Kül bulutundan asit yağmurları yağmayacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Nisan 2010 11:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Çevre Komisyonu Başkan Vekili ve AK Parti Hatay Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Öztürk, İzlanda'daki yanardağdan yükselen volkan küllerinin dünyanın her tarafına yayılabileceğini, ancak asit yağmurlarına yol açmayacağını bildirdi.

Öztürk, volkan küllerinin Avrupa'da 20 binin üzerinde uçak seferinin iptaline yol açtığını, gazlar seyrekleşmeye başlasa da, uçuş iptallerinin devam edeceğini kaydederek, şunları söyledi:

"Toz bulutu dünyanın her tarafına yayılabilir, ancak asit yağmurları na yol açmaz. Türkiye'ye inip inmeyeceği, etkili olup olmayacağını bilmek, tahmin etmek mümkün değil. Geldiği ülkelerde etkisini görmeden bu söylenemez. Patlamanın bulunduğu bölgedeki 6 kilometre yarıçaplı alan hariç, insan sağlığı açısından fazla etkili değil.

Toz bulutu şu anda İngiltere ve patlama bölgesi üzerinde, ama o bölgelerde yer seviyesine indiği, insan sağlığı üzerinde etkisi olduğu söylenemiyor. Buradaki temel olay uçaklar. Toz bulutu ile uçakların seyir mesafesi aynı olması nedeniyle uçaklara ve uçak içindeki insanlara zarar verebilir. Çünkü temel konu, uçuş güvenliğini zayıflatması."

Öztürk, patlamayla, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonraki en büyü k uçak seferleri iptalinin gerçekleştiğini belirterek, "Avrupa ülkelerinde ve Avrupa'ya çeşitli ülkelerden gelecek yolcular perişan durumda. Bu olay uçak seyahati kaosuna neden oldu" dedi.

Volkandan açığa çıkan kül bulutunun, 6 bin ile 11 bin metreye kadar yükseldiğine işaret eden Öztürk, "Bu yükseklik genelde uçakların uçuş yüksekliğidir. Kül bulutu görüş mesafesini azaltır. Ne radar sistemi ile ne de çıplak gözle kül bulutunu normal buluttan ayırt etmek çok zordur. Kül bulutu içindeki partiküllerin yaklaşık dörtte birinin boyutu 10 mikro metrenin altındadır ve uzun süre havada askıda kalabilirler, rüzgarla çok uzun mesafelere taşınabilirler" diye konuştu.

Mustafa Öztürk, herhangi bir uçağın kül bulutuna girmesi halinde, kül bulutu partiküllerinin, ön camlara ve güç kaynaklarına zarar vereceğini, havalandırma sistemini, hidrolik, elektronik ve hava veri sistemlerini kirleteceğini vurgulayarak, "Bu da uçak motorlarının performanslarını ciddi şekilde kötüleştirir. En kötü ihtimalle motorlar devre dışı kalabilirler" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber