MEB'de Ders Çizelgeleri Değişimi

MEB İlköğretim ve Ortaöğretim haftalık ders çizelgelerini değiştirdi. Çizelgeleri ve açıklamaları tam olarak görmeden detaylı açıklama yapmak sağlıklı olmayacaktır fakat genel hatları ile edindiğimiz bilgilere baktığımızda birçok sorunun okul idareleri, öğretmen ve öğrencileri beklediğini söyleyebiliriz.Öğrenciler bundan sonra (2010-2011 Öğretim yılında 10.sınıfa gidecekler dahil) Türkçe-Matematik, Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri, yabancı Dil alanlarını seçmeyecekler. Maksut Balmuk'un yazısı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 22 Temmuz 2010 01:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bundan böyle ders seçecekler. Zorunlu ders saatleri azaltıldı ve seçmeli dersler arttırıldı. Yani bir öğrenci isterse sadece 9.sınıfta zorunlu olarak aldığı Fizik Dersi dışında diğer sınıflarda hiç Fizik seçmeden mezun olabilecek. Ya da Kimya, Matematik?

Bu tamamen öğrencinin isteğine bırakılıyor. Okulda örneğin seçmeli Fizik dersini bir öğrenci dahi seçerse onun için sınıf (ders) açılacak.

Ders seçiminde alt sınır kaldırılıyor. Bu sistem aslında yeni ÖSS sistemine uyarlama anlamı taşıyor. Öğrenci YGS ve LYS'de çözeceği testleri düşünerek ders seçimi yapabilecek?

Bu uygulama ilk bakışta yerinde bir uygulama olarak görülmektedir. Fakat uygulama noktasında çokça sorun yaşanacaktır.

Bunlara bakacak olursak;

Okullarımızda yeterince dersli bulunmadığından daha doğrusu sınıfların tamamı kullanıldığından az sayıda öğrencilerin seçtiği dersler için derslik bulunmasında sorunlar yaşanacaktır.

Çok seçilen derslerin kalabalık sınıflarda işlenmesi söz konusu olabilecektir. Kaldı ki Anadolu Liselerinde 30 kişilik sınıf mecburiyeti olduğundan bir dersi 31.kişi seçtiğinde o ders için ikinci bir dersliğe ihtiyaç duyulacaktır. Anadolu liselerinin büyük bir çoğunluğu dolu kontenjanlarla eğitim yaptıklarından sorun yaşanacaktır.

Öğretmen sirkülasyonu artacaktır. Bu yıl örneğin Matematik dersi çok seçilmişse buna göre öğretmen normu belirlenecek, gelecek yıl seçim yapan öğrenci sayısı az ise norm düşecek öğretmen yer değiştirmek zorunda kalacaktır.

Okul idareleri ders programı yapmakta zorlanacaklardır çünkü neredeyse her öğrenci için ayrı program yapılması gibi bir durumla karşı karşıya kalınabilecektir. Öğrencilerin çokça talepte bulunduğu bir ders olduğunda öğretmen açığını kapatmak da okul idarelerinin sorunu olacaktır.

Ayrıca;

Bu değişiklik için seçilen zaman doğru olmamıştır.

Ders kitapları seçilmiş ve eski sisteme göre talepler bildirilmiştir. Bu noktada sorun yaşanacaktır.

Öğrenciler tatilde olduklarından ders seçimleri şu anda yapılamayacak öğretmen norm kadroları belirlenemeyecek, okullar açıldıktan sonra öğrencilerin seçmediği derslerden öğretmen fazlalığı çok seçilen derslerden ise eksiklikler yaşanacaktır.

Bu düzenlemeye göre yeniden mevzuat düzenlemesi gerekmektedir.

Sınıf geçme ve sınav yönetmeliği,

Ortaöğretim kurumları yönetmeliği,

Ders Kitapları yönetmeliği,

Norm kadro yönetmeliği gibi mevzuatların güncellenmesi, öğrencilerin ders seçimlerinin okullar kapanmadan ya da kapanmasını takip eden ilk günlerde yapılması, ders kitabı ihtiyaçlarının tespitinin derslerin seçimi sonuna bırakılması, norm kadro tespitinin de bu doğrultuda düzenlenmesi gerekecektir.

Haftalık Ders Çizelgelerinin sistematik bir çalışma ile bakanlığın tüm birimlerinin koordinasyonu doğrultusunda hazırlanmadığı kanaatleri hasıl olmaktadır.

Gerek okul idareleri, gerek, öğretmenler gerekse öğrenciler için zor bir dönemin başladığı açıktır? Kafa karışıklıkları olacağı gibi tüm genel liselerde Alan uygulamasını kaldırıp tüm diplomalarda aynı alan mezunu yazması hukuk kurallarına, yargı kararlarına, Danıştay'ın katsayı kararlarına ne kadar uygundur zaman gösterecektir.

Bu değişikliğin İmam hatip Liseleri dahil meslek liselerine yansımasının nasıl olacağı da merak konusudur.

Tüm bunların cevapları zaman içerisinde ortaya çıkacaktır?

Saygılarımla?

Maksut BALMUK

Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber