Dershaneler özel okul oluyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 19 Ocak 2010 07:33, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

SİBEL KAHRAMAN İstanbul, BAHAR ATAKAN Ankara

Milli Eğitim Bakanlığı, dershaneleri 2014 sonuna kadar özel okula çevirmek için çalışma başlattı. Bu kapsamda dershanelere arsa tahsisi ve vergi muafiyetini de içeren teşvikler sağlanacak. Eğitimciler ise bu projeyi gerçekçi bulmadı

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) 2010-2014 Stratejik Planı'na göre, 2014 sonuna kadar dershanelerin yüzde 70'inin özel okula dönüştürülmesi için, arsa tahsisi ve vergi muafiyetini de içeren çeşitli teşvikler sağlanacak. Ancak, plandaki bu madde, özel okul ve dershane sahipleri tarafından yeterli desteği görmedi.

Bakan Nimet Çubukçu, MEB'in önümüzdeki dört yıllık icraatını içeren 2010-2014 Stratejik Planı'nı onayladı. Planın, ?Özel Öğretim? başlıklı bölümünde, ?Ortaöğretim ve yükseköğretime hazırlık dershanelerinden özel okula dönüştürülebileceklerin tespit edilerek, 2014 yılı sonuna kadar yüzde 70'inin özel okula dönüştürülmesinin teşvikini sağlamak? ifadesine yer verildi.

?Diğer kamu kuruluşlarıyla işbirliği içinde dershanelerin okula dönüşümüyle ilgili teşvikleri (arsa tahsisi, vergi muafiyeti) içeren yeni mevzuat geliştirilecektir? denilen planda, vergi muafiyetinin hangi oranda olacağının ilerleyen günlerde açıklanacağı belirtildi.

Plana göre, bağımsız bir binaya sahip olmayan dershanelerin ve personelinin okula dönüşümünde uzlaşmacı yöntemler oluşturulacak. Bağımsız binada faaliyet gösteren dershanelerin okula dönüştürülmesine yönelik çalışmalar yapılacak.

Dershane personelinin, dönüşümden olumsuz etkilenmemesi sağlanacak. Dönüşüm çalışmalarında, dershane ve sivil toplum temsilcileriyle işbirliği yapılacak.

MEB, halen yüzde 5.21 olan örgün özel öğretim kurum oranını, dört yıllık plan dönemi sonuna kadar yüzde 9'a çıkartmayı amaçlıyor. Dershanelere, seviye belirleme sınavları ve öğrenci seçme sınavı için yaklaşık 1 milyon 200 bin öğrenci devam ediyor. Dershane sektöründe yaklaşık 50 bin öğretmen ile 20 bin personel çalışıyor. Türkiye'de toplam 4083 dershane faaliyet gösteriyor.

Erdoğan anlamakta zorlanıyor

MEB, ?Dershaneler kaldırılacak? diyerek önce OKS'yi değiştirdi. Bakanlık tek sınavı kaldırarak 6, 7, ve 8. sınıflarda uygulanacak ve merkezi sistemle yapılacak üç sınav getirdi. Ancak, bakanlığın ?reform? olarak nitelediği uygulama, dershanelere talebi önemli oranda artırdı ve dershaneye başlama dönemi 5'inci sınıfa indi.

Son olarak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ?Niçin acaba öğrenciler üniversite hazırlık kurslarına giderler? Bunu anlamakta zorlanıyorum. Anlıyorum da, bu sistem nasıl oluşturulmuş? Bunu kaldırmaya kalktığınız zaman acaba hangi bariyerlerle karşı karşıya kalacaksınız?? demesi, dershane sahipleri tarafından tepkiyle karşılandı.

Eğitimcilerden destek yok

Bakanlığın yeni hamlesi karşısında, eğitimciler ?Şu andaki Türk eğitim sisteminde dershanelerin ortadan kalkmayacağı? ve ?MEB'in planının gerçekçi olmadığı? yönünde görüş bildirdi.

- Eski Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. İrfan Erdoğan (NTV'ye yaptığı açıklamada): Bu öngörü, eğitimi bilmeyen, muhtemelen birkaç uzmanın masa başında ürettiği hedef olarak karşımızda duruyor. Devletimiz bu konuda ciddiyse, özel okulların yaşadıkları problemi giderebilir.

- Türkiye Özel Okullar Derneği Başkanı Cem Gülan: Dershaneleri özel okula çevirirseniz yeni dershaneler açılır. Önce sistem değişmeli.

- Özel Dershaneler Birliği Derneği Başkanı Faruk Köprülü: Konu kulağa çok hoş geliyor ancak uygulaması mümkün değil. Her veli çocuğunu özel okula gönderecek imkâna sahip değil.

- Fen Bilimleri Merkezi Dershaneleri Kurucusu Nazmi Arıkan: Araştırmalarımıza göre, 4 binin üzerindeki dershaneden yalnızca dört tanesi MEB'in okul açmak için standartlar yönergesine uygun.

- Kavram Dershaneleri Kurucusu Bahattin Durmuş: Dershaneleri kapatmaya yönelik pek çok şey denendi ama olmadı. Çünkü, bu ülkenin dershanelere ihtiyacı var. Benim bahçem dahi yokken, bu binalarla özel okullarla nasıl rekabet ederim?

- Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Başkanı Cem Gülan: Özel okulların yarısı boş. Ekonomik nedenlerle özel okullara talep dar. Dershaneleri özel okul olmaları için teşvik etmek daha fazla sayıda boş özel okul demektir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber