İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Diyanet'in yeterlik sınav mülakatına, ilk iptal kararı çıktı

KPSS'ye giren adayların, Diyanet tarafından açılan kadrolara başvurabilmesi için yeterlik belgesi alması gerekmektedir. Yeterlik belgesinde ise yazılı ve/veya sözlü- uygulamalı sınav uygulanmaktadır. Yeterlik sınavı son olarak 24/09/2009-14/10/2009 tarihleri arasında yapılmıştır. Sözlü sınav sonuçlarının açıklanmasının akabinde çok sayıda torpil şikayeti gelmiş ve memurlar.net olarak bu durumu "Diyanetin yeterlik sınavının sözlü bölümünde torpil olur mu? İşte görüşler.." başlığı ile haberleştirmiştik. Yeterlik sınavına ilişkin ilk iptal kararı ise bugün elimize ulaşmıştır. Karar için başlığa tıklayınız.

Dava sonuçlandı, yürütme durduruldu (memurlar.net forumu)

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 04 Şubat 2010 12:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ANKARA 4. İDARE MAHKEMESİNİN KARARI

İstemin Özeti: Diyanet İşleri Başkanlığınca 24/09/2009-14/10/2009 tarihleri arasında yapılan stajyer vaizlik, stajyer kur'an kursu öğreticiliği ile imam hatiplik ve müezzini kayyımlık yeterlilik belge mülakat sınavında başarısız sayılmasına ilişkin işlemin iptali ve yürütmenin durdurulması istenilmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Ankara 4. İdare Mahkemesince işin gereği görüşüldü:

Dava, Diyanet İşleri Başkanlığınca 24/09/2009-14/10/2009 tarihleri arasında yapılan stajyer vaizlik, stajyer kur'an kursu öğreticiliği ile imam hatiplik ve müezzini kayyımlık yeterlilik belge yazılı sınavında başarılı olarak mülakat sınavına alınan davacının mülakat sınavında başarısız sayılmasına ilişkin işlemin iptali istemiyle açılmıştır.

Diyanet İşleri Başkanlığı sınav yönetmenliğinin 4 (f) bendinde ilçe müftüsü, vaiz, stajyer vaiz, murakıp, stajyer kur'an kursu öğreticisi, imam-hatip ve müezzin-kayyım olarak ilk defa görev alacaklar için, Başkanlıkça belirlenecek yer ve zamanlarda yazılı ve/veya sözlü-uygulamalı sınav yapılacağı öngörülmüştür.

Aynı yönetmenliğin değerlendirme başlıklı 14. maddesinde "Sınav sonuçlarının değerlendirilmesi,sınav kurulu tarafından şu esaslara göre yapılır. Yazılı ve sözlü sınav ile uygulamaı sınav ayrı ayrı 100 tam puan üzerinden değerlendirilir ve başarılı sayılmak için her birinden en az 70 puan alınması şartır. Uygulamalı sınav ile sözlü sınav birlikte yapılır. Sınavlara katılanların nihai puanları, yukarıdaki esaslara göre sınav kurulu üyelerinin her birinin sözlü sınan ile uygulamalı sınavda ayrı ayrı verdikleri puanlar ve yazılı sınav puanlarının aritmetik ortalanması alınmak suretiyle tespit edilir. Ortalama alınırken yarım ve daha yukarı kesirler tam sayıya tamamlanır. Yarımdan az olan kesirler dikkate alınmaz. Cami görevliliği için yapılan yarışma sınavlarının değerlendirilmesi bu yönetmenliğin ekinde yer alan EK-1 cami görevlileri sözlü sınavı değerlendirme formuna göre yapılır. Başarı listesinin hazırlanmasında, 25/8/2004 tarihli ve 25564 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Diyanet İşleri Başkanlığı atama ve yer değiştirme yönetmenliğinin ekinde yer alan EK-5 cami görevlileri değerlendirme kıstasları forumunda belirlenen puan ile sözlü sınavda alınan puanların ortalaması esas alınıe ve başarı ortalaması buna göre belirlenir." hükmü yer almıştır.

Dosyanın incelenmesinden, davalı idare bünyesinde ilçe müftülüsü, vaiz, murakıp, stajyer kur'an kursu öğreticiliği imam ve müezzin- kayyım olarak görev alacaklar için yapılan yazılı ve sözlü uygulama sınavında 90-100 puan alanlara A düzeyi yeterlilik belgesi, 80-89 puan alanlara B düzeyi yeterlilik belgesi ,70-79 puan alanlara C düzeyi yeterlilik belgesi verildiği,davacının ise bu kapsamda 05/07/2009 tarihinde yapılan yazılı sınav sonucunda 72 puan aldığı, 24/09/2009-14/10/2009 tarihleri arasında yapılan mülakat sınavı sonucunda da 54 puan aldığı davacı tarafından mülakat sınavında başarısız sayılmasına ilişkin işleme karşı bakılan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.

Bu durumda tüm unsurlar itibariyle yargısal denetimin yapılabilmesi ve hukuk devleti ilkesinin temini açısından, her komisyon üyesinin değerlendirmesinin ayrı ayrı değerlendirme karar formları ile yapmaması ve seçme ve değerlendirme sınavının 2. aşamasında davacı tarafından verilen yanıtların, teknolojik imkanlardan yararlanılarak sesli ve görüntülü kayıt altına alınmaması nedeniyle objektif bir denetime imkan vermeyen dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmaktadır.

Açılan nedenlerle, hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin;uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden 2577 sayılı kanunun 27 maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütülmesinin durdurulmasına, kararın tebliğini izleyen günden itibaren 7 gün içerisinde Ankara bölge idare mahkemesine itiraz yolu açık olmak üzere 13/01/2010 tarihinde oybirliği ile karar verildi

MEMURLAR.NET'İN NOTU

Davayı açan kişi sadece başarısız sayılma işleminin iptali istemiyle dava açmıştır. Mahkeme sesli ve görüntülü kayıt yapılmadığı için, yargı denetimi yapamayacağını, bu nedenle de işlemin iptaline karar vermiştir. Davayı açan ve kazanan aday, bu karar ile yeniden sınava alınacaktır. Karar sadece dava açanı ilgilendirmektedir. Bir başka deyişle dava açmayanların bu karardan yararlanması mümkün değildir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber