Bu cezaevine giren kurtuluyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 26 Temmuz 2010 07:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maltepe Çocuk Cezaevi'nde psikolojik destek, kişisel gelişim, öfke kontrolü dersi verilip meslek öğretiliyor. ?Ağabeyi ıslah oluyor? diye diğer çocuğunu da gönderen aileler var

Şükran Pakkan

Adalet Bakanlığı'nın 12 ile 18 yaş arasındaki çocukların tutuklu bulunduğu Maltepe Çocuk ve Gençlik Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda başlattığı ıslah projesiyle suça karışmış birçok gencin hayatı değişiyor. Milliyet, Maltepe Cezaevi'nde başlatılan pilot projeyi ve ardından gelen değişimi yerinde izledi, tutuklu çocuklarla, infaz memurları ve cezaevi yönetimiyle konuştu. Maltepe Çocuk Cezaevi, Haziran 2008'de açıldı, Bayrampaşa Cezaevi'nden gönderilen çocuklar ilk misafirlerdi. 950 kişi kapasiteli cezaevinde barındırılan 453 çocuk, 27 ve 9 kişilik koğuşlarda kalıyor. Cezaevinde Üç derslik, üç bilgisiyar sınıfı, bir kütüphane, müşahade odaları, 6 yataklı bir revir de mevcut.

Her etkinlik mevcut

Kurumdaki azı hükümlü ve çoğu tutuklu olan çocukların eğitim, spor, kültürel faaliyetlerinde yararlanmaları amacıyla bir kapalı spor salonu, toprak zeminli açık futbol sahası, sekiz bölümlü iş atölyesi de dikkat çekiyor. Çocukların her gün en az bir film izleyebildiği bir sinema salonu da bulunuyor cezaevinde.

Cezaevinde yeni çıkan bir karar gereği artık birinci dereceden aile dışındaki yakınlarıyla da görüşebiliyor. Çocukları ziyaret edenler arasında mahalleden kız arkadaşları ve uzatmalı sevgilileri dikkat çekiyoruş bu sıralar.

Önce psikolojik destek

Adalet Bakanlığı'nın pilot uygulamayla ?psikososyal çalışmalar? yaptığı Maltepe Çocuk Cezaevi'ne çocuklar adımını atmaz, suçu, cezası ne olursa olsun, ilk olarak psikologlarla görüşme yapıyor. Amaç, devlet kadar, çocukların da kendisine tanımasına yardımcı olmak ve eğitilerek topluma yeniden kazandırılmasını sağlamak.

Psiko-sosyal programı üç sahfadan oluşuyor:

* Birinci adım ?Kişisel Gelişim Programı.?

* İkinci adım ?İyiye Doğru Öfke Kontrol Programı.?

* Üçüncü adım ?Buradayım Güvenli Davranış Programı.?

Tutuklu çocuklar rehabilite edilirken, aileleri de ihmal edilmiyor. Bugüne kadar 345 çocuğun ailesine de eğitim verildi.

Günleri derslerde geçiyor

Psikolojik destek eğitimleri tamamlayan çocukların yeni bir evreye geçiyor. Bilmiyorlarsa, okuma yazma kursuna alınıyorlar. Eğer eğitimlerine ara vermişlerse, okullarından tastiknamesi istenerek, açık ilköğretim ve açık lise kayıtları yapılıyor. Kurumda üniversite sınavına hazırlanan çocuklar var. Ayrıca İSMEK gibi kuruluşlarla ortaklaşa berberlikten bilgisiyara kadar çeşitli meslek eğitimleri veriliyor. Çocuklar, bir aydan bir yıla kadar sürebilen ve tümü sertifikalı olan bu programlardan istediklerini seçebiliyorlar. Ayrıca Sancaktepe ve Maltepe Müftülüğü'nden dört imam haftada 40 saat çocuklara vaazlar veriyor.

?Arkadaşlarım da gelsin'

E.K., 15 yaşında. Cezaevine girdiğinde 13'ündeydi. Hakkında sayısız suçlama, 20'yi aşkın davası bulunuyor. Neredeyse tamamı gasp. Ailesiyle Kuştepe'nin ara sokaklarında yaşıyordu, uyuşturucu maddeye nasıl bulaştığını hatırlamıyor bile. E.K, yaşamını şöyle anlatıyor: ?Önce Bayrampaşa'ya gittim. Kısa bir süre orada kaldıktan sonra bizleri Maltepe'ye naklettiler. Burasıyla kıyaslayınca cehennemden çıkmışız. Suçum gasp, her ulyşturucuyu kullanıyordum. Evlere insanlara saldırır, çaldığımızda yer içerdik. İyi ki buraya düşmüşüm, yoksa bir yerde ölümü bulurlardı. Hatta istiyorum, arkadaşlarım da yakalansın, buraya gelsin. Hayat, insanlık nedir görsünler. Okuma yazma bile bilmiyordum. Şimdi ilkokul diploması alacağım,üniversite okumak istiyorum. Berber sertifikası da aldım."

?Artık suça karışmam'

İ.T., 17 yaşında. Yaklaşık 27 aydır cezaevinde. Hayatında ilk kez suça karıştı ve cezaevini gördü. Çok pişman ama artık faydası yok. İki ay boyunca satranç kursu aldı ve cezaevinde katıldığı kurslar sayesinde iyi derecede İngilizce konuşabiliyor. Hatta, berberlik ve bilgisayar sertifikaları da aldı. İ.T., ?Artık bir daha kesinlikle suça karışmam, suçlu olmam? dedi.

Ağabey-kardeş ve yetişkin sorunuCezaevi yönetimi, iyi şartları anlatma konusunda tedirgin. Çünkü çocuklarının rahatını ve gelişimini gören aileler, suça eğilimli diğer çocuklarını da buraya göndermek istiyormuş. Cezaevinde ağabey-kardeş sayısının fazlalığı dikkat çekici durumda. Yaşı büyük çocuklar da yönetimin şikâyetçi olduğu konulardan biri. Çoğu kimliğinde 10 yaş küçük göründüğünden 23-24 yaşındaki tutukluların bulunduğu söyleniyor, cezaevinde. Mahkemelerce de ?kemik yaşı ölçümü? talep edilen bu çocuklar, bir yıl sonrasına randevu veren Adli Tıp Kurumu'na gideceği ve nakledileceği günü bekliyor. Kurumda 30 kadar, 18 yaş üstü olduğu bilinen çocuk barındırılıyor.

Okullu oldular

Bugüne kadar Maltepe Halk Eğitim Merkezi tarafından verilen okuma yazma kursuna, hayatında hiç okul yüzü görmemiş 78 tutuklu çocuk katıldı. İki grup halinde düzenlenen kurslara şu an 29 kişi devam ediyor. İkinci aşamada okur yazarlık belgesi alan ve ilköğretimden terk olan çocuklara yönelik olarak kurslar mevcut. Eğitimlerini yarıda bırakan çocuklar da açık ilköğretim ve açık liseye kaydettiriliyor. Son iki yılda 268 çocuğun ilköğretime, 61 çocuğun da liseye kaydı yapıldı. Geçen yıl 3 tutuklu genç, üniversite sınavına girdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber