Roche skandalında ikinci perde

Haber Giriş : 26 Nisan 2005 14:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SSK, böbrek hastalarının kullandığı ilaç için sekiz trilyon lira fazladan ödeme yaptı. Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun hazırladığı rapora göre, Sağlık Bakanlığı genelgeye aykırı fiyat belirledi.

Böbrek hastalarının kullandığı 'Neorekormon' adlı ilaç fiyatlandırılırken bu ilacın en ucuz satıldığı Yunanistan yerine Portekiz'in baz alındığı belirlendi.

Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun başlattığı soruşturmada çıkan ilk raporda oklar Sağlık Bakanlığı'nı gösteriyor. Teftiş Kurulu'nun ön raporunda tartışmalara konu olan Roche'un 'Neorecormon' adlı ilacı için ucuz ilaç genelgesinin tam olarak uygulanmadığı ortaya çıktı.

Genelgeye göre Türkiye'de fiyat belirlenirken Avrupa'daki en ucuz ülke baz alınıyor. Ancak Neorecormon için fiyat veren Sağlık Bakanlığı'nın bu ilacın en ucuz satıldığı Yunanistan yerine Portekiz'deki fiyatı baz aldığı iddia ediliyor.

Devlet, 8 trilyon fazla ödeme yaptı

Fiyat verilirken en ucuz ülke baz alınmadığı için Teftiş Kurulu'na göre devlet sadece Neorecormon adlı ilaç için 8 trilyon lira fazla ödeme yaptı. Şimdi bu para ilaç üreticisi Roche firmasından geri istenecek.

Rapor üzerine Sağlık Bakanlığı'nın da kendi içinde Teftiş Kurulu'nu harekete geçirdiği belirtiliyor. Yapılacak incelemede diğer ilaçlardaki uygulamaya bakılacak, ithal edilen diğer ilaçlarda en ucuz fiyatın uygulanıp uygulanmadığı kontrol edilecek.

Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun ilk raporu savcılığa da iletildi. Bu çerçevede savcılığın raporu inceleyerek dava açıp açmamaya karar vereceği belirtiliyor.

Teftiş Kurulu'nda ihale yolsuzluğu iddialarına ilişkin soruşturma ise sürüyor. Bu çerçevede Neorecormon adlı ilacı alan tüm devlet hastanelerinin altı aylık işlemlerinin kontrolden geçirildiği belirtiliyor.

Soruşturma Neorecormon adlı ilacın Antalya Devlet Hastanesi tarafından ucuz, Aydın SSK hastanesi tarafından pahalı alındığı iddiaları üzerine başlatılmıştı.

Sanıklara 2-10 yıl arasında hapis istemi

Bu arada İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Roche Müstahzarları Sanayi A.Ş. eski Genel Müdürü Faruk Yöneyman'ın da aralarında bulunduğu 16 sanık hakkında, 7 martta 2 ile 10 yıl 9 ay arasında değişen ağır hapis cezaları istemiyle dava açtı.

SSK'ya fahiş fiyatla ilaç alımına ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturmanın tamamlanmasıyla, Cumhuriyet Savcısı Nazmi Okumuş tarafından hazırlanan iddianamede, tutuklu sanıkların 'çıkar amaçlı suç örgütü kurmak', 'görevi kötüye kullanmak' ve 'ihaleye fesat karıştırmak' suçlarından 4 yıl 4 ay ile 10 yıl 9'ar ay arasında ağır hapis cezasına çarptırılmaları istendi.

İddianamede ayrıca, Roche Müstahzarları Sanayi A.Ş. eski Genel Müdürü Faruk Yöneyman'ın ise 'çıkar amaçlı suç örgütüne üye olmak' ve 'ihaleye fesat karıştırmak' suçlarından 2 yıl 4 aydan 5 yıl 9 aya kadar ağır hapisle cezalandırılması öngörülüyor.

Dava süreci

Davanın ilk duruşması ise 10 haziranda görülecek. Dosyayı inceleyen İstanbul 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi, 8 martta davanın tutuklu sanıkları Orhan Canpolat ve Hülya Özdemir'in tutuksuz yargılanmak üzere tahliyelerini kararlaştırmıştı.

cnnturk


Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber