Üst Kademedeki Gelirler Kontrolörleri Görevlerini Bırakıyor

Gelir İdaresinin yeniden yapılanmasına ilişkin Vergi Konseyi tarafından hazırlanan tasarı nedeniyle Gelirler Kontrolörleri 5 Şubat 2005 günü Ankara Dünya Ticaret Merkezinde, 500 kişiyi aşan eski ve yeni Gelirler Kontrolörünün katılımı ile gerçekleştirdikleri toplantı sonucunda aşağıdaki görüşlerin uygulamaya konulmasına oybirliği ile karar vermişlerdir. Ayrıntılar için başlığa tıklayın.

Haber Giriş : 07 Şubat 2005 13:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gelir İdaresinin yeniden yapılanmasına ilişkin Vergi Konseyi tarafından hazırlanan tasarı nedeniyle Gelirler Kontrolörleri 5 Şubat 2005 günü Ankara Dünya Ticaret Merkezinde 500 kişiyi aşan eski ve yeni Gelirler Kontrolörünün katılımı ile gerçekleştirdikleri toplantı sonucunda aşağıdaki görüşlerin uygulamaya konulmasına oybirliği ile karar vermişlerdir.

1- Etkin, mükellef odaklı, vergi gelirlerini artırıcı fonksiyonlara sahip bir Gelir İdaresi oluşturmak amacıyla hazırlanan 5 inci tasarı da diğer tasarılar gibi, kamuoyunda ve hatta Gelir İdaresi içinde bile tartışmaya açılmamış, sadece dar bir çevrede belirli bir gruba mensup kişilerce hazırlanmıştır. Dolayısıyla, kamuoyu katılımı sağlanmayan bu tasarı, çağdaş bir idari yapılanma getirmediği gibi vergi gelirlerinin artmasını engelleyen kayıt dışı ekonomi ile mücadelede gerekli argümanları da sağlayamamıştır.

2- Etkin vergi denetiminin sağlanmasında en büyük engel olarak görülen çok başlı denetim ve koordinasyonsuzluk bu tasarı ile Bakanlık ve Başkanlık içinde ihdas edilen yeni birimler sebebiyle, gerek yönetimde gerekse denetimde varolan çok başlılığın ve uyumsuzluğun daha da artmasına neden olacak ve beklentisi içinde olunan etkin ve fonksiyonel vergi idaresine sahip olunmasını engelleyecektir.

3- Sözde etkin Gelir İdaresinin kurulmasına yönelik "Vergi Konseyi Tasarısı" olarak gündeme getirilen 5. tasarı, vergi konseyi üyelerinden sadece hesap uzmanı kökenli olanların katılımı ile hazırlanmıştır. Diğer konsey üyelerinin söz konusu tasarıdan haberdar olmamaları, tasarının diğer tasarılarda olduğu gibi, tek yanlı bir zihniyetin ürünü olduğunun açık delilidir.

4- Ülke ihtiyaçlarını karşılayan, etkin bir Gelir İdaresi kurulmasını sağlamak amacıyla, hazırlanan ve hazırlanacak tasarılardaki eksik ve aksaklıkların giderilmesi amacıyla Gelirler Kontrolörleri aşağıda belirtilen çalışmalarını sürdüreceklerdir.

· Görsel ve yazılı basın yolu ile ilgilileri uyarma ve tasarının iyileştirilmesine ilişkin önerilerini gündeme getirmek,

· Ülke çapında düzenlenecek panellerle, Gelir İdaresinin sorunlarına çözüm önerileri geliştirilerek kamuoyu desteğini almış güçlü bir Gelir İdaresi kurulmasına katkıda bulunmak,

· Hukuki otoritelerden alınan görüşler doğrultusunda, tasarının yasalaşması aşamasında Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Cumhurbaşkanlığının bilgilendirilmesi suretiyle, Anayasa ve idare hukuku açısından Gelir İdaresine zarar verecek düzenlemeleri engellemek,

· Gelirler Kontrolörlerinin denetim görevlerinin vesayet altına alınmak suretiyle alt düzeyde onay ünitesine dönüştürülmesine izin verilmeyecektir. Yapılacak bütün mücadelelere rağmen, vergi inceleme görevini bağımsız ve objektif yapabilecek bir yapılanma sağlanamaması halinde, mesleğimize karşı girişilen kasıtlı tutuma tepki olarak, başta Kurul Başkanı olmak üzere idarede görevde bulunan Gelirler Kontrolörlerinin tamamı görevlerinden ayrılması ve vergi inceleme görevini yürüten Gelirler Kontrolörlerinin mühürlerini bırakmaları konusunda Kurul, Dernek ve Vakıf Başkanlarına yetki verilmiştir.

05.02.2005, Ankara
Kemal TURAN
Genel Başkan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber