Memur olanların öğretmen olarak atanması (2)

12 Ağustos 2009 tarihinde memurlar.net'te yer alan Danıştay kararı, KPSS puanıyla öğretmenlik kadrolarına başvuramayan çalışanlar açısından oldukça önemlidir. Ancak şu hususu açıklığa kavuşturmak gerekmektedir. Karar, daha önce memuriyeti olup da istifa edenlerden yeniden öğretmen olmak isteyenlere yöneliktir. Ancak, kararın gerekçesi, iptal konusunu aşar niteliktedir. MEB'in kararın gerekçesine dikkat etmemesi ve sadece daha önce memuriyeti olup da istifa edenlerin KPSS puanıyla yeniden öğretmen olmasına imkan tanıması halinde, bu kez çok sayıda dava açılacaktır. Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 14 Ağustos 2009 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memurlar.net'in edindiği bilgilere göre, Milli Eğitim Bakanlığı, Danıştay 12. Dairesinin öğretmenliğe atanmaya ilişkin kararını, sadece "daha önce memuriyeti olup da istifa edenlerden yeniden öğretmen olmak" isteyenler yönünden değerlendirecektir. Oysaki dava, her ne kadar bu konuya ilişkin açılmış olsa da, kararın gerekçesi, hizmet süresi baz alınarak öğretmenliğe atama yapılmasının hukuka uygun olmadığına ilişkindir.

Karar gerekçesinde özellikle, 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununa atıfta bulunulmakta ve öğretmenlik mesleğinin özel bir ihtisas mesleği olduğu, bu mesleği ifa edecek personelde genel kültür, özel alan eğitimi, pedagojik formasyon bakımından yeterliliğin aranacağına dikkat çekilmektedir.

Danıştay 12. Dairesi öğretmenlik atamalarının sınıflandırılmasında hukuka aykırılık görmemiştir. Bu nedenle de sınıflandırmayı içeren 7-1-f ve 8-1-f maddelerinin yürürlüğünü durdurmamıştır. Ancak, 14-1-d bendi yönünden ise; daha önce memuriyeti olup da istifa edenlerden yeniden öğretmen olmak isteyenler için "hizmet süresi" kıstası yer aldığından bu fıkranın yürürlüğünün durdurulması istemini kabul etmiştir.

Mahkeme, açılan davada sadece istemle sınırlı olduğu için ve dava açanda daha önce istifa etmiş bir memur olduğu için karar bu yönüyle sadece istifa eden memurların öğretmenliğe atanmasına yöneliktir.

Ancak kararın gerekçesi, bir ihtisas mesleği olan öğretmenliğe hizmet süresi kıstasına göre değil sınavla atamayı içerdiği için, bu yönüyle de tüm kamu personelini ilgilendirmektedir.

Dolaysıyla MEB'in, daha fazla davaya sebebiyet vermemek saikiyle bir düzenleme yapması en uygun işlem olacaktır.

Kararı görmek için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber