Türk doktorlar dünyaya öğretti

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 18 Nisan 2009 10:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara Numune Hastanesi, bel fıtığı hastalarına tam bir hareket serbestliği tanıyan omurilik operasyonu tekniğiyle, literatüre geçti. Hatta ameliyat ekibi, bu yöntemi öğretmek için İngiltere'ye davet edildi..

Ankara Numune Hastanesi dünyada ilk kez yapılan bir omurilik operasyonuyla, önde gelen dünya ajanslarına haber oldu. Beyin Cerrahı Doç. Dr. Erkan Kaptanoğlu'nun uyguladığı teknik, omurilik cerrahisinde bir devrim olarak kabul ediliyor. Numune Hastanesi'nin ekibi bu konuda ders vermek için İngiltere'ye davet edildi, dünya tıp dünyası bu yöntemi Türk doktorlardan öğrendi. Teknik, bel fıtığı ameliyatlarında kullanılıyor ve daha çok genç ya da orta yaş grubundaki hastalarda tercih ediliyor. Bu operasyonda, omurilik cerrahisinde yaygın olarak kullanılan disklerin yerine hareketli cihazlar kullanılıyor. Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroşirurji Bölümü Doktoru Erkan Kaptanoğlu ve ekibi operasyonun sonuçlarını geçtiğimiz Mayıs ayında dünyaya açıkladı. Ameliyat ilk kez 46 yaşında bayan bir hastaya uygulandı. Ve sadece 3 hafta sonra hasta günlük yaşantısına geri döndü. Hatta ameliyattan sonra kendisini hiç olmadığı kadar iyi hissettiğini de ifade etti.

3 ÜLKEDE 20 BAŞARILI AMELİYAT

Bu operasyonun ardından Ankara Numune Hastanesi ekibi aynı operasyonu İngiltere'de meslektaşlarına gösterdi. Bir yıl içinde Türkiye'nin ardından Belçika, Almanya ile İngiltere'de 20 kişiye uygulandı. Ameliyatların hepsinin 'olumlu' şekilde sonuçlanmasının ardından, Ankara Numune Hastanesi tarafından standart operasyonlar listesine alındı ve uygun olan diğer vakalara da yapılmaya başlandı. Türk doktorların uyguladığı hareketli disk operasyonu üç saat sürüyor, klasik ameliyata göre daha pahalı. Ancak bel fıtığında bu cihazı taktıran hastaların hiçbir hareket kısıtlaması bulunmuyor. İstedikleri sporu yapabiliyorlar, ameliyat olmadan önceki durumlarına kısa sürede dönebiliyorlar. Dünya Tıp tarihine bu operasyon Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroşirurji Bölümü'nün imzası ile girdi.

Bakan Tüzmen de ona ameliyat oldu

Kabinenin en sportif bakanı Kürşad Tüzmen de Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde beyin cerrahı Doç. Dr. Erkan Kaptanoğlu'na bel fıtığı ameliyatı olmuştu. Neredeyse felç olmak üzereyken acil olarak hastaneye kaldırılan Tüzmen geçtiğimiz yıl Kaptanoğlu tarafından tedavi edildi. Acil ameliyata alınan bakan da operasyon için devlet hastanesini seçti. Bel fıtığı ameliyatından sonra ertesi gün hastaneden taburcu olan bakana klasik fıtık ameliyatı tekniği kullanıldı. Kürşad Tüzmen bel bölgesindeki fıtığı aldırdıktan sonra spor yapmayı sürdürüyor.


Bir ayda iki akciğer nakli

Türkiye'de daha önce üç kez denenmesine karşın bir türlü olumlu sonuçlanmayan akciğer nakli, Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde başarıyla gerçekleştirildi. Nakiller için Avusturya'nın başkenti Viyana'da eğitim alan ekip, Mart ayında iki başarılı akciğer nakli ameliyatına imza attı. Viyana'da eğitim görüp Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde göreve başlayan ekip Doç. Dr. Asım Kutlu başkanlığında, Op. Dr. Şenol Ürek ve Op. Dr. Erdal Taşçı sayesinde, Eyüp Üstün ve Ali Aydın isimli hastalar yeniden hayata döndü. Akciğer nakli, en zor organ nakli olarak kabul ediliyor. Türkiye'de 2 bin kişilik akciğer nakli listesi bulunuyor. Dünyada ilk kez 1963'te yapılan akciğer nakillerinde ancak 1983'te başarı sağlandı. Türkiye'de ilk kez Prof. Dr. Göksel Kalaycı ve ekibi tarafından akciğer nakli denendi. Ancak hastalar nakilden hemen sonra hayatlarını kaybetti.


'35 bin dolarlık ameliyatı, ücretsiz yaptırdım'

Hüseyin Nurbeyler 59 yaşında, inşaat mühendisi: Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde hiç ek ücret ödemesine gerek kalmadan robot ile prostat ameliyatı oldu. Amerika'da robotik prostat ameliyatının 50 bin dolara yapıldığını öğrenmiş. İstanbul'da bir tek özel hastanede yapıldığını, ancak maliyetin 35 bin dolar olduğunu görmüş. Araştırma yaparken aynı operasyonun devlet hastanesinde de yapıldığını öğrenince şaşırmış. "Odalar bile otel odası gibiydi, bu imkânları herkesin öğrenmesi gerekli" diyor.


Özel sigortası vardı yine de 'devlet' dedi

Oyuncu Rasim Öztekin: Geçtiğimiz aylarda Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi oldu. Rasim Öztekin ve televizyonda hazırladığı sağlık programları ile tanınan eşi Esra Kazancıbaşı özel sağlık sigortaları bulunmasına karşın bilhassa devlet hastanesi tercih ettiklerini söylüyorlar. Daha önce yine aynı hastanede kalbine stend takılan Rasim Öztekin bu yıl 2.5 ay hastanede kalmış, kalbine pil takılmış. Bu sırada özel hastaneyi aratmayacak bir odada kalmış. "Herkes şaşırdı ama biz devlet hastanesini bilinçli olarak tercih ettik" diyorlar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber