Hakim ve savcıya, ?gizli görevli' kullanma yetkisi

Haber Giriş : 05 Aralık 2004 07:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) dün kabul edilen 139. maddesi Meclis Genel Kurulu'nda tartışmaya yol açtı.

Uyuşturucu imal ve ticareti, suç işlemek amacıyla örgüt kurma, silah kaçakçılığı ve tarihî eser kaçakçılığına ilişkin suçlarda hakim ve savcıya ?gizli soruşturmacı görevlendirme yetkisi' verilmesi bazı vekillerin tepkisini çekti. CHP adına söz alan Tekirdağ Milletvekili Mehmet Nuri Saygun, bu düzenlemeye karşı olduklarını söyledi. Saygun, ?Yetkisi olmadığı halde milletvekili telefonlarını dinleyenlere bir de yetki verirseniz neler olacağını takdirlerinize bırakıyorum.? dedi. AK Parti Ankara Milletvekili Ersönmez Yarbay da, söz konusu maddeye sert eleştiriler yöneltti. Ajan-provokatörlüğün resmi hale getirildiğini savunan Yarbay, ?Şimdiye kadar ne çektiysek gizlilikten çektik. MİT, Genelkurmay Başkanlığı ve Emniyet'in istihbarat birimleri var. Artık savcıların da istihbarat örgütü olacak. Abdullah Çatlı ve Alaattin Çakıcı gibi isimler resmileştiriliyor.? şeklinde konuştu.

Eleştirilere cevap veren Adalet Bakanı Cemil Çiçek ise cezaevlerinde 47 örgüte mensup kişilerin barındığını anlattı. Tasarının kendi içinde dengeli, hak ve özgürlükleri teminat altına alan bir düzenleme olduğunu vurgulayan Çiçek, mahkemelerin daha adil bir yargılama yapmasını ve kısa sürede gerçeğin ortaya çıkarılmasını amaçladıklarını ifade etti. Cemil Çiçek, Alman Ceza Usul Kanunu'nda da benzer bir madde bulunduğunu kaydetti.

Tartışmaların ardından kabul edilen maddeye göre, suçun işlendiği hususunda kuvvetli şüphe bulunması ve başka surette delil elde edilmemesi halinde hakim veya savcı kararıyla gizli soruşturmacı görevlendirilecek. Bir kamu görevlisi olan soruşturmacının kimliği değiştirilebilecek. Bu kimlikle hukuki işlemler yapılabilecek. Kimliğin oluşturulması ve devam ettirilmesi için gerekli belgeler hazırlanıp, değiştirilip kullanılabilecek. Gizli soruşturmacı görevlendirilmesine ilişkin karar ve diğer belgeler, ilgili cumhuriyet başsavcılığında korunacak. Bu görevlinin kimliği, görevinin sona ermesinden sonra da gizli tutulacak. Gizli soruşturmacı, görevlendirildiği örgütün işlemekte olduğu suçlardan sorumlu tutulamayacak

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber