En çok sigara yakıyor, itfaiye 6 dakikada müdahale ediyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 02 Şubat 2012 14:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul itfaiyesinin 2011 yılı verileri, yangınlara müdahale ortalamaları ile çıkış nedenleri hakkında çarpıcı bilgiler ortaya koydu. İstanbul itfaiyesi, 4 bin 750 personel ile 28 bin 712 yangın, acil yardım ve kurtarma vakasına müdahale etti. Yangın yerine ulaşma ortalaması ise 6 dakika 3 saniye olarak belirtildi. Yangın sebepleri ortalamasında da birinci sırayı sigara ve etkilerinin oluşturması dikkat çekti.

İstanbul itfaiyesi geçen yılın istatistiklerini açıkladı. Dikkat çeken verilerin yer aldığı bilgilerde; görevli personelin 2011 yılında 17 bin 366 yangın vakasına, 21 bin 36 acil yardım ve kurtarma olayına müdahale ettiği belirtildi. Verilere göre; bir yıl içinde 28 bin 712 ihbar yapıldı. Özellikle yaz aylarındaki ihbar sayısının artışı istatistiklere yansıdı. Ağustos ayındaki yaklaşık 5 bin ihbar, bu konudaki yoğunluğun zirve yaptığı zaman dilimini gösterdi.

Yangın sonrası mağdurların kimi zaman tepki gösterdiği itfaiyeciler, istatistiklerde tepkileri haksız çıkardı. İstanbul'daki yangınlara (ihbarın alınması ve olaya müdahale anına kadar geçen süre) müdahale ortalaması 6 dakika 3 saniye olarak gerçekleşti. Olayların genelinde ise bu süre 6 dakika 45 saniye olarak ortaya çıktı. Olay yerinde kalma ve çalışma sürelerinin verilere yansımış halinde is, yangın yerinde görevlilerin ortalama 33 dakika çalıştıklarını ortaya koydu.

SAĞLIK DÜŞMANLIĞI KADAR YANGINA SEBEBİYETTE DE BİR NUMARA

Yangın nedenlerini araştıran görevlilerin ulaştığı dikkat çekici bilgiler arasında; yangın çıkış nedeninde bir numaralı unsurun sigaranın olması. Sigara nedeniyle çıkan yangın sayısının 8 bin 421 olması bu konuya bir kez daha dikkat çekti. Sigaradan sonra en fazla yangın nedeni olarak 3 bin 166 olayla elektrik kontağı yer aldı.

Dikkat çeken diğer veri ise çocukların neden olduğu yangınlarla ilgili. Çocukların ateşle oynaması sonucu meydana gelen yangınların sayısı ise bin 39 olarak tespit edildi. Baca yangınlarının sayısı bin 8, ütü ve ocak nedeniyle meydana gelen yangın sayısı ise 784 olarak gerçekleşti. Yangın çıkan yerlerin niteliğine göre yapılan araştırmada da; konut yangınları 3 bin 706 adet ile ikinci sırada yer aldı. İbadethanelerde meydana gelen 13 yangın ise adet itibariyle dikkat çekti.

EĞİTİM VERİLDİ

Eğitimin önemine binaen yapılan çalışmalarda 2011 yılı içinde ise 460 bin 88 kişiye yangın ve acil kurtarma konularında çalışma yapıldığı belirtildi. Kurum içi eğitim alan bin 456 kişi ile birlikte anaokulu ve ilköğretim öğrencilerine de eğitim verildi. Eğitim alan öğrenci sayısı bin 134 olurken itfaiyenin genel olarak eğitim verdiği kişi sayısı 460 bin 88 kişi olarak belirlendi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber