Ergenekon'un ikinci yılında 3. iddianame hazır

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 04 Temmuz 2009 20:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ergenekon soruşturması kapsamında 3. iddianamenin hafta içinde tamamlanması bekleniyor.

Ergenekon soruşturmasını yürüten savcıların son rötuşları yaptığı iddianame, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunulacak. Yeni iddianamede yaklaşık 60 kişinin şüpheli olarak bulunması; 7 Ocak 2009 ile 13 Nisan 2009 arasındaki operasyonların tutuklu ve tutuksuz sanıklarının yer alması bekleniyor. İddianamede, şüpheliler arasında eski Özel Harekat Dairesi Başkan Vekili İbrahim Şahin, Yarbay Mustafa Dönmez, Türk-Metal Sendikası Başkanı Mustafa Özbek, eski rektörler Mehmet Haberal, Fatih Hilmioğlu, Mustafa Yurtkuran ve Ferit Bernay gibi isimler bulunacak. Ayrıca, Ankara Yenikent ve Gölbaşı'nda toprakta gömülü halde bulunan Ergenekon cephaneliklerinin de iddianamede Ergenekon örgütünün silahları olarak sayılacağı öğrenildi. Silivri'de süren davada, ilk iki iddianame ve Danıştay saldırısı davası sanıkları ile birlikte toplam 150 sanık yer alıyor. Üçüncü iddianame ile birlikte bu rakamın 200'ü geçmesi bekleniyor. Dursun Çiçek ve Poyrazköy cephaneliklerinin ise 4. iddianamede yer alacağı öğrenildi.

ERGENEKON'UN HÜCRE YAPILARI YER ALACAK

12 Haziran 2007'de başlayan Ergenekon soruşturmasında iki yıla üç iddianame sığdı. 14 Temmuz 2008'de 86 sanıklı 2 bin 455 sayfalık ilk iddianame, 10 Mart 2009'da da 56 sanıklı 1.912 sayfalık ikinci iddianame tamamlandı. Soruşturmayı yürüten 7 savcı, 7 Ocak 2009'dan sonra gerçekleşen 10, 11 ve 12. dalga operasyonları üçüncü iddianamede değerlendirdi. Buna göre, Ergenekon'un hücre yapılanmalarının yer alacağı ifade edilen iddianamede, darbe teşebbüsü planlarında ismi geçen profesörler de bulunacak. İbrahim Şahin ekibi olduğu iddia edilen Özel Harekatçı polisler ve İşçi Partisi'nin Karargah Evleri yapılanmasında yer aldıkları öne sürülen muvazzaf askerler de üçüncü iddianamenin şüphelilerinden. Bu üç operasyonda toplam 44 tutuklu şüpheli bulunuyor.

İddianame, hafta içinde Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne verilecek. Mahkeme 15 gün içinde incelemesini tamamlayarak iddianameyi kabul ya da ret konusunda karara varacak. Bu sırada 20 Temmuz 2009'da ise Silivri'deki mahkemede ikinci Ergenekon iddianamesinin sanıklarının yargılanması başlayacak. Mahkemenin ikinci yargılama başlamadan önce üçüncü iddianameye ilişkin incelemesini tamamlaması bekleniyor.

Rektörler de üçüncü iddianamede

Ergenekon sorusturmasının 3. iddianamesinde olması beklenen isimlerden bazıları şöyle: Emekli Albay Mustafa Levent Göktaş, eski Özel Harekat Dairesi Başkan Vekili İbrahim Şahin, Albay Cengiz Köylü, Üsteğmen Taylan Özgür Kırmızı, Yarbay Mustafa Dönmez, eski Genelkurmay Adli Müşaviri emekli Tümgeneral Erdal Şenel, Prof. Dr. Yalçın Küçük, emekli Albay Hüseyin Vural Vural, eski MGK Genel Sekreteri Tuncer Kılınç, Bedrettin Dalan, eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz, Elazığ Özel Harekat Şube Müdürü Ayhan Atabek, Antalya Özel Harekat Şube Müdürlüğü'nde görevli Emniyet Amiri Servet Kaynak, Türk-Metal Sendikası Başkanı Mustafa Özbek, Başkent Üniversitesi Rektörü Mehmet Haberal, eski İnönü Üniversitesi Rektörü Fatih Hilmioğlu, eski Uludağ Üniversitesi Rektörü Mustafa Yurtkuran, eski Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ferit Bernay, ÇYDD Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Yüksel, Prof. Dr. Erol Manisalı.

Ergenekon bağlantısı tahliye kararında görmezden gelindi

F'Kaos planı'yla Türkiye'nin gündemine oturan Deniz Kurmay Albay Dursun Çiçek'i tahliye eden 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, tutuklanma gerekçelerini yok saydığı ortaya çıktı. Star ve Akşam gazetelerinin haberine göre Dursun Çiçek'in 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan tutuklanmasına Ergenkon'la 6 konudaki bağlantası sebep oldu. Ancak 'delil yetersizliğinden tahliye' kararı veren mahkeme heyetinin, söz konusu bağlantıları görmezden geldiği iddia edildi. Milliyet Gazetesi ise savcıların Çiçek'i sorgulamasında sadece örgüt üyeliği değil 'darbe girişimi'nin de bulunduğuna dikkat çekti. İşte jet tahliye kararını veren mahkemenin göremediği Albay Dursun Çiçek'le Ergenekon'un bağlantıları:

Cunta üyesi: Gelen ihbar mektubunda Çiçek'in Ergenekon'un üyesi olduğuna ilişkin bağlantıların yanı sıra cunta faaliyetlerini yürütenlerle irtibatlı olduğu iddia edildi.

Tolon ile mesaj trafiği: Ergenekon davasında 'üst düzey yönetici' olarak yargılanan emekli Orgeneral Hurşit Tolon'da ele geçirilen 14 No'lu CD'deki belge ve fotoğrafların Albay Çiçek tarafından gönderildiği belirlendi.

İmza ona ait: 'Demokrasiye Müdahale Planı'ndaki imzanın kriminal laboratuvarlarda yapılan inceleme sonucunda Albay Çiçek'e ait olduğu belirlenirken, askerî savcılıktaki ifadesinde Çiçek'in imza örneğini değiştirerek verdiği tespit edildi.

2006 Andıç'ı Çiçek'e ait: Ergenekon davasının sanıklarından Hüseyin Buzoğlu'nun ofisindeki aramalarda ele geçirilen sivil toplum kuruluşları hakkında hazırlanan 2006 tarihli andıcın da Çiçek tarafından imzalandığı belirlendi.

Sanıklarla irtibatlı: Ergenekon soruşturmasının sanığı Deniz Binbaşı Erbay Çolakoğlu'nun yanı sıra Poyrazköy kazılarıyla ilgili olarak tutuklanan Dz. Yüzbaşı Emre Onat ile irtibatlı olduğu belirlendi.

'Darbe günlüğü'nde adı geçiyor: Çiçek'in adı Özden Örnek tarafından hazırlanan 'Darbe günlükleri'nde de Dz. P. Kur. Yb. rütbesiyle sık sık geçiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber