İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Emeklilik kazanımı için, ek göstergede 6 ay, makam tazminatında 2 yıl çalışma şartı var

Bakanlıkların yeniden yapılandırılması sırasında üst düzey kadrolarda çalışanların büyük bir kısmı, Bakanlık Müşaviri kadrosuna atanmaktadır. Bakanlık müşavirinin ek göstergesi 3600'dür. Bazı daire başkanlıklarının ek göstergesinin 3000 olduğu düşünüldüğünde, Bakanlık Müşaviri, bu personel için daha iyi bir görevdir. Bakanlık müşaviri kadrosuna atanacakların, en çok merak ettiği soru ise, bu kadronun ek gösterge ve makam tazminatı hakkını almak için ne kadar süre çalışılması gerektiğidir. Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 10 Haziran 2011 14:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KONU

Bakanlıkların yeniden yapılandırılması amacıyla, 8 Haziran 2011 tarihli mükerrer Resmi Gazetede 10 KHK yayımlanmıştır. Bu KHK'lar ile çok sayıda kurum kapatılmış ve bu kurumlarda çalışan üst düzey personelin büyük bir bölümü Bakanlık Müşaviri kadrosuna atanmıştır. Daha önceki dosyada açıkladığımız gibi, Bakanlık Müşaviri kadrosuna atama, 12 Haziran 2011 seçimleri sonrasında teşekkül edilecek ilk Bakanlar Kurulu sonrasında olacaktır.

EK GÖSTERGE

Bazı daire başkanlarının ek göstergesi 3000 iken, Bakanlık müşavirinin ek göstergesi 3600'dür. Bakanlık Müşavirinin 3600 ek göstergeyi hak edebilmesi için ne kadar çalışması gerektiği, 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanununun ek madde 73'ünde belirtilmiştir. Bu madde şu şekildedir:

"(1) Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı iştirakçilerinden ek göstergeli veya daha yüksek ek göstergeli bir göreve atananlara; atandıkları görevin ek göstergesi üzerinden emekli aylığı, malullük aylığı bağlanması ve emekli ikramiyesi ödenebilmesi veya toptan ödeme yapılabilmesi için, atandıkları görevin ek göstergesi üzerinden, bu göreve başladıkları tarihten itibaren en az altı ay süreyle Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığına kesenek ve karşılık ödemiş olması şarttır. Altı ay kesenek ve karşılık ödenmemiş olanlara bu göreve atanmadan önce emekli keseneğine esas alınan ek gösterge rakamı üzerinden işlem yapılır.
(2) Her türlü müşavirlik görevlerine atananlar hariç; Bakanlar Kurulu Kararı veya müşterek kararla atananlar, ilgili mevzuatı uyarınca mesleğe özel yarışma sınavı ile giren ve belirli süreli meslek içi eğitimden sonra özel bir yeterlilik sınavı sonunda atanılan görevlerde bulunanlar, Emniyet Hizmetleri Sınıfına dahil olanlar, 2937 sayılı Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu, 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu, 357 sayılı Askeri Hakimler Kanunu, 3466 sayılı Uzman Jandarma Kanunu ve 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanununa tabi olanlar ile yaş haddi, vazife malullüğü veya ölüm nedeniyle altı aylık süreyi tamamlayamayanlar hakkında yapılacak emeklilik işlemlerinde yukarıdaki fıkra hükmü uygulanmaz."

Maddenin birinci fıkrasında gösterildiği üzere ek göstergeyi hak edebilmek için en az 6 ay çalışmak gerekmektedir. İstisnalar 2. fıkrada sayılmış, ancak burada müşavirlik hariç tutulmuştur. 2. fıkrada sayılan görevlere atananlar için ek göstergeyi hak edebilmek için 6 ay şartı yoktur, bir ay dahi yeterlidir. Ancak müşavirlik hariç tutulduğu için, müşavirin ek göstergesini hak edebilmek için 6 ay çalışmak gerekmektedir.

Burada bir parantez açmak gerekirse: 5434 sayılı Kanunun ek madde 67'sinde, "Daha önce bulundukları kadrolar veya aylık almakta oldukları dereceler için belirlenmiş olan ek göstergeler, yürütmekte oldukları görevler veya aylık almakta oldukları dereceler için belirlenen ek göstergelerden yüksek olanlar hakkında 15 inci maddenin (h) fıkrası hükmü dikkate alınarak emeklilik yönünden en yüksek ek gösterge uygulanır" hükmü yer almaktadır. Bu bazı memurlarca şu şekilde anlaşılmaktadır: Kişi müşavir olarak 1 ay çalışsa, daha sonra yeniden 3000 ek göstergeli, daire başkanı olsa, kesenek farkını kendisi yatırmak kaydıyla 3600 ek göstergeyi alır. Ancak uygulamada böyle olmamaktadır. Emekli Sandığı bu tür durumlarda 6 ay çalışma şartını aramaktadır.

MAKAM TAZMİNATI

Makam tazminatını hak edebilmek için gerekli süre ise, 5434 sayılı Kanunun ek madde 68'inde düzenlenmiştir: "Makam tazminatı ile yüksek hakimlik tazminatı ödenmesini gerektiren görevlerde toplam 2 yıl bulunduktan sonra emekliye ayrılanlara makam veya yüksek hakimlik ve temsil (Ek ibare:4/7/2001-KHK 631/1 md.) veya görev tazminatları bulundukları en üst görevleri esas alınarak ödenir"

Bu maddeye göre, makam tazminatını hak edebilmek için 2 yıl çalışmak gerekmektedir. Ancak, daha önce de makam tazminatı olan bir görevde çalışanlar için, müşavir kadrosunda 1 ay çalışmak dahi yeterlidir. Zira madde metni yüksek olanın alınacağını söymektedir. Bir başka deyişle, daire başkanı iken, bakanlık müşaviri olan 1 ay çalışan ve sonra yeniden daire başkanı olan kişi, makam tazminatı gerektiren görevlerde toplamda 2 yıl çalışmış ise, yüksek olan makam tazminatını alacaktır. Burada şöyle bir durum bulunmaktadır. Bakanlık daire başkanlığının makam tazminatı 2000'dir. bu görevlerde 6 ay çalıştıktan sonra müşavir kadrosuna atananların makam tazminatı da 2 bindir. Dolaysıyla, Bakanlık Müşaviri kadrosu için değişen bir şey bulunmamaktadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber