Erdoğan yedek vekillikte ısrarlı, vekiller ise transfer engeline tepkili

Haber Giriş : 05 Mart 2005 10:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Erdoğan yedek vekillikte ısrarlı

Başbakan Tayyip Erdoğan, parlamentoda devamlılığın sağlanması için il genel meclislerinde olduğu gibi yedek milletvekili sistemini desteklediğini söyledi. Erdoğan, CHP'nin de bu düzenlemeyi istemesi halinde görüşebileceklerini ve seçimden sonra uygulanabileceğini açıkladı.

Başbakan Erdoğan, dün akşam Kanal7 televizyonunda gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Erdoğan, kendisine yöneltilen ?Partideki istifaları engellemek için seçim sisteminde değişiklik yapılacağı eleştirilerine' şu karşılığı verdi:

?Şu anda seçilmişler için ben böyle bir şey söylemedim. Parlamentoda devamlılığın esas alınması lazım. Şu anda var ama hiç bir siyasi parti, seçilmemeyi göze alamadığı için devamsızlık yapanları ihraç edemedi. Nasıl il genel meclislerinde ve belediye meclislerinde yedek liste varsa, her siyasi parti yedek listesini listeyle beraber seçimlerde ilan etsin.'

AKP'nin, parti değiştiren milletvekillerinin seçimde aday olamamasını öngören Anayasa değişikliği çalışmasına AKP'den DYP'ye geçen milletvekillerinden tepki geldi.

28 Mart belediye seçimleri öncesinde AKP'den ayrılan ilk kişi olan DYP Denizli Milletvekili Ümmet Kandoğan, AKP'nin daha önce 6 milletvekili transfer ettiğine işaret ederek, ?O zaman her katılımda güçlendiklerini, memnuniyet duyduklarını ifade ettiler. Ancak bugün hava değişti. Bugüne kadar bununla ilgili çalışmaları olmazken, AKP'den istifalar başlayınca bu konu sayın Başbakan'ın aklına geliyor' dedi.

Parti değiştirerek AKP'ye katılanların bugün bakan olduğunu söyleyen Kandoğan, düzenlemenin partilerde ?lider diktatörlüğü'ne neden olacağını savundu.

AKP'den DYP saflarına katılan ikinci kişi olan Afyon Milletvekili Reyhan Balandı da girişime sert tepki gösterdi. Eleştiri konusu çalışmayı ?endişenin ürünü' olarak değerlendiren Balandı da, ?Böyle bir şey yasalaşamaz. Bu insan haklarına aykırıdır' dedi. Balandı, ?Ne yaparlarsa yapsınlar istifaların önüne geçemeyecekler' iddiasında bulundu.

Bu arada Başbakan Erdoğan'ın gündeme getirdiği ?partisinden istifa edenlerin milletvekilliklerinin düşürülmesi' önerisi, 1982 Anayasası'nın 84. maddesinde, ?Partisinden istifa ederek bir başka partiye katılanların üyeliği düşer' hükmüyle 1995'e kadar uygulandı. 1995'te bu madde değişene kadar istifa eden milletvekili başka bir partiye katılmak için önce hülle partisi kurmak zorunda kalıyordu. Eski milletvekili Mustafa Kamalak, ?12 Eylül yasağı hiç olmazsa hülle partisi yoluyla delinebiliyordu. Erdoğan ise partiden istifa edenin milletvekilliğinin düşmesini istiyor' dedi.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber