Anayasa Mahkemesi fahiş bir hata yaptı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Temmuz 2010 13:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hukukçu Tıp Doktoru Erkin Göçmen, Anayasa Mahkemesi'nin Tam Gün Kanunu ile ilgili kararını eleştirerek, Anayasa Mahkemesi'nin, Tam Gün Kanunu'nun yedinci maddesinin bir hükmünü iptal ederken aynı zamanda bir çok yeni hukuki uyuşmazlığa sebep olacak ?fahiş? bir hata yaptığına dikkat çekti.

Hukukçu Tıp Doktoru Erkin Göçmen yaptığı açıklamada, Tam Gün Kanunu'nun yedinci maddesine göre hekimler için üç çalışma alanının tanımlandığını, bunların kamu, SGK ile anlaşmalı özel hastaneler ve SGK ile anlaşması olmayan özel hastaneler olduğunu belirterek, şöyle dedi:

?İptal edilen yedinci maddenin birinci fıkrasına göre, hekimler gösterilen çalışma alanlarından yalnızca birindeki sağlık kuruluşlarında mesleklerini icra edebilecekti. Mahkeme, bu cümlede geçen ?yalnızca birindeki' ibaresini iptal etti. Buradan, memur statüsüyle çalışanlar hariç bütün hekimlerin, Kanunda gösterilen üç çalışma alanında da mesleklerini icra edebileceği anlamı çıkıyordu. Çünkü memur hekimler için çalışma serbestisi tanıyan kanun yürürlükten kalkmıştı. Buna karşılık, aynı maddenin bir sonraki fıkrasında da benzer bir hüküm vardı. Bu hükme göre de hekimler her bir çalışma alanı kapsamında olmak kaydıyla birden fazla hastanede çalışabilecekti. Bu cümle ile iptal edilen cümle aynı yasağı içeriyordu. Zira buradaki her bir çalışma alanı kapsamında olmak kaydıyla ibaresi son derece açıktı. Ancak bu ikinci cümlede hem bir yasak vardı hem de bir hak tanınıyordu. Bu hak, her bir çalışma alanı kapsamında olmak kaydıyla birden fazla ?hastanede' çalışma hakkıydı. Anayasa Mahkemesi'nin yasağı iptal ettiğini ama sonraki fıkradaki aynı yasağı iptal etmedi. Ancak Anayasa Mahkemesi Kanununa göre bu durumun kendiliğinden dikkate alınması zorunluydu.?

?MAHKEME DİĞER KURALI İPTAL ETMEYİ UNUTTUYSA DURUM VAHİM?

Anayasa Mahkeme'sinin maddedeki bir yasağı kaldırdığını belirten Göçmen, ancak aynı konudaki yasağı da kaldırması gerekirken Mahkemenin bunu yapmadığını kaydetti. ?Bu bir unutkanlık mıdır? Yoksa Mahkeme, yasağı kaldırma amacı taşımaksızın mı bu kararı vermiştir? diyen Göçmen, Mahkemenin unutkanlık neticesinde değil de bilerek bu kararı vermesi durumunda sonucun değişeceğini ifade etti. Göçmen, ?Bu durumda Mahkemenin, sadece bir alanda çalışma yasağını kaldırmak istemediğini kabul etmek zorundayız. Aksi ihtimalde, yani diğer kuralı iptal etmeyi unuttuysa bu kez durum çok vahim. Zira, Mahkeme kararı ile elde edilmek istenen amaç gerçekleşmemiş olacak. Hemen bir sonraki fıkrada kaldırılan yasak devam etmiş olacak? dedi.

Göçmen, Anayasa Mahkemesi'nin, Tam Gün Kanunu'nun yedinci maddesinin bir hükmünü iptal ederken aynı zamanda birçok yeni hukuki uyuşmazlığa sebep olacak ?fahiş? bir hata yaptığının altını çizdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber