Telekom, hızlı internet talebine yetişemiyor

Haber Giriş : 03 Nisan 2005 05:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aynı anda telefon görüşmesi ile internet kullanımına imkan veren ADSL'de talep patlaması yaşanıyor.

Pek çok kişi ?hızlı ve daha ucuz internet' için söz konusu hattan satın almak istiyor. Ancak Türk Telekom, büyük şehirlerde müracaatları en erken iki-üç ayda sonuçlandırabiliyor. Bekleme süresinin aşağı çekilmesine dönük çalışmalar sürerken, Telekom yetkilileri yer yer ?benim sıramı öne alır mısınız?' ricası ile de karşılaşıyor. Ancak yetkililer, bağlantıların müracaat sırasına göre belirlendiğini belirterek bu tür istekleri geri çevirdiklerini ifade ediyor. 620 bine ulaşan ADSL abone sayısının yıl sonuna kadar 2 milyon 500 bine çıkartılması hedefleniyor. İki yıl önceki kullanıcı sayısı ise binli rakamlar- la ifade ediliyordu.

İzmir'den Önder Salcı, ADSL almak için üç aydır beklediğini söyledi. ?Müşterilerime kimlik numarasını internetten çıkarıp PVC yaparak 500 bin lira alıyorum. Ama ADSL çıkmadığı için daha düşük hızda bağlanıp saatte 5 YTL ödüyorum.? diyen Salcı, işlemlerin hızlandırılmasını istiyor. Eczacı Menderes Gencer de 14 Şubat'ta müracaat etmiş. Eczanelerdeki ilaç kuyruklarında internet hatlarının zayıf kalmasının etkili olduğunu öne süren Gencer, ?SSK'lı hastaların işlemleri için mevcut hatla bağlantı kuramıyorum, saati 1,75 yeni liraya geliyor. Böyle giderse aylık fatura 300 YTL'yi geçecek. ADSL'de eczanelere öncelik verilmeli. Aksi takdirde biz bunun altından kalkamayız.? diye konuştu. Teknik yetkili Gökhan Tütüncü planlamadaki eksiklere dikkat çekti: ?Bir şehrin bir yerine hizmet götürüp diğer yerine ?yok' diyemezsiniz. İzmir Alsancak'ta abone sıra beklerken Alparslan Mahallesi'nde hat boş.? Başvuruları daha kısa sürede sonuçlandırmak amacıyla yatırımlara hız verdiklerini ifade eden Türk Telekom Genel Müdürü Mehmet Ekinalan ise, ?2003 yılında 3 bin olan abone sayısı şu an 600 bini geçti. Artık eskisi gibi aylarca beklenmeyecek. Bazı büyük şehirlerde, bazı yerlerde sıkıntı olabilir. Ancak büyük ölçüde günlük verilmeye başlandı. Nisandan itibaren daha seri hareket edeceğiz.? dedi.

Konuya yakın bir kaynak, ADSL portu üretiminin talebi karşılayamadığını aktarıyor. Portları üreten firmalar 7 gün 24 saat esasına göre çalışmalarına rağmen siparişleri veremiyor. Türk Telekom'a en çok port üreten iki firma Net ve Alcatel. Son ihaleyi alan Alcatel, 18 Şubat 2005 tarihi itibarıyla Türk Telekom ile sözleşme imzaladı. Buna göre firma, 3 yıl içinde 600 bin port altyapısı hazırlayacak. Bunun karşılığında 22 milyon Euro alacak. Halen İzmir'de 43 bin 500 faal abone bulunuyor. İlde ADSL bekleyenlerin sayısı ise 2 bin. Diğer büyük illerde de hat müracaatları bağlanması için ADSL müşterileri bulunuyor. Ankara'da 508 santraldan 110'unda söz konusu hizmet verilebiliyor. Başkentte 63 bin, İstanbul'da 160 bin faal abone var. İstanbul'da bekleme süresi bir haftaya kadar düşerken, yeni ihalelerden sonra abone başvurularının aynı gün içinde sonuçlandırılması planlanıyor.

ADSL, Asymmetric Digital Subscriber Line (Asimetrik Sayısal Abone Hattı) kelimelerinin baş harflerinden oluşuyor. ADSL aboneleri, telefon görüşmesi ve internet bağlantısını aynı hat üzerinden, aynı anda gerçekleştirebiliyor. ADSL, bunun yanında az parayla hızlı bağlantı sağlıyor. Bu durum, ADSL'yi, uydu, kablolu yayın gibi birçok rakip iletişim ağlarının önüne geçirdi. İzmir Telekom Bölge Müdürü Mustafa Ünal, ADSL'nin diğer alternatiflerinden çok daha ucuz olmasının talepte etkili olduğunu söyledi. Göztepe ile Karşıyaka arasına üçüncü kabloyu döşediklerini kaydeden Ünal, ?İşyerleri ağırlıklı Alsancak, Konak, Karşıyaka, Bornova ve Hatay'da, bekleyen sayısı fazla.? dedi. 2005 sonunda beklemelerin biteceğini belirten Ünal, ?Port üreten fabrikalar 7 gün 24 saat üretim yaptığı halde ihtiyaca cevap veremediği için sıra oluştu.? diye konuştu. Fabrikaların üretim planlarını yıl sonuna göre yaptıkları için ithalata mesafeli durduklarını belirten Ünal, şöyle devam etti: ?Firmalar, ithal ettikleri portların ellerinde kalmasını önlemek için üretime ağırlık veriyor. Bu kadar talep beklenmiyordu.? şeklinde konuştu.

Fiyat düşecek hat hızlanacak

Türk Telekom, telefon ile internetin aynı anda bağlanmasına imkan veren ADSL'yi hızlandırırken bağlantı ücretini aşağı çekecek. 2005 yılının ilk çeyreğinden sonra minimum 256 Kbps olan bağlantı hızı 512 Kbps olacak. 512 Kbps sınırsız ADSL bağlantısının aylık ücreti ise 99 Yeni Tük Lirası'ndan 49 YTL'ye düşecek. 1 Nisan'dan itibaren geçerli olmak üzere bağlantı ücretlerinde de indirime gidiliyor. Bağlantı hızlarının artırımı bu tarihte kademeli başlıyor. 1 Mayıs'a kadar tüm 256 Kbps hıza sahip ADSL aboneleri hızlı iletişim imkanına kavuşacak.

Soğuk savaş ortamında ortaya çıktı, iletişimin vazgeçilmezi oldu

Günümüzde tüm dünyayı saran internet ağının temeli Amerikan ve Sovyet Rusya arasındaki rekabete dayanıyor. 1957'de Sovyetler Birliği'nin ilk yapay uydu olan Sputnik'i fırlatmaları üzerine ABD Savunma Bakanlığı, bilim ve teknolojinin orduya en iyi şekilde uygulanması için Arpa projesini başlattı. Amerikan Hava Kuvvetleri 1962'de ABD'ye yapılabilecek bir nükleer saldırıdan sonra bile misiller ve bombardıman uçakları üzerindeki kontrollerini nasıl sürdürebileceğini araştırmaya başladı. Bu amaçla yapılan araştırmada merkezi olmayan askerî bir bilgisayar ağının tüm ülkeye yayılabileceği ve bir nükleer saldırıya karşılık karşı saldırı yapabileceği gösterildi. Arpa projesi bu ağı destekledi ve Arpanet adını aldı. 1969'da ilk fiziksel ağ California'da kuruldu. İlk kurulan bilgisayar ağı tüm ülkede sadece 4 noktada terminale bağlıydı. 1972 yılında terminal sayısı 23'e ulaştı ve elektronik posta kavramı ortaya çıktı. İngiltere Kraliçesi'nin 1976 yılında ilk e-mailini göndermesiyle internet fikri popüler hale gelmeye başladı. 1979'da ilk bilgisayar haber grupları ortaya çıktı ve IBM internetin babası sayılan BITNET sistemini oluşturdu. 1980'lerde soğuk savaşın etkisini yitirmesiyle akademik ve ticari çevreler bu bilgisayar sistemine ilgi göstermeye başladı. O zamanlar sistem sadece elektronik posta amacıyla kullanılıyordu. 1991'de Tim-Berners Lee World Wide Web'i icat etti. Bu sistem hypertext denen daha görsel bir temele dayanıyordu ve araştırmaların ve bilgilerin paylaşılmasını kolaylaştırmak amaçlanıyordu. www'nin ortaya çıkması aynı zamanda ticari çevreleri de motive etti. 1990'larda internet kullanıcı sayısı ve fiziksel yapısı katlanarak arttı. Ticari kurumlar, üniversiteler, organizasyonlar ve devlet kurumları bu gelişime ayak uydurdu. Yepyeni bir pazarlama ve ekonomi anlayışı doğuyordu. 1994 yılında internetteki ilk reklam ekranlara düştü. Aynı yıl internet üzerinde ilk siberbanka kuruldu. Pizza Hut internet üzerinden sipariş almaya başladı. 1995'te Hong Kong'da ilk hacker yakalandı. 1995'te alan adı isimleri paralı oldu. Netscape ve Microsoft arasında yazılım savaşları başladı.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber