Yasa tasarıları Meclis'e gitmeden önce internette görücüye çıkacak

Haber Giriş : 10 Nisan 2005 06:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sorun çözme iddiasıyla hazırlanan kanun tasarılarının çoğu, muhatapları tarafından yeterli bulunmuyor.

Özürlü vatandaşların yıllarca beklediği düzenlemeye görme engelli milletvekili Lokman Ayva'dan tepki gelmesi bunun son örneklerinden biri. Yaşanan sorunları göz önünde bulunduran Başbakanlık, bu tür sıkıntılara yer bırakmayacak bir yönetmelik çıkarmaya hazırlanıyor. ?Mevzuat Hazırlama Usul ve Esaslarına Dair Yönetmelik' vatandaşın rızasını almayan tasarıların kanunlaşmasına müsaade etmeyecek. Hazırlanan tasarıların ilgili sivil toplum kuruluşlarına gönderilmesi ve internetten ilan edilerek vatandaştan gelecek önerilerin değerlendirilmesi zorunlu hale getiriliyor. Bakanlıkların görüş verme süresi de 30 günle sınırlandırılarak kanun çıkarmanın süratlendirilmesi planlanıyor.

Önümüzdeki hafta Bakanlar Kurulu'na sunulması planlanan yönetmelik, yasaların hazırlık safhasına çekidüzen veren uygulamalar içeriyor. Yönetmelikte genişçe yer alan düzenlemelerden biri tasarı metninin dili ile ilgili. Düzgün Türkçe kullanmaya özen gösterilmesi ve yabancı kelimelerden kaçınılması isteniyor. İstisna olarak gösterilen Türkçeye yerleşmiş yabancı kelimelerin de okunduğu gibi yazılması talep ediliyor. Yönetmeliğin ilgili maddesinde şöyle deniyor: ?Yaşayan ve toplumca benimsenen kesimlerin ve yerleşmiş kavramların, yapılacak değişikliklerde de ana mevzuatta kullanılan kavramların kullanılmasına özen gösterilir.?

Yönetmelikte yasa yapma süresiyle ilgili önemli bir bölüm de bulunuyor. Kanunun Meclis'e sunulmasını hızlandırmak ve geçmişte olduğu gibi yıllarca sürüncemede kalmasının önüne geçmek için bir dizi tedbir alınıyor. Bunlardan en dikkat çekici olanı bakanlıklardan istenen görüşün 30 günle sınırlı tutulması. Tasarıların çoğunda Maliye Bakanlığı'ndan görüş alınıyor. Bu prosedür bazen aylarca sürüyor. Yönetmelikte, ?Bakanlıklar 30 gün içinde olumlu ya da olumsuz görüşünü bildirmezse olumlu görüş bildirmiş sayılır.? deniliyor. Bu arada kanun tasarısının hazırlanmasında görüş alma zorunluluğu getirilen kurumlardan biri de Avrupa Birliği Genel Sekreterliği.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber