MEB V.H.K.İ. atamalarında süre adaletsizliği...

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 09 Mayıs 2005 08:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI TARAFINDAN İLAN EDİLEN
?BİLGİSAYAR İŞLETMENİ İLE VERİ HAZIRLAMA VE KONTROL İŞLETMENİ KADROLARINA ATAMA? KONULU DUYURUNUN,
BAKANLIK BÜNYESİNDE 1999-DMS İLE GÖREVE BAŞLAYAN MEMURLAR AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde özellikle Yardımcı Hizmetler sınıfından Genel İdari Hizmetler sınıfına geçişlerde ve Genel İdari Hizmetleri sınıfının aynı hizmet grubunda bulunan kadrolar arasındaki geçişlerde sıkıntılı ve uzun bir bekleme süresi geçirilmiştir. Bu bekleyiş sonrasında ilk adım olarak Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün 04/05/2005 tarih ve B.08.0.PGM.0.23.02.01.72-27058 sayılı yazıları ile duyurulan Bilgisayar İşletmeni ile Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni Kadrolarına Atama konulu emirleri yürürlüğe konulmuştur.

Söz konusu duyurunun yapılabilmesi için mevzuatta yapılan değişiklik ve erteleme ile beklenilen görevde yükselme duyurusu yapılmış, fakat bu duyuru benim gibi Devlet Memurları Seçme Sınavı ile göreve başlayan personelin görevde yükselme isteğinde bulunamamasını gerektirmiştir. Şöyle ki; söz konusu duyuruda ?Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni kadrosuna atanmak isteyenlerden
1. 31/12/2005 tarihi itibariyle memuriyette en az beş yıl hizmeti bulunmak,
2. 31/12/2005 tarihi itibariyle Bakanlığımızın veznedar, ayniyat memuru, ambar memuru, mutemet, daktilograf, memur, santral memuru ve usta öğretici kadrolarından birisinde en az iki yıl görev yapmış olmak,
3. En az lise veya dengi okul mezunu olmak,
4. Bilgisayar kullanım belgesine sahip olmak,
5. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 125'inci maddesinin (D) bendinde belirtilen kademe ilerlemesinin durdurulması cezası ile disipline ilişkin özel kanunlarda belirtilen ve bu cezaya denk olan disiplin cezası almamış olmak,
6. Sicil raporlarına göre son yıla (2004) ait sicil notu olumlu olmak kaydıyla, son üç yıllık (2004-2003-2002) sicil notu ortalaması en az iyi (76 puan) derecede olmak, şartları aranmaktadır.
? denmektedir. Milli Eğitim Bakanlığına DMS ile atanan memurlar için, belirtilen şartlardan sadece 1.maddede sayılan ?31/12/2005 tarihi itibariyle memuriyette en az beş yıl hizmeti bulunmak,? şartı müracaat için yeterli olamamakta olup, diğer şartlar ise fazlasıyla yeterli olmaktadır.

Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı Yöneticilerinin Görevde Yükselme Yönetmeliğinde Şef görevine atanabilmek için müracaatta bulunan personelin 3 yıl görev yapması şartı aranmaktadır. VHKİ ve Bilgisayar İşletmeni olarak atanacaklarda ise yukarıda belirtildiği üzere 5 yıl hizmet aranmaktadır. Bu durum, genel anlamda bir bütünlük arz etmesi gereken Milli Eğitim Bakanlığı Görevde Yükselme uygulamaları açısından karşıtlık meydana getirmektedir.

Milli Eğitim Bakanlığı dışındaki diğer kurumların Personel Görevde Yükselme Yönetmeliklerine bakıldığında ise Memur kadrosundan Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni kadrosuna ya da Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni kadrosundan Bilgisayar İşletmeni kadrosuna geçişlerde ;

a) Maliye Bakanlığında herhangi bir süre kısıtlaması yoktur,

b) Sanayi ve Ticaret Bakanlığında 1 yıl şartı aranmaktadır.

c) Ulaştırma Bakanlığında 2 yıl şartı aranmaktadır.

d) Tarım Bakanlığında 2 yıl şartı aranmaktadır.

Ayrıca bakanlıklara bağlı diğer kamu kuruluşlarında da bu şart, genellikle 2 yıl olarak aranmaktadır. Konu ile ilgili başka kurumlarında görevde yükselme mevzuatı incelenebilir.

Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde çalışan ve DMS ile göreve atanan memurların büyük bir bölümü, 2001 yılının Mart ayı içerisinde ya da 2001 yılının Temmuz ayı içerisinde göreve başlamış olup, 1 ay, 2 ay ya da 3 ay gibi zaman farkı ile söz konusu görevde yükselmeden yararlanamamaktadır.

Bütün bu belirtilen hususlar dikkate alındığında bu durumun yönetmelikte yapılacak bir değişiklikle ya da geçici madde eklemlenmesiyle çözüleceği ve birçok arkadaşımızın da bu durumdan faydalanacağını düşünmekteyim. Konu ile ilgili Bakanlığımız Mevzuat birimlerine sunulmak üzere iki ayrı değişiklik taslağı, faydalanılabilir düşüncesiyle ilgililerin ilgisine arz etmek istiyorum.

Ayrıca konu ile ilgili değişikliklerin yapılabilmesi düşünülürse yani BİR ÜST PARAGRAFTA ÖNERİLEN ÇÖZÜM TASLAKLARINDAN BİRİSİ DİKKATE ALINIRSA, 09/07/2005 tarihinde yapılacaĞI İLAN EDİLEN Görevde Yükselme Sınavına katılmak şartıyla, DMS sınavını kazanarak Milli Eğitim Bakanlığına atanan personelin, bu duyuru sonrasında atama yapılamayan boş Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni kadrolarına atanabilmesini düzenleyecek işlemlerin yapılabilirliğinin tartışılması, birçok memur arkadaşın çalışma azminin ve şevkinin artmasına vesile olacaktır.

Konu ile ilgili benzer durumda olan memur arkadaşların bir dilekçeyle, çözüm önerilerinin Bakanlığımıza sunulabilmesi için İl Milli Eğitim Müdürlüklerine başvurması, ilerisi için olumlu adımlar atılmasına vesile olabilir.


Taslak 1:

Milli Eğitim Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

MADDE 1- 26/07/2000 tarihli ve 24121 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme Yönetmeliğinin 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (D) bendinin (c-3) numaralı alt bendi ve (d-3) numaralı alt bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?3) En az üç yıl hizmeti bulunmak.?

Yürürlük

MADDE 2 ? Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 3 ? Bu Yönetmelik hükümlerini Milli Eğitim Bakanı yürütür.


Taslak 2:

Milli Eğitim Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

MADDE 1- 26/07/2000 tarihli ve 24121 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme Yönetmeliğine aşağıdaki Geçici 7 nci madde eklenmiştir.

?Geçici Madde 7- Bu yönetmeliğin Yönetmeliğinin 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (D) bendinin (c-3) numaralı alt bendi ve (d-3) numaralı alt bendinde geçen ?En az beş yıl hizmeti bulunmak.? şartı, 31/12/2005 tarihine kadar uygulanmaz.

Yürürlük

MADDE 2 ? Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 3 ? Bu Yönetmelik hükümlerini Milli Eğitim Bakanı yürütür.

Haberi Gönderen: Memur A.S.K.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber