Hakim Albay Zeki Üçok tutuklandı

Haber Giriş : 26 Eylül 2009 07:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çeteden tutuklandı

"Karargah Evleri" soruşturmasını yürütüyordu

İstanbul polisi ?arazi yağmalama?, ?askeri ihaleye fesat karıştırma?, ?sahte çürük raporu? iddiasıyla suçlanan bir şebekeye düzenlenen operasyonda üçü kadın 14 kişi gözaltına aldı. Şebekeyle bağlantısı olduğu iddia edilen Hava Hakim Albay Askeri Savcı Ahmet Zeki Üçok da ifade verdi.Verdiği ifade sonrası tuklama istemiyle nöbetci mahkemeye sevkedilen Üçok nöbetçi mahkeme tarafından tutuklanarak Hastal Askeri Cazaevi'ne gönderildi.

Üçok, daha önce de ?Karargah Evleri Soruşturması?nı 3 yıl boyunca örtbas ettiği iddialarıyla gündeme gelmişti...

İstanbul Organize Suçlar Şube Müdürlüğü ile Ankara Organize Suçlar Şube Müdürlüğü ekiplerinin ortaklaşa düzenlediği ?sahte çürük raporu? operasyonu kapsamında 30 ayrı adrese eş zamanlı operasyon düzenledi. Çetenin Turgay T. isimli iş adamının etrafında toplanarak askere gitmek istemeyen varlıklı kişilere para karşılığında sahte çürük raporu hazırlamak, sahte çürük raporu alamayanları ise istediği yerde askerlik yapmasını sağladığı öne sürüldü.

20 bin dolara çürük raporu

Çete üyelerinin hazırlanan çürük raporu başına 20 bin dolar aldığı, bazı bürokratları ikna etmek için kendilerine kadın gönderdiği, ayrıca arazi yağmalamak ve askeri ihalelere fesat karıştırmak gibi iddialarla da suçlandığı iddia edildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada ?Karargah Evleri? soruşturmasını yürüten Askeri Savcı Ahmet Zeki Üçok'un adı da geçti. Çete ile bağlantısı olduğu iddia edilen Savcı Üçok, dün sabah 09.00 sıralarında soruşturma Savcısı Hikmet Usta'ya ifade vermek için Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne geldi. Merkez Komutanlığı'na ait iki araç eşliğinde sivil plakalı Renault Megane marka otomobil ile adliyeye gelen askeri savcı Üçok, protokol kapısından giriş yaptı.

'Teknik takibe takıldı' iddiası

Akşam saatlerine kadar soruşturmayı yürüten savcı Hikmet Usta'ya ifade verdiği öğrenilen Üçok'un teknik takibe takıldığı, şebeke üyeleriyle yaptığı telefon görüşmeleri nedeniyle ifadesine başvurulduğu öne sürüldü. Ankara ve İstanbul organize polisince düzenlenen operasyonlar kapsamında üçü kadın 14 kişi şüpheli olarak gözaltına alındı. İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nde gözaltında tutulan şüphelilerin Pazar günü adliyeye sevk edilmesi bekleniyor. Sorgusu süren şüpheliler arasında iki sivil memur, üç kadın, iki emekli astsubay ve bir emekli binbaşı bulunuyor.

Askerden kaçanlar belirlenecek

Çete üyelerinin aralarında ünlü isimlerin de bulunduğu çok sayıda kişiye sahte çürük raporu çıkarttıkları, bazılarının ise istedikleri yerde askerlik yapmasını sağladıkları iddia edildi. Gözaltına alınan şüphelilerin kaldıkları yerlerde çok sayıda evrak bulunduğunu belirten emniyet yetkilileri, şebekenin kimlere sahte çürük raporu hazırladığının belirlenmesi için çalışmaların devam ettiğini açıkladı. Polis şebeke aracılığıyla aldıkları sahte çürük raporu sayesinde askerlik yapmayan ya da istediği yerde askerliğini yapan kişilerin tespit edilmesi için çalışmaların sürdüğünü, operasyonun ikinci ayağını bu konunun oluşturacağını bildirdi.

Hakkında rüşvetten hipnozla işkenceye birçok suçlama var

Askeri Savcı Albay Ahmet Zeki Üçok, daha önce ?rüşvet?, ?sahtecilik?, ?işkence ile ifade alma? ve ?Karargah Evleri Soruşturması? nı 3 yıl boyunca örtbas etmek gibi iddialarla gündeme gelmişti. Üçok'u gazete manşetlerine taşıyan ilk olay Ergenekon soruşturması dosyasına da giren Karargah Evleri Soruşturması ile ilgiliydi. MİT Trakya Bölge Müdürlüğü 2005 yılında, İşçi Partisi'nin (İP) askeri okullarda ?Karargah Evleri? adı altında yeni bir oluşuma gittiği yönünde bir dosya hazırlayarak Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na göndermişti. Hava Kuvvetleri Komutanlığı da dosyayı soruşturmak üzere Askeri Savcı Ahmet Zeki Üçok'a gönderdi. Ancak Üçok iddiaya göre, soruşturma açmak yerine dosyayı 3 yıl boyunca masasında bekletti. Karargah Evleri Ergenekon soruşturması sırasında yeniden gündeme gelince Üçok, 3 yıldır sümenaltında beklettiği dosyayı işleme soktu fakat bu kez icraatlarıyla tartışma konusu oldu. Üçok, İşçi Partisi'nin (İP) askeri okullardaki yapılanmasıyla ilgili soruşturulan dosyaya bilirkişi olarak 2007 genel seçimlerinde İşçi Partisi'nden İstanbul 1. Bölge 7. Sıra milletvekili adayı olan emekli Elektronik Yüksek Mühendisi Sami Toprak'ı bilirkişi olarak atadı. Üçok'un bu skandal tasarrufu kamuoyunda büyük tartışmalara neden oldu. Soruşturma dosyası Üçok'tan alındı.

ASTRONOMİK MAL VARLIĞI: Tartışmalı icraatlarıyla gündeme gelen Üçok, geçtiğimiz yıl hakkında açılan iki ayrı soruşturma nedeniyle iki ayrı kınama cezası almıştı. Üçok hakkında başlatılan ilk soruşturma 22 Aralık 2008'de Askeri Yargıtay Başkanlığı ve Yargıtay Başsavcılığı'na gönderilen bir ihbar mektubu ile açıldı. İhbar mektubunda Üçok'un, Hava Hakim Yüzbaşı Mehmet Çelik ve dönemin Çankaya Belediye Başkanı Muzaffer Eryılmaz ile birlikte çıkar ve işbirliği içerisine girerek belediyenin en değerli taşınmazlarını ele geçirmeye çalıştıkları ve başkalarına ait taşınmazlara abartılı imar haklarının verilmesini sağlayarak trilyonlarca lira çıkar sağladıkları iddiaları bulunuyordu.

İddialara göre Hava Hakim Yüzbaşı Çelik'in kendi el yazısıyla 2005 yılında beyan ettiği mal varlığı arasında Grand Cherokee ve Range Rover marka iki cipten kilolarca ziynet eşyası ve yüz binlerce lira değerinde araziler bulunuyordu.

İKİ KINAMA CEZASI ALDI: Milli Savunma Bakanlığı'nın yazılı talimatı üzerine başlatılan incelemenin ardından Üçok'a kınama cezası verildi. Kınama cezaları Üçok'a yazılı olarak tebliğ edilirken, ceza kararının bir sureti Üçok'un Kuvvet Komutanlığı'ndaki şahsi dosyasına konularak siciline işlendi.

EVRAKTA SAHTECİLİK SUÇLAMASI: Üçok'a verilen ikinci kınama cezası ise yardımcısı Hâkim Yüzbaşı Mehmet Çelik'in, Konya'nın Yunak ilçesinde karıştığı silahlı tehdit olayıyla ilgili soruşturma nedeniyle geldi. İddialara göre Mehmet Çelik, Konya'nın Yunak İlçesi'nde katıldığı bir düğünde silahını çekerek çevredekileri tehdit etti. Bunun üzerine düğüne katılanlar, Çelik hakkında suç duyurusunda bulundu. Dosyayı inceleyen Konya Yunak Cumhuriyet Savcılığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Savcılığı'na 13 Kasım 2008 tarihinde bir yazı yazarak Mehmet Çelik'in fotoğrafını istedi. Üçok, Mehmet Çelik diye aynı birimde çalışan ve olaylardan haberi olmayan üsteğmen Özgür Tüfekçi'nin fotoğrafını belgeye yapıştırıp 16 Aralık 2008'de Yunak Cumhuriyet Başsavcılığı'na cevap yazısı gönderdi. Yunak Savcılığı, skandal üzerine Milli Savunma Bakanlığı'na suç duyurusunda bulundu. Üçok'a kınama cezası verildi.

HİPNOZLA İŞKENCE İDDİALARI: Üçok en son hipnozla işkence altında ifade almak suçlamasıyla gündeme geldi. Kayseri 2. Hava İkmal Bakım Merkezi'nde geçtiğimiz Mart ayında irticai faaliyet yürüttükleri iddiasıyla gözaltına alınan astsubaylar Ali Balta, İsmail Dağ ve Orhan Güleç, iddiaya göre Emekli Yarbay Gürol Doğan tarafından hipnoz ve ilaçla sorgulanmıştı. Yaklaşık olarak 10 gün süren bu hipnozlu sorgulamaya Hava Kuvvetleri Adli Müşaviri Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok da katılmıştı. Gürol Doğan, daha sonra adliyeye sevk edilen astsubayların avukatlarının şikayeti üzerine açılan soruşturma kapsamında, ?Zeki Albay'ım (Ahmet Zeki Üçok) istediği için yaptım? demişti.

DEMİRTAŞ'IN SAVCISI: Öte yandan askeri savcı Albay Ahmet Zeki Üçok'un, hakkında çürük raporu iddiasıyla dava açılan DTP eski Başkanı Nurettin Demirtaş'ın yargılandığı askeri davada mahkeme savcılığını da yaptığı belirtildi

ALBAY ÜÇOK TUTUKLANDI

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin, aralarında sanatçıların da bulunduğu bir çok kişiye sahte çürük raporu hazırlayan çeteye yönelik düzenlediği operasyonda gözaltına alınan Askeri Savcı Albay Ahmet Ziya Üçok, çıkarıldığı nöbetçi mahkemece tutuklanarak Hastal Askeri Cazaevi'ne gönderildi.

VATAN

Askerî savcı 'suç örgütü üyeliği ve yağmaya azmettirmekten' tutuklandı

Ahmet Zeki Üçok'un Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na ait, üzerinde satılamaz şerhi bulunan bir arsanın satışına yardım ettiği ve komisyon aldığı iddia ediliyor.

Üçok'un arsanın satışı için önce 4 milyon 500 bin dolar komisyon istediği ancak 2 milyon 500 bin dolara razı olduğu ileri sürülüyor. Üçok'un, aldığı bu parayı diğer örgüt üyeleri ile paylaştığı da iddialar arasında. Örgüt lideri Turgay T. ile olan irtibatları belgelenen ve bu nedenle soruşturmayı yürüten savcı tarafından 'örgüt üyesi olmak ve yağmaya azmettirmek' suçlaması ile mevcutlu olarak ifadeye çağrılan Üçok'a örgüt içinde 'Bamya' kod ismi verildiği belirtiliyor.

Gözaltına alınan şahısların ayrıca 20 bin TL'den başlayan fiyatlarla aralarında bazı dizi oyuncularının da bulunduğu kişilerin çürük raporu almalarına yardım ettikleri öğrenildi. Örgüt üyeleri ile birlikte çok sayıda hayat kadınının da gözaltına alındığı öğrenildi. Şebeke ile irtibatlı olan ve çürük raporu alan şahıslarla ilgili çalışmaların devam ettiği ve önümüzdeki günlerde ifadelerinin alınabileceği bildiriliyor. Zeki Üçok, savcılık sorgusunun ardından 'suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak ve yağmaya azmettiricilik' iddiasıyla tutuklanması istemiyle İstanbul Nöbetçi 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sevk edildi. Üçok, tutuklanarak cezaevine gönderildi. Bu arada, Üçok'la birlikte gözaltına alınan 14 kişinin ise yarın savcılığa sevk edileceği öğrenildi. Ahmet Zeki Üçok, Karargâh Evleri dosyasına el koyarak soruşturmayı engellediği iddiasıyla gündeme gelmişti. Üçok'un, el koyduğu öne sürülen İşçi Partisi'nin TSK içinde yapılandığına yönelik iddiaları içeren Karargâh Evleri davasına ise bilirkişi olarak İşçi Partisi'nden milletvekili adayı olan Sami Toprak'ı atadığı ortaya çıkmıştı. Üçok'un Karargâh Evleri'yle ilgili 2005 yılında MİT Trakya Bölge Müdürlüğü tarafından tespit edilerek soruşturulmak üzere Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na gönderilen dosyayı üç yıl beklettiği tespit edilmişti. Zeki Üçok ve Hakim Yüzbaşı Mehmet Çelik'in evrakta sahtecilik yaptıkları daha önce gündeme gelmişti. Taraf'ın haberine göre, Yunak'ta vatandaşları silahla tehdit ettiği öne sürülen Yüzbaşı Mehmet Çelik'in kimlik tespiti için Yunak Cumhuriyet Savcılığı, Hava Kuvvetleri Adli Müşavirliği'nden fotoğraf istedi. Üçok, Çelik hakkında hazırladığı belgeye bir üsteğmenin resmini koyup gönderdi. Şikayetçilerin "Bu kişi değil." demesi üzerine soruşturma kapatıldı.

MUTLU ÖZAY, ZAMAN


Hava Kuvvetleri Adli Müşaviri Albay Üçok, sahte çürük raporu ve ihale çetesi üyesi olduğu iddiasıyla mevcutlu olarak sorguya çağrıldı. Üçok'un kod adının ?Bamya' olduğu öğrenildi

BÜNYAMİN DEMİRKAN / PELİN BERKÜR - İSTANBUL

Genelkurmay Başkanlığı'nda Karargah Evleri soruşturmasını yürüten Hava Kuvvetleri Adli Müşaviri Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok, dün ?yağma?, ?azmettirme?, ?askeri işlemlerde usülsüzlük? ve ?organize suç örgütü üyesi olmak? suçlamasıyla Ankara'dan İstanbul'a mevcutlu getirildi.

İstanbul Organize Müdürlüğü tarafından önceki gün başlatılan Ankara ve İstanbul'da yapılan operasyonda Üçok'un yanısıra 2 sivil memur, 2 emekli astsubay, 1 emekli binbaşı, 3 hayat kadınının da aralarında bulunduğu 13 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların özellikle sanatçı ve işadamlarının askerlikle ilgili işlemlerini takip ettiği belirlendi. Zanlıların ev ve işyerlerindeki aramalarda ele geçirilen dökümanlarda pek çok zengin aileye mensup gençler ile ünlü sanatçıların askerlik işlemlerine ait belgeler bulundu. Şebekenin ratingi yüksek dizi oyuncularının askerlik işlemlerine yardımcı oldukları ve ?çürük raporu' karşılığında 20 bin TL aldıkları iddia edildi.

2.5 MİLYON DOLARLIK RÜŞVET İDDİASI

Gözaltına alınan ve ?Sahte çürük raporu ve ihale? çetesinin lideri olduğu iddia edilen Turgay T, isimli işadamının askeri ihalelere katılan firmalara danışmanlık yaptığı ve ?ihale alımını' sağladığı iddia edildi. Askeri makamlarına başvurularak ?mevcutlu' çağrılan Üçok dün Cumhuriyet Savcısı Hikmet Usta'ya ifade verdi. Örgütteki kod adı ?Bamya' olduğu belirlenen Üçok'un Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na ait ?satılamaz? şerhli bir arazinin satışı için devreye girdiği, 4.5 milyon dolar rüşvet istediği ve 2.5 milyon dolar aldığı iddia edildi. Paranın da örgüt üyeleri arasında paylaşıldığı tespit edildi. Üçok'un bu görüşmelerinin de belgelendirildiği öğrenildi. Araziyi satın alan kişinin ise kamuoyunda bilinen bir işadamı olduğu iddia edildi. Öte yandan Üçok'un, hakkında çürük raporu iddiasıyla dava açılan DTP eski Başkanı Nurettin Demirtaş'ın yargılandığı askeri mahkemenin savcılığını da yaptığı belirtildi.

İki kez kınandı

Ergenekon soruşturmasında askeri okul örgütlenmesi olarak bilinen Karargah Evleri soruşturmasını da yürüten Hakim Albay Üçok'un Çankaya Belediye Başkanı Muzaffer Eryılmaz ile belediyenin en değerli taşınmazlarını ele geçirmeye çalıştıkları iddia edilmişti. Üçok, 2007'de ?askeri hâkimlik göreviyle ilgili suç olmadığı? gerekçesiyle kınama aldı. İkinci kınama cezası da Konya Yunak Savcılığı'nın şüpheli olan yardımcısı Hâkim Yüzbaşı Mehmet Çelik`in fotoğrafını istemesine rağmen, başka bir askeri hakimin fotoğrafını göndererek `resmi evrakta sahtecilik' suçundan verildi. Hipnoz ve ilaç kullandırılarak işkence gördükleri iddia edilen 3 astsubayın gözaltı nedenlerinin sorulduğu Askeri Savcı Uçok, assubayların salıverildiğini bildirmesine rağmen halen tutuklu oldukları belirtildi.

STAR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber