İl Valiliği'ne genelge gönderdi.

Genelgede, değişik kapsamda devlet memurlarının ve bakmakla yükümlü bulunduğu aile fertlerinin resmi ve özel sağlık kurum veya kuruluşlarının sunmuş olduğu sağlık hizmetlerinden yararlanmaları sırasında resmi ve özel sağlık kurum veya kuruluşlarının tebliğ de belirtilen usul ve esaslara uygun hareket edilmesi ve herhangi bir mağduriyete fırsat verilmemesini isteyen Akdağ, özel sağlık kurum ve kuruluşlarınca verilecek sağlık hizmetlerinin faturalandırma, ödemeler ve diğer mali hükümler ile yapılacak sözleşmeye ilişkin düzenlemelerin Maliye Bakanlığı tarafından ayrıca düzenleneceğini ve belgelendirilmesi kaydıyla acil hallerde hastaların, özel sağlık kurum ve kuruluşları tarafından kabul edilerek teşhiş ve tedavisinin yapılacağını ifade etti.

İl Sağlık Müdürlerinin, özel sağlık kurum ve kuruluşlarının belirlenen usul ve esaslara uygun hizmet verip vermediklerini gece gündüz denetleyeceklerini, gerçeğe aykırı fatura düzenlendiğinin ve/veya yapılmayan tetkiklerin faturalarda gösterildiğinin belirlenmesi halinde, bu fiilleri işleyen özel sağlık kurum ve kuruluşun, genel hükümlere göre yapılacak idari, mali ve hukuki işlemler saklı kalmak kaydıyla, hasta sevki yapılmayacağı yönünde yetkililer tarafından uyarılacağını ve bu fiillerin tekrarlanması halinde ise özel sağlık kurum ve kuruluşuna 4 yıl süreyle hasta sevkedilmeyeceğini belirten Akdağ, memurun veya bakmakla yükümlü bulunduklarının talebi üzerine düzenlenen resmi sevk belgesini düzenleyen kurumların, hastayı birinci basamak resmi veya özel sağlık kuruluşlarına göndereceklerini, hastaya ait resmi sevk belgesi, resmi veya özel sağlık kuruluşu ismi yazılmadan doldurulacağını ve hasta, sevk belgesiyle birinci basamak resmi veya özel sağlık kuruluşuna doğrudan müracaat edebileceğini kaydetti.

Birinci basamak sağlık kuruluşları tarafından yapılacak işlemleri hakkındaki hususları belirten Akdağ, ikinci basamak resmi veya özel sağlık kurumlarına sevk yapılırken, hastane ve hekim seçme hakkı dikkate alınarak hastane ve hekim adı belirtilmeden sadece ilgili uzmanlık dalının adının yazılacağını, birinci basamak özel sağlık kuruluşuna, aynı hastanın aynı hastalığı için 15 gün içinde yeniden yapılacak takip ve kontrollerinden dolayı ödeme yapılmayacağından, hastayı muayene eden hekim tarafından takip ve kontrol tarihi resmi sevk belgesinde açıkça ifade edileceğini ve birinci basamak özel sağlık kuruluşlarında yapılabilecek tetkik ve tahliller, hemogram, tam idrar, açlık kan şekeri, üre, kreatinin, bilürubin, ALT, AST, EKG, akciğer grafisi ve direkt karın grafisi, direkt ekstremite grafisi, gaitada-amip giardia aranmasından ibaret olduğunu söyledi.

Akdağ, ikinci ve üçüncü basamak sağlık kurumları tarafından yapılacak işlemleri ise şöyle ifade etti:

''İkinci basamak özel sağlık kurumları, birinci basamak sağlık kuruluşlarından sevkle hasta kabul edebileceği gibi doğrudan müracaat eden hastaları da kabul eder.

İkinci basamak özel sağlık kurumlarına birinci basamak sağlık kuruluşlarından sevk edilmeksizin doğrudan başvurması halinde yüzde 30 indirim yapılır.

Özel sağlık kurumları sunmuş oldukları sağlık hizmetinin karşılığı olarak hastadan, ilk müracaatta bildirmek kaydıyla fark ücreti talep edebilir.

İkinci basamak özel sağlık kurumu, sadece ruhsatında yer alan uzmanlık dallarında hasta kabul edebilir.

Hastalık gruplarında tanıya dayalı paket fiyat belirlemesi ve ilan edilmesi halinde, faturalar bu fiyat üzerinden düzenlenir.

İkinci basamak özel sağlık kurumunca hastanın başka bir sağlık kurumuna sevk edilmesi halinde, sevki yapan özel sağlık kurumu toplam fatura bedeli üzerinden yüzde 30 indirim yapar ve bu indirim faturada ayrıntılı olarak gösterilir.

Üçünçü basamak sağlık kurumları, Büyükşehirlerde birinci ve ikinci basamak diğer illerde ikinci basamak resmi ve özel sağlık kurumlarından sevkle hasta kabul eder''.
Habervitrini

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber