Rektör: Öğretim elemanları interneti mp3 indirmek için kullanıyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Haziran 2005 15:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Necat Akgün, araştırma projesi azlığına rağmen öğretim elemanlarının bilimsel amaçlar dışında internet kullanıp, bilgisayarlarında film izleyip, şarkı indirmelerine tepki gösterdi.

Osmangazi Üniversitesi'nin 2004 yılı uluslararası yayınlar töreni, Prof. Dr. Necla Özdemir Konferans Salonu'nda yapıldı. Törende konuşan OGÜ Rektörü Necat Akgün, internetin bilimsel çalışmalarda önemli bir kaynak olduğunu belirtti. Üniversitede öğretim elemanlarının interneti bilimsel çalışmalar dışında film izleyip, şarkı indirmek için kullandıklarını, bağlantı hızının düşmesinden tespit ettiklerini kaydeden Akgün, hangi birimlerin interneti bu şekilde kullandıklarını açıklayabileceklerini ifade etti.

Rektör Akgün, Türk üniversiteleri ve bilim adamlarının 10-15 yılda bilimsel yayın alanında çok büyük bir gelişme gösterdiğinin inkar edilemez bir gerçek olduğunu vurgulayarak, "Kısıtlı kaynaklar ve insan gücü göz önüne alındığında, bu başarılar daha da iyi anlaşılır. Türk üniversitelerindeki bilimsel çalışmalar ağırlıklı olarak kendi öz kaynaklarından, döner sermayeden karşılanıyor. Döner sermayenin yüzde 5'i araştırma projelerine ayrılıyor. Bu yapılan araştırmalara devletin katkısı son derece kısıtlıdır. TÜBİTAK'ın 2005 yılında araştırma projelerine 400 trilyon lira ayırmasınıysa, iyi bir gelişme olarak değerlendiriyoruz" dedi.

2003 yılında dünya genelinde 1 milyon 211 bin 545 bilimsel yayın yapıldığını açıklayan Akgün, "2004 yılında Türkiye adresli yayın sayısı 14 bin 61'e ulaştı. Tam makale sıralamasında dünyadaki yerimiz giderek artmaktadır. Türkiye'nin 1986 yılında 520 olan tam makale sayısı, 2004 yılında 12 bin 199 oldu" diye konuştu. Akgün, Osmangazi Üniversitesi'nde devam eden 132 araştırma projesine toplam 9 trilyon 821 milyar lira döner sermayeden pay ayrıldığının altını çizerek şunları söyledi:

"132 adet olan araştırma projesi sayımız çok azdır. En az proje sayılarından biridir. Bilgiye ulaşmada bir sıkıntımız olması söz konusu değildir. Bütçemiz, imkanlarımız yeterlidir. Araştırma projesi sayımızı artırmak zorundayız. Projelerimizde, Eskişehir ve bölgesinin sorunlarının çözümüne yönelik çalışmalar hemen hemen yoktur ya da çok azdır. Üniversiteler bulunduğu şehre ve bölgesine büyük hizmetler sunmak zorundadır. Öte yandan kütüphanemiz günde ortalama bin kişi tarafından kullanılmaktadır. Bu kişilerin yüzde 98'i de öğrencidir."

Akgün, Türk üniversiteleri üzerindeki tartışmaları ve bilimle ilgisi olmayan kişilerin bile bu konuda fikir beyan etmelerini de eleştirdi. 2004 yılında Osmangazi Üniversitesi'nde görevli 467 öğretim üyesinden 231'inin bilimsel yayınlarının uluslararası dergilerde yayınlandığını bildiren Prof. Dr. Necat Akgün, YÖK verilerinde öğretim üyesi sayılarının 449 olarak eksik görünmesinin yayın sıralamalarındaki yerlerini olumsuz etkilediğini anlattı. Akgün, "2004 yılında Citation İndex kapsamındaki dergilerde yayın sayımız 162 oldu. Bunların 149 adedi makaledir. Yayın sayısının öğretim üyesine oranı, toplam yayın sayısına göre üniversitemiz genelinde 0.36'dır. 400'den fazla öğretim üyesi olan üniversitelere baktığımızda Türkiye'deki 76 üniversite arasında 22. sırada yer alıyoruz. Yayın sıralamasındaki yerimiz aslında zannettiğimiz gibi düşük değildir" şeklinde konuştu.

Rektör Necat Akgün, konuşmasının ardından uluslararası yayınları bulunan öğretim elemanlarına teşekkür belgelerini dağıttı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber