Mehmetçik Vakfı, savcının 'ihalede yolsuzluk var' uyarısını dikkate almamış

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 28 Aralık 2009 22:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hayırseverlerin bağış kurbanlarını dolandıran şebekenin ağına düşürdüğü vakıf ve derneklerle ilgili önemli bir bilgiye ulaşıldı. Savcının, kurban ihalesine fesat karıştıran May Et ve Yavuz Gıda'yla ilgili Mehmetçik Vakfı, LÖSEV ve Deniz Feneri'ni uyardığı öğrenildi. Mehmetçik Vakfı'nın buna rağmen vatandaşın parasını şebekeye kaptırdığı ileri sürülüyor.

Türkiye Mehmetçik Vakfı, LÖSEV ve Deniz Feneri Derneği'ne yapılan vekaletle kurban bağışlarında ortaya çıkan skandalın ardı arkası kesilmiyor. Soruşturmada 210 bin kurbandan 140 bininin kesilmediğini tespit eden Ankara Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Kocabey'in, vatandaşın kurban parasının şebekeye kaptırılmaması için bu üç kurumu 'gizli' bir yazıyla uyardığı ortaya çıktı. Savcının, 'kurban kesim ihalesine fesat karıştıran May Et ve Yavuz Gıda firmalarına ödeme yapılmaması' yönündeki uyarısına rağmen Mehmetçik Vakfı'nın şebekeye ödeme yaptığı ileri sürüldü. Kurban skandalında yolsuzluğun boyutu 40 milyon lira olarak açıklanmıştı.

Edinilen bilgilere göre Savcı Kocabey, Ankara Emniyet Müdürlüğü ile yürüttüğü soruşturmada yolsuzluğu ortaya çıkarmak için Türkiye Mehmetçik Vakfı, LÖSEV ve Deniz Feneri Derneği ile bir dizi yazışma yaptı. Şebekenin bu yıl yapılan kurban kesimlerinde yolsuzluk yaptığını ve ihaleye fesat karıştırdığını belirleyen Kocabey, 3 Aralık 2009 tarihinde üç kuruma bir uyarı yazısı gönderdi. 'Gizli' ibareli yazıda söz konusu kurumların 2009 kurban bağış ihalesini kazanan May Et ve Yavuz Gıda firmalarının bu ihalelere fesat karıştırdığı bildirildi. Firmaların ihale sürecinde ve sonrasında suç işlediğine dikkat çekilerek, şöyle denildi: "Kanunun suç saydığı fiilleri işlemek amacıyla suç örgütü kurmak, yönetmek, kurulan suç örgütüne üye olmak, örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek, örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek, örgüt faaliyeti kapsamında TCK'nın 235. maddesinde tanımlanan ihaleye fesat karıştırmak, resmi belgede sahtecilik suçlarını işledikleri yönünde kuvvetli şüphe duyulan bulgular tespit edilmiştir." May Et ve Yavuz Gıda'ya sözleşme gereği yapılması gereken ödemelerin kamu yararı da göz önünde bulundurularak tekrar gözden geçirilmesi istendi. Türkiye Mehmetçik Vakfı'nın bu çok önemli uyarıyı göz ardı ettiği, soruşturmanın ilerleyen aşamalarında saptandı. Savcının "İhalede fesat var. Ödeme yapmayın. Hukuki sürecin doğuracağı sonuçlar var." uyarısına rağmen vakfın, 3 Aralık 2009'dan sonra değişik dönemlerde şebekeye 1 milyon 800 bin ve 800 bin liralık iki ayrı ödeme yaptığı tespit edildi. LÖSEV'in ise savcılığın uyarısından sonra şebekeye herhangi bir ödemede bulunmadığı belirlendi. Deniz Feneri Derneği'nin 400 bin lira ödeme yaptığı saptanırken, kaynaklar Deniz Feneri Derneği'nin sözleşmesinin diğerlerinden farklı olduğunu belirterek bu kapsamda değerlendirilemeyeceğini öne sürüyor.

Bu arada soruşturmada gözaltına alınan Türkiye Mehmetçik Vakfı, Deniz Feneri Derneği ve LÖSEV'in başkanlarının da aralarında bulunduğu bazı zanlılar serbest bırakılmıştı. Savcılığın önümüzdeki günlerde mahkemenin bu yönde verdiği karara da itiraz edeceği öğrenildi.

SEDAT GÜNEÇ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber