Hacettepe Üniversitesi'nde uygulanan 'katılım payı' tepki çekiyor

Haber Giriş : 13 Şubat 2005 16:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üniversitelerde ikinci dönem başlarken öğrencilerden, harç dışında, katkı payı, kayıt masrafı, katılım payı gibi adlarla alınan zorunlu ödemeler öğrencileri zor durumda bırakıyor. Yaklaşık 20 bin öğrencisi bulunan Hacettepe Üniversitesi'nde iki yıl önce başlatılan "katılım payı" uygulaması üniversite öğrencilerinin tepkisini çekiyor. Her kayıt yenileme döneminde öğrenciler, zorunlu "kayıt masraflarına katılım payı" karşılığında 20 Yeni Türk Lirası ödemek zorunda bırakılıyor.

ÖĞRENCİ DERNEĞİ HAREKETE GEÇTİ
2003-2004 öğretim yılında başlayan uygulamanın keyfi ve kanundışı olduğunu ileri süren Hacettepe Üniversitesi Öğrencileri Derneği, uygulamanın kaldırılması talebiyle dilekçe kampanyası başlattı. Öğrenciler dilekçelerini toplu olarak üniversite rektörlüğüne verecek. Dilekçede, Anayasa'da yer alan ve eğitim ve öğretim hakkı ve ödevini düzenleyen 42. maddesi'ne dayanarak, "eğitim hakkından yararlanabilmek için zorunlu olan katılım payı (öğrenci harcı) ile sınırlı tutulmuştur" ifadesinin altı çizilecek.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Öğrenci Derneği, bahar dönemi kayıtları öncesi öğrencileri zor durumda bırakan katkı payı ödemesine tepki gösterdi. Açıklamada, öğrenci harcı dışında diğer tüm ödemelerin, bağış kapsamında isteğe bağlı olduğu belirtilerek, öğrencilerden alınan paraların hukuk-dışı bir uygulamanın sonucu olduğu dile getirildi. Özellikle Hacettepe Üniversitesi'nde 16-18 Şubat günleri arasında yapılacak bahar dönemi ders kayıtları öncesinde, rektörlüğün öğrencilere mail göndererek, 14 Şubat'a kadar "kayıt masraflarına katılım payı" yatırılıp, dekontunun kayıt sırasında danışmanlara iletilmesinin zorunlu olduğu, aksi taktirde ders kayıtlarının yapılmayacağı belirtildi. Yapılan açıklamada, zaten halihazırda hukuk dışı olan bu ödemenin 16-18 Şubat arasındaki kayıtlardan önce, son ödeme tarihi 14 Şubat olarak belirtilerek istenmesinin kabul edilemez bir durum olduğu kaydedildi. Açıklamada, birçok öğrencinin, durumdan habersiz şekilde kayıtlara gelerek mağdur olacağının, ya da parayı yatırmamak gibi hakları bulunanların da binbir türlü baskı ile karşılaşacağının altı çizildi. Hukuki olarak 'katılım payı'nın toplanamayacağın savunan üniversite öğrencileri, Yardım Toplama Kanunu'nun 4. maddesine göre de 'yardım isteğe bağlıdır, kişi ve kuruluşlar yardım da bulunmaya zorlanamaz' ilkesine göre hareket edeceklerini söyledi.

birgün

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber