Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca Yapılacak Norm Kadro Çalışmalarında Uyulacak Usul ve Esaslar'ın Yürürlüğe Konulması Hakkında Karar

Haber Giriş : 09 Haziran 2003 23:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca Yapılacak Norm Kadro Çalışmalarında Uyulacak Usul ve Esaslar'ın Yürürlüğe Konulması Hakkında Karar
Karar Sayısı: 2000/1658
Değişik: 27.12.2003 tarhli Resmi Gazete

Ekli "Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca Yapılacak Norm Kadro Çalışmalarında Uyulacak Usul ve Esaslar"ın yürürlüğe konulması; Maliye Bakanlığı'nın görüşüne dayanan Devlet Bakanlığı'nın 30/10/2000 tarihli ve 025271 sayılı yazısı üzerine, 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin 12 nci maddesi ve 217 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin 3 üncü maddesine göre, Bakanlar Kurulu'nca 6/11/2000 tarihinde kararlaştırılmıştır.

Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca Yapılacak Norm Kadro Çalışmalarında Uyulacak Usul ve Esaslar

Kamu kaynaklarının verimli kullanılması, kamu hizmetlerinin (gerçek iş yüklerine göre) gerektirdiği unvanda, nitelikte ve sayıda personel istihdamının sağlanabilmesi amacıyla; genel ve katma bütçeli kurumlar, bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar, kanunlarla kurulan fonlar, kefalet sandıkları, sosyal güvenlik kuruluşları, genel ve katma bütçenin transfer tertibinden yardım alan kuruluşlar, il özel idareleri, belediyeler ile bunların kurdukları birlik, müessese ve işletmeler, (Değişik: 27.12.2003 tarihli R.G.) kamu iktisadi teşebbüsleri ve bağlı ortaklıkları (özelleştirme programına alınmış kamu payı ağırlıklı kuruluşlar, kamu bankaları hariç) ile diğer kamu kurum ve kuruluşları memur, işçi ve sözleşmeli personel kadro ve pozisyonlarına ilişkin "Norm Kadro"larını aşağıdaki usul ve esaslara göre tespit ederler.

Madde 1- Norm kadro çalışmalarına, öncelikle kamu kurum ve kuruluşlarının amaçları doğrultusunda, bu amaçlara en etkin ve verimli ulaşılmasını sağlayacak şekilde teşkilat (örgüt) analizi yapılmak suretiyle başlanır.
Bundan sonra, teşkilatlardaki her birim için gerekli kadro/pozisyonun iş analizi ve iş ölçümleri yapılır (ihale yoluyla gördürülen hizmetler dahil). İş analizleri ve iş ölçümlerine göre de her bir kadro/pozisyonun görev tanımları ve bu kadro/pozisyonlarda çalıştırılacaklarda aranacak nitelikler (iş gerekleri) ile bu birimler için gerekli kadro/pozisyon sayısı (Norm Kadro) belirlenir.

Madde 2- Teşkilat (örgüt) analizi, kurum veya kuruluşun mevcut amaç ve görevleri esas alınarak ve birimlerin amaca uygun olmayan görevlerinin ayıklanması, herhangi bir birimin kaldırılması, birleştirilmesi, değiştirilmesi veya yeniden kurulması şeklinde yapılır.

Madde 3- İş analizi çalışmalarında anket tekniğinden mutlaka yararlanılır.

Madde 4- Kurum ve kuruluşlar teşkilat, iş analizi ve iş ölçümü çalışmalarında Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığınca hazırlanan "Norm Kadro El Kitabı"ndan yararlanırlar ve çalışmalarının her safhasında bu Başkanlıktan danışmanlık hizmeti alabilirler.

Madde 5- (Değişik: 27.12.2003 tarihli R.G.) Norm kadro çalışmaları, Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü Genel Müdürlüğüne, Milli Prodüktivite Merkezine, yüksek öğretim kurumlarının bu alanda uzmanlaşmış öğretim üyelerine yaptırılabilir veya bunların gözetim ve denetiminde kurum/kuruluşların kendileri tarafından yapılabilir. Kurum ve kuruluşlar, bu çalışmalara katkıda bulunmak ve süreklilik kazandırabilmek için kendi personelinden gerektiği kadarını görevlendirirler.

Madde 6- Bu çalışmalar, her kurum ve kuruluşun merkez, taşra ve diğer teşkilatlarındaki tüm birimleri kapsayacak şekilde yapılır.

Madde 7- (Değişik: 27.12.2003 tarihli R.G.) Söz konusu çalışmalar büyükşehir belediyeleri ile bunların kurdukları müessese ve işletmelerde kendilerince yürütülür. Diğer il, ilçe ve belde belediyeleri ile bunların kurdukları müessese ve işletmelerle bütün mahalli idare birliklerinde bu çalışmalar Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığınca belirlenen takvime göre, nüfus, ekonomik gelişmişlik, turizm potansiyeli gibi kriterler dikkate alınarak adı geçen Başkanlık ile İçişleri Bakanlığınca ortaklaşa yürütülür. Özel idarelere ilişkin çalışmalar ise İçişleri Bakanlığınca yapılır.

Madde 8- (Değişik: 27.12.2003 tarihli R.G.) Norm kadro çalışmaları öncelikle Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığınca belirlenecek kurum/kuruluşlarda sonuçlandırılacak, uygulama sonuçlarına göre, kapsama dahil diğer kamu kurum ve kuruluşlarından Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığınca uygun görülecekler için Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı süresini kapsayan dönemde başlamak üzere ayrıca takvim belirlenecektir.

Madde 9- Kurum ve kuruluşlarca kadrolara ilişkin hazırlanan görev tanımları ile norm kadro sayılarına ait bilgi ve belgeler, herbir unvan için uygulanmış (doldurulmuş) anket formunun birer örneği, norm kadro çalışmalarının aşamalarında uygulanmış bulunan teknikleri gösteren bilgi ve belgeler ile diğer bilgiler dahil olmak üzere, çalışmaları yürütenlerce onaylanmış olarak ilgili kurumlarca geciktirilmeksizin Maliye Bakanlığı ile Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığına gönderilir.

Madde 10- Bu bilgi ve belgeler Maliye Bakanlığı ve Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığı ile ilgili kurum (mahalli idareler için İçişleri Bakanlığı) temsilcilerinden oluşturulan komisyon tarafından konuyla ilgili mevzuat çerçevesinde incelenerek norm kadro çalışmaları sonuçlandırılır. Buna göre tespit edilen kadroların/pozisyonların nitelikleri göz önüne alınarak, kurum ve kuruluşlar, mevcut personelini, gerektiğinde eğitime tabi tutmak suretiyle, bu kadrolarla/pozisyonlarla ilişkilendirirler.

Madde 11- Norm kadro çalışmaları sonuçlandırılmadıkça veya kanunla, milletlerarası anlaşmalarla veya Bakanlar Kurulu kararı ile öngörülmedikçe, kurum ve kuruluşlar, kadro ihdası ve serbest bırakma talebinde bulunamazlar.

Geçici Madde 1- (27.12.2003 tarihli Resmi Gazete) Bu Usul ve Esasların yürürlüğe girdiği tarihe kadar sözleşme imzalayarak norm kadro çalışmalarına başlamış bulunan kamu kurum ve kuruluşları ile 2000/1658 sayılı Kararnamesinin eki Usul ve Esasların 7'nci maddesi uyarınca çalışmalarına başlamış bulunan büyükşehir belediyeleri ile bunların kurdukları müessese ve işletmeler bu çalışmalarını sonuçlandıracaklardır.

Ancak, birinci fıkra kapsamı dışında kalan diğer kamu kurum ve kuruluşları, Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığınca Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı süresini kapsayan dönemde başlamak üzere yeni bir takvim belirleninceye kadar, norm kadro çalışmalarına başlamayacaklar ve bu yönde sözleşme imzalamayacaklardır.

Madde 12- Bu Usul ve Esaslar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Madde 13- Bu Usul ve Esasları Bakanlar Kurulu yürütür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber