Atasözleri ve deyimler sözlüğü sanal ortamda

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Mayıs 2009 15:55, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Türk Dil Kurumu (TDK)'nun hazırladığı 'Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü' Kafkas Üniversitesi (KAÜ)'nde düzenlenen 2. Ulusalararası Türkiye Türkçesi Ağız Araştırmaları Çalıştayı'nda sanal ortamda kullanıma açıldı.

Bu yıl ikincisi düzenlenen Uluslararası Türkiye Türkçesi Ağız Araştırmaları Çalıştayı KAÜ'de düzenlendi. Birçok bilim adamının buluştuğu çalıştayda, TDK'nın hazırlamış olduğu 'Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü' genel ağ ortamında kullanıma açıldı.

Programda konuşan KAÜ Rektörü Abamüslüm Güven, Türk Dil Kurumu'nun son zamanlarda yaptığı çalışmalardan duyduğu memnuniyeti dile getirerek öğrencilere seslendi. Son yıllarda hayatın çeşitli alanlarında yabancılaşma yaşandığını vurgulayan Rektör Güven, "Yabancı adlar, gerekli gereksiz yabancı kelimelerin kullanılması, özellikle bilişim dilinde hiçbir kalıba sığmayan kelimelerin kullanılması ve dilimizin hoyratça yıpratılmasına üzülerek şahit olmaktayız. Dilimizin yaşayan bir dil olarak gelişimini sürdürmesi, insanlarımızın doğru Türkçe konuşmaya özendirilmesi ve bu amaçla eğitilmesi Türk Dil Kurumu'nun yanı sıra yazarlarımız, sanatçılatımız, bilim adamlarımız ve tüm aydınlarımız ile başta geleceğin öğretmenleri olan siz gençlerin sorumluluğudur." şeklinde konuştu.

Açılış öncesi Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü'nün internet üzerinden nasıl ulaşılabileceği hakkında bilgi veren TDK Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın da sözcüklerin ve terimlerin yanı sıra atasözleri ve deyimlerin de Türkçe'nin söz varlığını oluşturan önemli öğelerden olduğunu ifade etti. Akalın, "Her atasözü ve deyim aslında bir kültür değerimizdir. Binlerce yıllık tarihimiz içerisinde atalarımızın dilimizin söz varlığına kazandırdığı bu kültür değerlerimizi Türk Dil Kurumu hazırladığı Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü ile sanal ortamda kullanıma açmaktadır." dedi.

Veri tabanında 2 bin 396 atasözü, 11 bin 209 deyimin bulunduğu yazılımda iki tür arama yapmanın mümkün olduğunu ifade eden Akalın, "Anlamı öğrenilmek istenen atasözünün tamamını, bir bölümünü veya içinde geçen bir sözcüğü arama kutusuna yazarak 'atasözü/ deyimde' seçeneğinde arama yapılabilecek. Yazılım, yalın sözcükle yapılan aramalarda sözcüğün ek almış biçimlerini de kullanıcıya sunma özelliğine sahiptir. Örneğin 'burun' sözcüğünü arayan kullanıcı, bu sözcüğün atasözlerinde burun, burununu, burnuna, burnundan gibi farklı ek almış biçimlerini de tek sayfada görebilmekte. Arama sonucunda bulunan atasözü ve deyimin anlamından sonra edebiyatın tanınmış yazarlarından alınma örnek cümleler de verilmekte. Örneklerin ardından da hangi sözün atasözü hangi sözün deyim olduğunu bildirilmekte. Belirli bir anlamda veya konuda hangi atasözlerin veya deyimlerin olduğu öğrenilmek isteniyorsa, bu kez arama kutusuna bu anlam veya konu ile ilgili bir ya da bir kaç sözcük yazarak 'anlamda' seçeneğiyle arama yapılabilecek. Bu durumda yazılım, anlamında, aranan sözcükler bulunan bütün atasözlerini ve deyimleri sıralayacaktır." şeklinde konuştu.

Sözlüğe TDK'nın genel ağ sayfası olan 'tdk.org.tr' sayfasından ulaşılabileceğini ifade eden Akalın, sözlüğün kullanıcıların katkılarıyla gelişip, zenginleşeceğini vurguladı. Konuşmaların ardından sözlüğün sanal ortamda açılışı TDK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Recep Toparlı'nın yönetiminde Kars Valisi Mehmet Ufuk Erden tarafından yapıldı. Açılışın ardından KAÜ Rektörü Abamüslüm Güven, TDK Başkanı Şükrü Haluk Akalın'a, TDK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Recep Toparlı'ya ve Uzman Belgin Tezcan Aksu'ya plaket takdim etti.

KAÜ Necdet Leleoğlu toplantı salonunda düzenlenen programa, Kars Valisi Mehmet Ufuk Erden, KAÜ Rektörü Abamüslüm Güven, İl Emniyet Müdürü İbrahim Demirci, idare amirleri, bilim adamları, öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber