Milyon dolarlık makam katının ihalesi iş bittikten sonra yapılmış

Eski DPT binası kurumun Bakanlık şeklinde teşkilatlandırılması ile birlikte Bakanlık binası olmuştur. Ancak Müsteşarlıktan Bakanlığa geçiş sırasında, bir katın bakanlık katı olarak düzenlenmesi ihtiyacı oluşmuş, bu ihtiyaç ise bir firmaya 2 milyon TL'ye yaptırılmıştır. Bu hususu 28 Ekimde haberleştirmiştik. Bugün ise çok önemli bir detayı paylaşıyor ve belgelerini yayımlıyoruz. Buna göre, milyon dolarlık makam katının ihalesi, iş bittikten sonra yapılmış... Bu detay şu açıdan önemlidir. İzmir'de bir belediye şirketi müdürü, geçtiğimiz hafta, ihalesiz konser düzenlendiği için tutuklanmıştır.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 01 Aralık 2011 16:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Daha önce ?Kalkınma Bakanı milyon dolarlık makam katı yaptırdı? başlıklı haberimize çok sayıda yorum gelmişti. Bu haberimiz 28 Ekim 2011 tarihinde yapılmış olmasına rağmen makam katı ihalesinin 18.11.2011 tarihli olması konuyu başka bir mecraya çekti.

Bu haberimizde ?Tüm bürokrasi Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın yaptırdığı makam odası ve katını konuşuyor. 2 milyon TL harcandığı iddia edilen makam odası ve katı için her bir parçanın yurdun başka yerlerinden getirildiği belirtiliyor.

Diğer taraftan Milletvekili Edipoğlu, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'a makam odası yapmak için DPT binasının 5. katındaki kolon ve kirişlerin kesildiğini öne sürdü. Edipoğlu, konuyu TBMM'de hükümet adına bulunan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'na sordu. Eroğlu'nun ?Hakikaten kolonların, kirişlerin kesilmesi son derece vahim bir hata? şeklinde genel bir yanıt vermesi üzerine, Edipoğlu, konuyu bugün yazılı soru önergesiyle Meclis gündemine taşıma kararı aldı.? ifadelerine yer verilmişti.

Bize gelen bilgiler ışığında yaptığımız araştırmada 2 milyon TL harcandığı iddia edilen makam odası ve katı için ihalenin daha sonra açıldığı ortaya çıkmıştır.

EKAP'a (Elektronik Kamu Alımları Platformu) girdiğinizde https://ekap.kik.gov.tr/EKAP/Ortak/IhaleArama2.aspx#RESULTS ihalenin pazarlık usulüyle yapıldığı, ilk ihale tarihinin 18.10.2011 tarihinde açıldığı, ancak ihalenin ?Diğer - İhaleye istekli sıfatıyla teklif sunan ?Element Mobilya İth.İhr.San.Tic. Ltd. Şti.?nin teklif fiyatının çok yüksek olması, ihaleye katılımın dar olması (tek firma) sebebiyle İdarelerin bu Kanuna göre yapacakları ihalelerde sağlamakla sorumlu oldukları ?rekabet? ilkesinin sağlanamadığı anlaşıldığından, 4734 sayılı Kanunun 39'ncu maddesine göre, bütün tekliflerin reddedilerek anılan ihalenin iptaline oy birliği ile karar verilmiştir.?gerekçesiyle iptal edildiğini görüyoruz. Bu bilgilere bütün okuyucularımızın çok rahat bir şekilde ulaşması mümkündür.

Tekrar EKAP'a baktığımızda 18.11.2011 tarihinde aynı konuda yeni bir ihale yapıldığını görüyoruz ve şaşırıyoruz. Çünkü, Bakanlık tarafından yapılan açıklama ve konuyla ilgili soru önergesinin tarihinin ihale tarihinden çok önceye rastlaması konuya farklı bir boyut kazandırmıştır.

Makam katına ilişkin haberlerin tarihinin ekim ayı olmasına rağmen ihalenin 18 Kasım tarihinde yapılmış olması akla ister istemez bazı soruları getiriyor.

1- İhale iş bittikten sonra mı yapılır?

2- İhaleyi alacak olan firma önceden belirlenmiş miydi?

3- Bakanlık aşağıda yer alan açıklamayı 28 Ekim'de yapmıştır. Ekap'a göre ihale tarihi 18 Kasım'dır. İhale yapılmadan işin gördürüldüğü Bakanlık tarafından kamuoyuna açıklanmıştır.

4- Türkiye'nin en akıllı bürokratlarını bünyesinde barındıran Kalkınma Bakanlığı bu bürokratlara hiç mi danışmadı?

5- Bu işler olurken aynı binada bulunan Başbakanlık Müfettişlerinin bu işten hiç mi haberleri olmadı? Başbakanlık müfettişleri, tarihi boyunca hiç soruşturmaya uğramayan DPT ve Kalkınma Bakanlığına uğramayı düşünür mü?

Soruları daha fazla arttırmak mümkündür ama gerek duymuyoruz.

İhalesiz iş yaptırmanın insanın başına neler açtığını en iyi İzmir Büyükşehir Belediyesi çalışanları bilir. (Tıklayınız.) İnşallah aynı akıbet Kalkınma Bakanlığı bürokratlarının başına gelmez. Yine ümidimiz sayın Bakanın bu işlerden haberi yoktur. Aksi takdirde bu iş çok baş ağrıtacağa benziyor.


Daha önce çıkan haberler

?Başkent'te "kolon" tartışması

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'a makam odası yapmak için, DPT binasının kolonlarının kesildiği iddia edildi. Bakanlık iddiayı reddetti

Depremde yıkılan birçok binanın alt katlarındaki kolonların, geniş dükkan ya da oto galerisi yapmak için kesildiği ortaya çıkarken, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'a makam odası yapmak için de, DPT binasının kolonlarının kesildiği öne sürüldü.

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Ali Edipoğlu, Van'da birçok binanın kolon ve kirişlerinin kesilmesi nedeniyle çöktüğünü belirtti. TBMM'ye bir soru önergesi de veren Edipoğlu, DPT binasındaki tadilat konusunu ise TBMM Genel Kuruluna getirdi ve şunları söyledi:

"Van depreminde de depremin değil, binaların ölümlere yol açtığı gerçeği bir kez daha kanıtlanmıştır. Çöken binaların çoğunun kolon ve kirişlerinin iş yerinin görüntüsünü genişletmek için kesilmiş olduğu görülmüştür. Başkentin göbeğinde de bir kamu binası olan 20 katlı eski Devlet Planlama Teşkilatı, yeni Kalkınma Bakanlığının 5. Katında, iki ay önce çok sayıda kiriş ve kolon kesilerek, Sayın Bakana daha rahat ve geniş bir makam odası yapılmıştır.?

BAKANLIK: TEHLİKE YARATACAK ÇALIŞMA SÖZ KONUSU DEĞİL

Bu iddia üzerine Kalkınma Bakanlığı'ndan yazılı bir açıklama yapıldı. Açıklamada, bugün çeşitli basın yayın organlarında, bakanlık binasında Cevdet Yılmaz'a daha geniş ve rahat bir makam odası inşa edilmesi amacıyla çok sayıda kolon ve kirişin kesildiği iddialarının yer aldığının üzüntüyle gözlendiği belirtildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Malumları olduğu üzere Kalkınma Bakanlığı 8 Haziran 2011 tarihli 27958 sayılı Mükerrer Resmi Gazetede yayımlanan 641 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kurulmuştur. Bu çerçevede daha önce Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı olarak hizmet görmekte olan bina Kalkınma Bakanlığı'na tahsis edilmiştir. Kamuoyunun da takdir edeceği üzere anılan binanın Bakanlık olarak yeniden örgütlenmesini mümkün kılacak bazı fiziksel düzenlemeler kaçınılmaz olmuştur. Yapılan çalışmalar Bakanlığın tüm birimleriyle (Bakan Yardımcısı, Müsteşar, Müşavir vb.) sağlıklı çalışmasını mümkün kılacak düzenlemelerden ibarettir.(İhale tarihi 18.11.2011 ise ihale olmadan fiziksel düzenlemeler nasıl yapılmıştır?)

Bu çalışmalar esnasında iddia edildiği üzere Bakanlığımız çalışanlarının can ve mal güvenliğini tehlikeye sokacak herhangi bir düzenleme yapılması söz konusu değildir. Buna mukabil Bakanlığımız çalışanlarında ve kamuoyunda bu haberler üzerine oluşabilecek hassasiyeti göz önünde bulundurarak Sayın Bakanımız yetkililere mezkur iddiaları açıklığa kavuşturacak teknik bir çalışmanın teyiden yapılmasını talimat etmişlerdir.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber