Hükümet memur zammı için yaptığı teklifini artırdı

Hükümet bugünkü görüşmelerde daha önce teklif ettiği zammı 0,5 puan arttırdı. Bakan Faruk Çelik, Cuma günü, sıcak baktıklarını belirttiği (toplu sözleşme ikramiyesinin artışı, öğretmene ek ödeme, aile yardımının arttırılması vb.) teklifleri dahi masaya getirmedi. Hükümet 2012 için yaptığı yüzde 3.5+3.5'lük zam teklifinin ardından 2013 yılı zam teklifini de revize ederek yüzde 2+3'ten yüzde 3+3'e yükseltti.

* Memur-Sen zam talebini revize etti... Hükümetten yeni teklif sinyali
* Kamu-Sen: Yüzde 3,5+3,5 müzakere edilebilecek bir rakam değil
* KESK: Gündoğdu teklifin yüzde 4.5+4.5'a yükseltmesi halinde imzalayabileceklerinin sinyalini verdi

Haber Giriş : 21 Mayıs 2012 10:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memur konfederasyonları ile hükümet arasında yapılan toplu sözleşme görüşmelerinin öğleden sonraki oturumunda hükümetten memura yeni zam teklifi geldi. Sabahki oturumda 2012 yılı için daha önce yüzde 3+3 zam teklif eden hükümet bu rakamı revize ederek yüzde 3.5 +3.5'a yükseltmişti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik bu önerinin ardından oturuma ara vererek Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile görüşmüştü. Bakan Çelik'in görüşmenin ardından oturumun öğleden sonraki kısmında memurlara 2013 yılı için de daha önceki yüzde 2+3'lük zam tekliflerini revize ederek yüzde 3+3'e yükselttiği öğrenildi.

İLK TEKLİF

Memurlar ile hükümet arasındaki toplu sözleşme görüşmelerine verilen arada gazetecilere açıklama yapan Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, ''Kamu İşveren Heyet Başkanı'ndan yeni bir teklif geldi. Bu teklif yine tek kalemde 3,5+3,5. Cılız bir teklif. Bu teklif karşısında tekliflerimizi gözden geçirmeyeceğiz. Yüzdelik zam boyutuyla sadece 2012'ye yönelik tek kalemde 0,5+0,5, 2013 yılına yönelik bir teklif yok'' diye konuştu.

Hükümet'in ek ödeme, taban aylığı, 4-C'liye seyyanen zam, toplu sözleşme ikramiyesi gibi konularda bir teklif yapmadığını anlatan Gündoğdu, öğretmen ve öğretim üyelerine yapılmasını istedikleri ek ödemeye ilişkin bir öneri de sunulmadığını söyledi.

Son oturumda anlaşma sağlanamaması durumunda toplu sözleşme, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'na gidecek.

SENDİKALARDAN YENİ TEKLİFE TEPKİ

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, hükümetin 2012 yılı zammı için 3.5+3.5 teklifi ile ilgili olarak, ?Cılız bir teklif, bu teklif karşısında tekliflerimizi gözden geçirmeyeceğiz. Yüzdelik zam boyutuyla sadece 2012'ye yönelik tek kalemde 0.5+0.5. 2013 yılına yönelik bir teklif yok? dedi.

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ve KESK Genel Başkanı Lami Özgen, toplu sözleşme görüşmelerinin 8. oturumunda verilen 1,5 saatlik arada basına açıklamalarda bulunarak, hükümetin 2012 yılı için 3.5+3.5 teklifini değerlendirdi. Müzakerelerin devam ettiğini hatırlatan Gündoğdu, Kamu İşveren Heyet Başkanı'ndan yeni bir teklif geldiğini ve bu teklifin tek kalemde 3.5+3.5 olduğunu söyledi. Gündoğdu, ?Cılız bir teklif, bu teklif karşısında tekliflerimizi gözden geçirmeyeceğiz. Yüzdelik zam boyutuyla sadece 2012'ye yönelik tek kalemde 0.5+0.5. 2013 yılına yönelik bir teklif yok? diye konuştu.

Ek ödemeye yönelik bir teklif olmadığına dikkati çeken Gündoğdu, toplu sözleşme ikramiyesinin artışına sıcak bakılmasına rağmen ona yönelik bir artışın olmadığını ifade etti. Gelen teklifin cılız bir teklif olduğunu kaydeden Gündoğdu, müzakere edilmeye değer bir teklifin gelmesi için çağrıda bulunduğunu ifade etti. Kamu-İşveren Heyeti'nin verdiği teklifi yeniden gözden geçirmesi gerektiğini anlatan Gündoğdu, şu noktada yeni bir teklifin ümidini koruduklarını söyledi. Gündoğdu, ?Yeni ve müzakere edilebilir bir teklifle gelmelerini bekliyoruz? dedi. Yarın sabah saat 08.00'a kadar mücadele edeceklerini belirten Gündoğdu, 15 milyon insanı dikkate alan, insanı merkeze alan rakamlarla gelmelerini beklediklerini ifade etti.

Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ise, cuma günü sıcak bakılan konuların bu gün masada olmadığına dikkati çekerek, toplu görüşmelerin son gününde 2012 yılına ilişkin kamu kanadının verdiği zam teklifine konfederasyonların tepki gösterdiğini söyledi.

Koncuk, verilen 'buçuklu teklifi' beklemediklerini söyledi. Teklifin müzakere edilecek bir durum olmadığına işaret eden Koncuk, toplu görüşmelerin son gününde verilen teklifin cuma günü sıcak bakılan konulardan daha ileri olması gerektiğini belirtti. Koncuk, cuma günü masada toplu sözleşmeye, aile yardımına, 4C'lilerin kadroya alınmasına, ek ödemelere, derece artırımına sıcak baktığını, gecikme zammına sıcak bakıldığını ancak bu sıcak bakılan konuların bu gün masaya getirilmediğini ifade etti. Koncuk, cuma gününden bu yana tekliflerin geriye gittiğini kaydetti. Böyle bir geriye gidişin neden yaşandığını anlamadıklarını vurgulayan Koncuk, sıcak bakılan mevzulardan ne anlaşılması gerektiğini tam olarak anlamadığını da kaydetti. Koncuk, görüşmelerde 4C'lilerin çalışma sürecisinin 11 ay 28 gün olduğunu, emeklilere bir defaya mahsus ödenen yemek ücretinin 750 TL'den 850 TL'ye çıkarıldığını kaydetti.

KESK Başkanı Lami Özgen ise, buçuklu artışın kamu çalışanlarını rencide ettiğini belirterek, toplu görüşmelerin son gününde 2012 yılına ilişkin kamu kanadının verdiği zam teklifine konfederasyonların tepki gösterdiğini söyledi. Özgen, hükümetin sadece "buçuklu" bir artış öngördüğünü ifade ederek, bu teklifin kamu çalışanlarını rencide ettiğini söyledi. Cuma günü kabul edilen bazı kalemlerin bu gün masada olmadığını ifade eden Özgen, "Bu yaklaşım kamu çalışanlarının haklarını yok sayan bir yaklaşımdır. Kamu çalışanları haklarını istiyor" dedi.

Özgen, toplu görüşmeler sırasında Memur-Sen'in "Bari yüzde 4,5 olsa idi" teklifini de doğru bulmadığını söyledi. Enflasyonun bu yıl yüzde 12 öngörüldüğüne dikkat çeken Özgen, görüşmelerin devam etmesi için yüzde 12'in altına düşmemesi gerektiğini vurguladı.

Toplu görüşmelerin son oturumunda kamu kanadının 2012 için teklif ettiği yüzde 3,5+3,5 zammın ardından bir buçuk saat görüşmelere ara verildi.


GÖRÜŞMELER BAŞLADI

Memurlar ile hükümet arasındaki toplu sözleşme görüşmelerinin sekizinci ve son oturumu başladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndaki Reşat Moralı Toplantı Salonu'nda gerçekleşen görüşmede, Kamu İşveren Heyeti'ne Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti'ne ise Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu başkanlık yapıyor.

Son oturumda anlaşma sağlanamaması durumunda toplu sözleşme, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'na gidecek.


SON PAZARLIK

4.5 milyon memur ve memur emeklisini ilgilendiren toplu sözleşme sürecinin son turu bugüm yapılıyor. Memurlar yüzde 3+3'lük teklifte artış talep ediyor.

Yaklaşık 4.5 milyon memur ve memur emeklisini ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinin son turu bugün yapılıyor.

30 Nisan'da başlayan süreçte 7 toplantı yapılmasına rağmen hükümetin yüzde 3+3'lük teklifinde henüz bir değişiklik yok.

Toplu sözleşme masasına yüzde 16'lık taleple oturan memurlar son kez hükümetten teklif ettiği rakamı artırmasını isteyecek. Konfederasyonlar, "Görüşmelerde son tarih olan 21 Mayıs günü; gerekirse sabaha kadar mücadele ederiz" açıklamasında bulunmuşlardı.

8. toplantının uzun ve kıran kırana geçmesi beklenirken son açıklama Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'ten geldi. Çelik, "Dünyada, bölgede çok ciddi ekonomik sorunlar yaşanıyor. Bu sorunları dikkate alarak ücretleri enflasyon altında bırakmayacak şekilde ve enflasyon hedeflerimizi dikkate alarak bir ücret takdirini taraflara sunduk" dedi.

Masada 4 çetin madde var

Mevzuat gereği memur sendikalarıyla hükümet arasında devam eden görüşmeler bugün yapılacak 8'inci oturumla sona erecek.

Masada ya uzlaşma ya da uzlaşmazlık çıkacak. Masada görüşülecek konu başlıkları ise 4 maddeden oluşuyor.

En önemli başlık yüzdelik zam.

İkinci başlık ek ödeme, üçüncüsü taban aylığına yapılacak zam, son başlık ise üzerinde uzlaşılan sosyal ödemelere ilişkin rakamların netleştirilmesi olacak.

Hakem heyeti daha yakın

Hizmet kollarında varılan uzlaşma iyimser beklentileri artırmakla birlikte, zam oranı konusunda taraflar arasında yaşanan uçurum, masadan uzlaşmayla kalkılma ihtimalini zayıflatıyor.

Hükümet ile Memur-Sen arasında uzlaşma sağlanamazsa, pazarlığa Kamu-Sen ile devam edilecek.

Buradan da uzlaşma çıkmazsa, anlaşma sağlanamayan başlıklar hakem heyetine havale edilecek.

AJANSLAR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber