İtfaiye daire başkanı kimi inandırabilir?

Herkesin bildiği üzere bir belediyenin; 657'e tabi mühendis, mimar, şehir plancısı alabilmesi için kadro taleplerinin Devlet Personel Başkanlığına gönderilmesi, bu Başkanlığın da yapacağı uygunluk kontrolü sonrasında KPSS tercih kılavuzunda bu kadrolara yer vermesi gerekmektedir. Sonrasında, ÖSYM tarafından ilana çıkılmakta ve sadece puan ve tercih üstünlüğüne göre yerleştirme yapılmakta, sözlü sınav uygulanmamaktadır. Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 27 Haziran 2009 00:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yerleştirme işleminin ÖSYM tarafından yürütüldüğü bu uygulamada belediyenin kayırmacılık yapmasına imkan verebilecek bir uygulama bulunmamaktadır. Zira, adaylar puan ve tercih üstünlüğüne göre bilgisayar ortamında kadrolara yerleşmektedir.

Ancak belediyeler bu objektif uygulama yolunu delebilmek için her yolu denemektedir. Şimdi ise çoğu belediye itfaiyeci almaktadır. Ancak itfaiyeci alınırken bu meslekle ilgili bölüm mezunları değil mühendis, mimar gibi bölüm mezunlarına başvuru hakkı tanınmaktadır. Bunun da en büyük nedeni, uygulanan sözlü sınavdır. Belediyeler sözlü sınav sırasında istediği personeli alabilmektedir.

Bunedenle Ankara Büyükşehir belediyesinin 330 kişilik itfaiyeci alımı geçen yıllardaki İstanbul Büyükşehir belediyesinin itfaiyeci alımı gibi şaibelidir ve objektif kriterlere göre yapılan bir personel alımı değildir.

Büyükşehir belediyesinin itfaiye daire başkanının cihan haber ajansına yaptığı "Hala 15-20 yıl öncesinin klasik itfaiye anlayışı gibi düşünülüyor. Oysa bizim yangın yerinde Kimya Mühendisi'ne de, İnşaat Mühendisi'ne de ihtiyacımız var."şeklindeki açıklama inandıcı değildir.

DAİRE BAŞKANINI AÇIKLAMALARI

"Tamamı itfaiye eri niteliğinde alınacaklar. Kadro cetvelindeki branşlara bakıldığında vatandaşların değişik düşündüğü kanısına varıyoruz. Çünkü bunların içerisinde fakültelerin mimarlık, mühendislik, çevre bölümü gibi bölümler var. Vatandaş diyor ki, itfaiyeci mimar... Hala bundan 15-20 yıl öncesinin klasik itfaiye anlayışı gibi düşünüyorlar."

"Bizde de son 7 yıldır, şehirde yeni yapılacak binaların projelerinin onayları, iskan yönünden uygunluğunun kontrolleri tamamen itfaiyemizi tarafından yürütülmeye başladı. Bu branşların tamamı itfaiye içinde ihtiyaç duyulan branş kolları. Bunun için bunların tamamı itfaiye eri statüsünde göreve başlayacaklar."

"Buradaki asıl amaç itfaiyenin görevleri içindeki proje, iskan ve benzeri inşaat kollarında ağırlıklı çalışacak. Ancak bunun yanısıra bir inşaat mühendisine bizim yangın yerinde de ihtiyacımız var. Bir kimya mühendisine yangın yerinde ihtiyacımız var. Bir makine, tesisat mühendisine yangın yerinde de ihtiyacımız var. Niye? Bir binanın yangında ısınması sonucu kolonlarının, demirlerinin gevşeyerek açılma aşamasına geldiğini en iyi bilen, inşaat mühendislerimizdir. Bu yangının neşrettiği gazları bilen kimdir, kimya mühendisimizdir. Hangi kimyasal yangına ne şekilde müdahale edilebileceğini bilen kimya mühendislerimizdir. Bizim bunlara yangın yerlerinde de, deprem bölgelerinde de, kanal çökmelerinde de, su baskınlarında da ihtiyaçlarımız var. Bu arkadaşlarımız aynı zamanda büroda proje onayı, iskan aşamasından binaların kontrolü, hem de olayların olduğu yerde bizzat görev yapacaklar."

MEMURLAR.NET'İN SON DEĞERLENDİRMESİ

Mühendislik ve mimalık mezunlarının itfaiyeci kadrosuna atanması için yukarıda yer verilen gerekçeler inandırıcı değildir. İtfaiyecinin görevleri bellidir. İtfaiye biriminin her zaman için belediyede çalışan mühendis, mimar veya şehir plancısında destek alarak tespit yapabilmesi mümkündür. Bunun için itfaiyeci kadrosuna mühendis veya mimar atamak doğru değildir. Zaten önümüzdeki bir kaç yıl içinde, itfaiyeci kadrosuna alınacak mühendis veya mimarların kurum içi unvan değişikliği sınavı ile asıl kadrolarına geçirileceğini düşünüyoruz.

Diğer taraftan, Danıştay Başkanlığı açılan bir dava nedeniyle daha önce belediyelerce yapılan zabıta personeli alımını durdurmuştu. Şuan için belediyeler zabıta personeli almak istiyorlarsa, buna ilişkin kadrolar KPSS tercih kılavuzunda yer almalıdır. Ancak Danıştayın itfaiyeci kadrolarına ilişkin henüz bir kararı olmadığı için açıkça hukuka aykırı bu alımlar devam edebilmektedir. Ancak memurlar.net olarak bir süre sonra bu yolun da belediyelere kapanacağına inanıyoruz. Ancak o vakte kadar bu şekildeki personel alımlarını afişe etmeye devam etmeye çalışacağız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber