Uzun süredir beklenen ve yabancı yatırımların gelişinde temel koşullar arasında sayılan Enflasyon Muhasebesi Yasa Tasarısı, Meclis'e sunuldu.

Haber Giriş : 20 Eylül 2003 12:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Uzun süredir beklenen ve yabancı yatırımların gelişinde temel koşullar arasında sayılan Enflasyon Muhasebesi Yasa Tasarısı, Meclis'e sunuldu.

Tasarı yasalaşırsa yılbaşında yürürlüğe girecek

Tüm Gelir ve Kurumlar vergisi mükelleflerine, vergide enflasyon düzeltmesi olanağını öngören yasa tasarısı TBMM'ye sunuldu. Kamuoyunda 'enflasyon muhasebesi'' olarak adlandırılan tasarı yürütme ve yürürlükle birlikte 12 maddeden oluşuyor ve yasalaşması halinde 1 Ocak 2004 yılında yürürlüğe girmesi öngörülüyor. Uzun süredir beklenen ve özellikle Türkiye'ye yabancı sermayenin gelmemesindeki en önemli faktörlerden birini gidermeyi amaçlayan tasarı, enflasyon muhasebesi uygulamasını belirli koşullara bağlıyor. Tasarının uygulama koşulları ve bazı konulara ilişkin düzenlemeleri özetle şöyle:

Kimler için geçerli?

Tasarı, gelir üzerinden elde edilen vergilerin mükellefleri olan Gelir ve Kurumlar Vergisi mükelleflerinden bilanço esasına göre defter tutanlara, gerekli koşulların oluşması halinde enflasyon düzeltmesi imkanı getiriyor.

Ne zaman uygulanacak?

Enflasyon düzeltmesi yapılmaya başlanması için son üç hesap döneminde fiyat endeksinde meydana gelen kümülatif artışın yüzde 100'ü aşması ve içinde bulunulan hesap dönemindeki fiyat endeksi artışının yüzde 10'dan fazla olması koşulu birlikte aranacak.

Bakanlar Kurulu, söz konusu yüzde 100 oranını yüzde 35'e kadar indirmeye ve yüzde 10 oranını yüzde 25'e kadar çıkarmaya veya yeniden yasal seviyelerine çekmeye yetkili olacak.

Bu iki koşul birlikte ya da biri gerçekleşirse uygulama devam edecek, ikisi de gerçekleşmezse sona erecek. Yeni işe başlayan mükellefler için de bu koşullar geçerli olacak.

Enflasyon muhasebesi, geçici vergi dönemlerinde de yapılacak. Bu durumda son üç hesap dönemi yerine son 36 ay ve içinde bulunulan hesap dönemi yerine de son 12 ay dikkate alınacak.

Toplulaştırma olanağı

Düzeltme işlemlerinde Maliye Bakanlığı'nca belirlenen toplulaştırılmış yöntemleri uygulama olanağı da getiriliyor. Ancak, toplulaştırılmış yöntemlerden birini seçen mükellefler, seçtikleri yöntemden, bu seçimi yaptıkları hesap dönemi dahil üçüncü hesap döneminin sonuna kadar dönemeyecek.

Düzeltme katsayıları

Düzeltme işlemi, Türkiye geneli için hesaplanan TEFE endeksi göz önünde bulundurularak Maliye Bakanlığı'nca belirlenen düzeltme katsayıları kullanılarak yapılacak. Düzeltme işlemi 1970 yılından itibaren uygulanacak.

2004 yılı hesap döneminden itibaren ilk defa bilanço esasına geçen mükellefler de tasarıda öngörülen esaslara göre düzeltme yapacak.

Enflasyon düzeltmesine ilişkin hükümler yürürlüğe girince, 'son giren ilk çıkar'' yöntemi ile vergi Usul Kanunu, Gelir Vergisi Kanunu ve Kurumlar Vergisi Kanunu'nun bazı hükümleri yürürlükten kaldırılacak.
Akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber