Siyasi makamların bürokrasiden şikayet etmeye hakkı yoktur

Haber Giriş : 31 Mart 2005 15:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BÜROKRASİYİ YOKETMEK

Bürokrasiden anlaşılan, devlet kurumları ile yaptığımız işlerse, önümüze bazı prosedürlerin çıkması ve işlerimizin uzun sürmesi şeklinde veya kamu çalışanlarının kasıtlı olarak işlerimize engel olmaları şeklinde karşımıza çıkmaktadır.

Birinci durumdan, siyasetçinin şikayet etmeye hakkı yoktur. Eğer prosedürler fazla ise kamu çalışanlarını suçlamanın hiçbir mantığı yoktur. Siyasetçi olarak üzerinize düşeni yapıp kanuni düzenlemeler ile prosedürleri azaltmak sizin görevinizdir. Kanunsuz olarak kamu çalışanlarından prosedürleri azaltmasını beklemek onları suça itmektir.

İkinci durumda -kamu çalışanlarının kasıtlı olarak işleri yokuşa sürmeleri- ise bunu yapanların kanun çerçevesinde cezalandırılmaları ve görevlerini kötüye kullandıkları için o görevden alınmaları gerekmektedir.

İşleri yokuşa sürmek art niyetten değil de beceriksizlikten kaynaklanıyor ise bunun sorumluları yine siyasetçilerdir. Çünkü "liyakat" esasını gözardı ederek "başka hesaplar" için atama yapan yine kendileridir.

Bürokrasiden şikayet eden bir gurup siyasetçi de "her talebim yerine getirilmiyor", "bürokrasi önüme engel olarak gösteriliyor" diyerek bürokrasiye saldırıyor. Burada saldırılan ise bürokrasi çarkını yürüten kanuni düzenlemelerdir. Elbette her siyasetçinin keyfi isteklerini yerine getirmek devlet kurumlarının görevi değildir. Belli bir kanun ve nizam çerçevesinde işleri yürütmek gerekmektedir.

Özetle;

- Bürokrasinin azaltılması kanuni düzenlemelerle olmak zorundadır.

- Dirayetsiz kimselerden kaynaklanan bürokrasinin uzamasını ortadan kaldırmak için "liyakat" esasına göre atamalar yapılmalıdır.

- Uygunsuz taleplerin kanun çerçevesinde red edilmesi "hukuk" devletinin gereğidir.

Yorum yazan: Yaşar AYAZ
İnşaat Yüksek Mühendisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber