Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici Atama ve Görevde Yükselme Yönetmeliği Yürürlüğe Girdi

26.2.1999 tarih ve 99/12654 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı İle Yürürlüğe Konulan "Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici Atama, Değerlendirme, Görevde Yükselme ve Yer Değiştirme Yönetmeliği", bugün yürürlüğe konulan yeni yönetmelik ile yürürlükten kaldırılmıştır. Yeni yönetmelik ile Milli Eğitim Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatına ait yönetici kadrolarına atanacaklar hakkındaki nitelikler, esas ve usuller yeniden belirlenmiştir. Yeni düzenlemede Şef ve Şube Müdürleri için görevde yükselme eğitimi alma ve bu eğitim sonunda başarılı olma şartı aranmakta; ilçe milli eğitim müdürü, il milli eğitim müdür yardımcısı, il milli eğitim müdürü ve daha üst kadrolar için ise belirli görevde bulunma şartı getirilmektedir. Ayrıntılar için tıklayın.

Haber Giriş : 11 Haziran 2003 12:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici Atama ve Görevde Yükselme Yönetmeliği Yürülüğe Girdi

26.2.1999 tarih ve 99/12654 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı İle Yürürlüğe Konulan Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici Atama, Değerlendirme, Görevde Yükselme ve Yer Değiştirme Yönetmeliği, bugün yürürlüğe konulan yeni yönetmelik ile yürürlükten kaldırılımıştır. Yeni yönetmelik ile Milli Eğitim Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatına ait yönetici kadrolarına atanacaklar hakkındaki nitelikler, esas ve usuller yeniden belirlenmiştir. Yeni düzenlemede Şef ve Şube Müdürleri için görevde yükselme eğitimi alma ve bu eğitim sonunda başarılı olma şartı aranmakta; ilçe milli eğitim müdürü, il milli eğitim müdür yardımcısı, il milli eğitim müdürü ve daha üst kadrolara ise belirli görevde bulunma şartı getirilmektedir. Ayrıntılar için tıklayın.

11.6.2003 tarih ve 25135 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Yönetmeliğin 6'ncı maddesinde Yönetim Kademeleri aşağıdaki şekilde tespit edilmiştir.

"Yönetim Kademeleri:
Madde 6: Yönecilik görevleri aşağıda belirdtildiği şekilde kademelendirilmiştir.
a) Birinci kademe: Şef
b) İkinci kademe: İlçeve il milli eğitim müdürlüğü şube müdürü
c) Üçüncü kademe: İlçe milli eğitim müdürü, il milli eğitim müdür yardımcısı, Bakanlık Şube müdürü
d) Dördüncü kademe: İl milli eğitim müdürü, daire başkanı (bağımlı), daire başkanı (bağımsız), genel müdür yardımcısı, I. Hukuk Müşaviri, Genel Müdür, araştırma planlama ve koordinasyon kurulu başkanı, teftiş kurulu başkanı, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı, müsteşar yardımcısı, müsteşar"

"Yönetici Olarak Atanacaklarda Aranacak Genel Şartlar
Madde 7: Yöneticilik görevlerine atanacaklarda aranacak genel şartlar şunlardır:
a) 657 sayılı Kanunun 48'inci maddesindeki genel şartları taşımak.
b) Yüksek öğrenimli olmak
c) Dört veya daha yukarı derecelerdeki kadrolara atanacaklar için 657 sayılı Kanunun 68'inci maddesi (B) bendinde belirtilen sürelerde hizmeti bulunmak.
d) Son yıla ait sicil notu olumlu olmak kaydıyla son üç yıllık sicil notu ortalaması en az iyi olmak.
e) Dördüncü kademe yöneticilik görevlerine atanacaklarda aylıktan kesme veya maaş kesimi cezası dahil daha ağır bir disiplin cezası almamış olmak."

Yönetici Olarak Atanacaklarda Aranacak Özel Şartlar
Madde 8: a) Şef kadrosuna atanabilmek için:

1) En az lisans düzeyinde öğrenim görmüş
2) İki yılı Bakanlıkta olmak üzere devlet memurluğunda en az3 yıl görev yapmış
3) Bakanlık teşkilatının yardımcı hizmetler sınıfı dışındaki kadrolarında görev yapıyor,
4) Görevde yükselme sınavında başarılı,
olmak.

b) Şube müdürü kadrosuna atanabilmek için:
1) En az lisans düzeyinde öğrenim görmüş
2) İki yılı Bakanlıkta olmak üzere 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68/B bendinde atanacağı kadro derecesi için öngörülen sürede görev yapmış,
3) Şef veya öğretmen kadrolarına en az üç yıl görev yapmış,
4) Görevde yükselme sınavında başarılı,
olmak.

c) İkinci kademe yöneticilik görevlerinde en az iki yılı hizmeti bulunanlar ile (A)(*) tibi eğitim kurumlarında müdür olarak en az üç yıl hizmeti bulunanlar üçüncü kademe yöneticilik görevlerine atanabilirler.

d) (A) tipi eğitim kurumlarında müdür olarak en az sekiz yıl hizmeti bulunanlar il milli eğitim müdürlüğü görevlerine atanabilirler.

e) (B) tipi eğitim kurumlarında müdür olarak en az beş yıl hizmeti bulunanlar ilçe milli eğitim müdürlüğü görevlerine atanabilirler.

f) İkinci kademe yönecilik görevlerinde en az beş yıl, üçüncü kademe yönecilik görevlerinde en az üç yıl veya her iki kademe yönecilik görevlerinde toplam en az beş yıl hizmeti bulunanlar dördüncü kademe yönecilik görevlerinden daire başkanlığı (bağımlı) ve il milli eğitim müdürlüğü görevlerine atanabilirler.

g) İl ve ilçe millli eğitim müdürlüğü görevine atanacaklarda, yukarıda belirtilen şartların yanında en az iki yıl öğretmenlik yapmış olma şartı aranır.

(*) A, B Tipi Eğitim Kurumları: 10.9.1998 tarih ve 98/1668 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yönecilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmelikte belirtilen eğitim kurumlarıdır.


Yukarıda belirtilen genel ve özel şartlar çerçevesinde, Görevde Yükselme eğitimine Yönetmeliğin 9'uncu maddesi gereğince şef ve şube müdürleri, boş kadro sayısının iki katını geçmeyecek şekilde eğitime alınmaktadır.

Görevde Yükselme Eğitimi konuları aşağıdaki gibidir
a) T.C. Anayasası;
1-Genel esaslar,
2-Temel hak ve ödevler,
3-Devletin temel organları,
b) Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi, ulusal güvenlik,
c) Devlet teşkilatı ile ilgili mevzuat,
d) 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve ilgili mevzuat,
e)Türkçe dil bilgisi ve yazışmayla ilgili kurallar,
f) Halkla ilişkiler ve davranış kuralları,
g) Atama yapılacak görevin alanı ve niteliği ile ilgili konular

a, b, c, d, e, f bentlerinde yer alan ders konularında en az 30 saat (günde en fazla 7 saat), (g) bendinde belirtilen konular için en az 45 saat olmak üzere toplam 75 saat görevde yükselme eğitimi uygulanacaktır.

Genel ve özel şartları taşıyan, şeflik veya şube müdürlüğü görevlerinden biri için görevde yükselme eğitimina katılmak üzere başvuruda bulunabilirler.

Görevde yükselme eğitimine katılacakların sayısı atama yapılmak üzere ilan edilen boş kadro sayısının iki katını geçemez. İki katından az başvuru olması halinde, başvuruda bulunanlardan durumu uygun olanların tamamı görevde yükselme eğitimine alınır.

Bu görevlerden her biri için başvuru sayısının ilan edilen boş kadro sayısının iki katından fazla olması durumunda, bu yönetmelik eki EK-1 değerlendirme formunda belirtildiği şekilde puanlama yapılmak suretiyle, toplam puanı en fazla olanldan başlamak üzere ilan edilen boş kadro sayısının iki katı personel belirlenerek görevde yükselme eğitimine alınırlar.

Görevde yükselme sınavı Bakanlık Ölçme ve Değerlendirme Merkezince yapılacaktır. Sınav sadece yazılı kısımdan oluşacaktır.

Yönetim Kademelerine Geçişler
Talim ve Terbiye Kurulu üyeliği, bakanlık müfettişliği, hukuk müşavirliği görevlerinden birinde en az iki yıl;
Müdür veya daha üstü kadro unvanını kazanmış olmaları şartıyla müşavirlik görevlerinde en az iki yıl;
Ataşelik ve ilköğretim müfettişliği görevlerinden birinde en az üç yıl süreyle bulunmuş olmak kaydıyla yönetim kademelerine veya yönetim kademelerinden bu görevlere geçişler;
657, 2541, 3797 sayılı Kanun ve 99/12647 sayılı BKK ile yürülüğe konulan Devlet Memurlarının Görevde Yükselmelerine Dair Genel Yönetmelik hükümlerine göre yapılır.

Talim ve Terbiye Kurulu Uzmanlığı, Araştırma Planlama ve Koordinasyon Kurulu Uzmanlığı ve Eğitim Uzmanlığı görevlerinden birinde veya bu görevlerde toplam en az beş yıl süreyle bulunmuş olanlar, il milli eğitim müdür yardımcısı dahil olmak üzere yukarıda yer verilken Yönetmeliğin 6'ncı maddesinde belirtilen dördüncü kademe yöneticilik görevlerine atanabilirler.

Naklen Atama
Diğer kamu kurum ve kuruluşlarında görevli personelden bu yönetmelikte belirtilen unvanları elde etmiş olanlar, aynı unvanla veya istekleri halinde hiyerarşik kademe bakımından daha alt bir göreve, yönetmelik hükümlerine bağlı kalmaksızın genel hükümlere göre naklen atanabilirler.

Geçici Madde-1: 18.4.1999 tarihinde görevde bulunanlardan iki yıllık yüksek öğrenim görmüş olanlar, diğer şartlara sahip oldukları taktirde 8'nci maddenin uygulanması bakımından lisans düzeyinde yüksek öğrenim görmüş gibi değerlendirilir.

Geçici Madde2- 99/12654 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı İle Yürürlüğe Konulan Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici Atama, Değerlendirme, Görevde Yükselme ve Yer Değiştirme Yönetmeliğine dayalı olarak kazanılmış haklar saklıdır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber