Yazıcıoğlu soruşturmasında 4 şüphe/ Video

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 27 Eylül 2011 07:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yazıcıoğlu soruşturmasında ilk günden oluşturulan bilgi kirliliği, enkaz koordinatlarına ilişkin çelişkili bilgiler, kayıp GPS cihazları ve sır radar görüntüleri mercek altına alındı.

ANKARA

Yakup Bulut

BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun hayatını kaybettiği helikopter kazasıyla ilgili Malatya Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı incelemesinde 4 önemli noktada yoğunlaşıldı. Savcılık, ilk günden oluşturulan bilgi kirliliği, enkaz koordinatlarına ilişkin çelişkili bilgiler, kayıp GPS cihazları ve sır radar görüntülerini mercek altına aldı.

Sanki enkaz bulunmasın istendi

BİLGİ KİRLİLİĞİ: 25 Mart 2009'da Berit Dağı'nda düşen helikopterle ilgili ilk gün çelişkili bilgiler ardı ardına geldi. Helikopterin düşmesinden hemen sonra Kayseri Valisi Mevlüt Bilici'den gelen ?Kurtarma ekipleri olay yerine ulaştı. Muhsin Yazıcıoğlu yaralı, şuuru açık? açıklaması kafaları karıştırdı. Daha sonra doğru olmadığı ortaya çıkan açıklama, Emniyet istihbarata dayandırıldı.

BİLDİRİLEN NOKTA NEDEN ARANMADI?: Düşen helikopterin yer tespitinin yapılamaması, helikopterdekilerin hiçbirine canlı ulaşılamaması ile sonuçlandı. Kaza sonrası arama kurtarma faaliyetlerini koordine etmekle görevlendirilen Albay, Meclis Araştırma Komisyonu'na verdiği ifadede, sinyal alınan noktayı aramak isterken Genelkurmay'dan gelen telefonla yanlış noktaya yönlendiklerini açıkladı.

Meclis Komisyonu, enkazın bulunduğu noktaya uzak olan koordinatlarda arama yapıldığını, her gelen bilgiye göre birliklerin kaydırıldığını tespit etti. Buna göre, Genelkurmay'dan baz istasyonlarından sinyal alındığı belirtilerek koordinatları bildirilen enkaza uzak Kurucaova Köyü çevresinde 9 defa arama yapıldı.

TİB'E RAĞMEN YANLIŞ BÖLGE ARANDI: Muhsin Yazıcıoğlu ile birlikte helikopterde bulunan İHA muhabiri İsmail Güneş, 112 Acil servisi ile konuşurken harekete geçen Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) kazazedelerin cep telefonlarından enkazın bulunduğu bölgeyi Turkcell'den gelen 6-8 kilometrelik koordinatlarla tespit etti. TİB'in doğru koordinatları bildirmesine rağmen, bölgedeki askeri birliklerin neden yanlış bölgelere kaydırıldığı halen aydınlatılamadı. Telefonda yardım istemeyi sürdüren Güneş'in Avea hattından önce Turkcell'den sinyal bilgisi istenmesi de dikkat çekti.

O subay şüphelenince cep telefonuyla kaydetti

YAZICIOĞLU'NUN hayatını kaybettiği helikopterin beyni durumundaki cihazların sökülmesine ilişkin önemli detaylar ortaya çıktı. Helikopter enkazında 4 subaya ait 48 saniyelik görüntünün Cumhurbaşkanlığı'na Temmuz ayında gönderildiği ortaya çıktı. Cumhurbaşkanı Gül'ün talimatıyla CD, aynı ay içinde soruşturmayı yürüten Malatya Özel Yetkili Savcılığı'na ulaştırıldı. Savcılık Genelkurmay'a isimleri sormasına rağmen, 2 buçuk aylık süreçte askerlerin sorgulaması yapılamadı. Süresi dolmadan önce emekliliğini isteyen Eski Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner döneminde Genelkurmay'dan subaylarla ilgili isim tespiti mümkün olmazken, geçtiğimiz günlerde Savcılık sadece jandarmada görevli subayların isimlerine ulaşabildi. Ancak halen herhangi bir sorgulama gerçekleşmedi.

Helikopterdeki cihazı söken 4 subaya ait görüntülerin resmi kayıt olmadığı da belirlendi. Düşen helikopterin uçuş bilgilerinin yer aldığı 2 GPS cihazının sökülme görüntülerinin, subaylardan biri tarafından ?hatıra' içerikli olarak cep telefonu ile gizlice çekildiği öğrenildi. Arkadaşları cihazı sökerken, dağın zirvesini görüntüleme bahanesiyle cihazın sökülüşünü kaydeden subayın, ?Kardeşim şu yüksekliğe bak, inanamıyorum ya, dağ tepemize gelecekmiş gibi sanki? diyerek çekim yaptığını arkadaşlarına belli etmediği anlaşıldı. Böylece helikopterin en kritik parçalarını söken diğer subaylar, bölgeye ulaştıklarını helikopterin inişini ve dağın yamacını görüntüleyen arkadaşlarından şüphelenmediler. Yaptıkları işlemin hukuki boyutunun farkına varan bir subayın durumun vehameti karşısında kendini tehlikeye atarak görüntüleri çektiği belirtildi. Kaydı çeken subayın savcılığa vereceği bilgiler soruşturmanın seyrini belli edecek. Subayların söktükleri GPS cihazı kimlere teslim ettikleri de belirlenebilecek.

Radarlar arızalandı bilmecesi çözülemedi

HELİKOPTERİN son uçuşunda radar kayıtlarına ulaşılamaması da şüpheleri artırdı. Hava Kuvvetleri bir uçuşlarının olmadığını açıkladı, Genelkurmay ise o saatte bölgede bir uçağın uçtuğunu bildirdi. Genelkurmay savcılığa önce ?bölgedeki radarların tam da kaza anında 4 dakika süre ile arızalandığını ve görüntü kaydedemediğini? bildirdi. Daha sonra ise 4 dakikalık radar görüntüsü Savcılığa ulaştırıldı. Erzurum Hava Jet Askeri Üssü'nden elde edilen görüntülerle ilgili inceleme sürüyor.

Kaza kırım ekibi görüntülerinde var

ULAŞTIRMA Bakanlığı tarafından oluşturulan Kaza Soruşturma Kurulu'nun kayıtlarına göre olay yerine köylülerden sonra jandarma ulaştı. Jandarma Genel Komutanlığı'ndan DAK Timi bölgeye ilk ulaşan resmi birim oldu. 27, 28, 29 Mart tarihlerinde enkazda 3 GPS cihazı görüntülendi. Ancak 30 Mart günü bu cihazlardan bilgileri depolama özelliği olan 2'sinin söküldüğü, kayıt özelliği olmayanın ise bırakıldığı anlaşıldı.

Cumhurbaşkanlığı'na gönderilmeseydi!..

2 CİHAZIN akıbeti yaklaşık 2 buçuk yıl sonra Cumhurbaşkanlığı'na gönderilen bir video ile ortaya çıktı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ?Keçiler mi yedi?? diyerek açıkladığı, çalınan GPS aletleri en önemli soru işareti. ?Helikopterin beyni? olarak nitelenen GPS aletlerinin söküldüğü Cumhurbaşkanı Gül'e gönderilen video kayıtları ile ortaya çıktı. Görüntülerde 4 askerin GPS cihazlarını söktüğü ortaya çıktı. Savcılık, Genelkurmay'dan isimlerini istediği subayları ifade vermeye çağırdı.

Köylülerin çektiği kayıtlar silindi mi?

Her helikopterde bulunması zorunlu olan ve koordinat bildirmeye yarayan ELT cihazı da çalışmadığı için devletin tüm birimlerinin seferber edildiği arama çalışmalarında netice alınamadı. Olay yerine ilk ulaşan köylüler oldu. Saat 16:00'da düşen helikoptere ikinci gün saat 22:25'te ulaşan köylülerin cep telefonları ile kendi çektikleri görüntülerin daha sonra silindiği iddiaları şüpheleri artırdı. Aynı köylüler, helikopterin düştüğü ilk gün bölgeye çıkmak istedikleri ancak askerlerin engellediğini iddia ettiler

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber