Pisidia'da kazı çalışmaları başladı

Isparta'nın Yalvaç ilçesi sınırları içinde bulunan Pisidia Antiokheia Antik Kenti'nde kazı çalışmalarında beşinci yıla girildi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Temmuz 2012 17:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2008 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla Pisidia Antiokheia Antik Kenti'nde kazı çalışmaları için yetki alan Süleyman Demirel Üniversitesi Arkeoloji Bölümü, kazı alanında yürüttüğü çalışmalarda bugüne kadara önemli bulgulara ulaştı. SDÜ Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Özhanlı, kazı çalışmaları için ilk olarak altyapıyı oluşturduklarını belirterek, "Bu kapsamda bir kazı evi inşa ettik. Atölyeler ve çıkan bulguların saklandığı depolarımız mevcut. Özellikle koruyabileceğimiz alanlarda kazı yapmaya özen gösterdik. Bundan dolayı antik kentin en önemli sistemi diyebileceğimiz Kuzey Güney Caddesi'nde kazı çalışmalarına başladık. 30 metre genişliğinde ve 150 metre uzunluğunda bir meydan açtık. Bunun dışında Alyikus Tepesi olarak adlandırdığımız bölgede geçen yıl bir çalışma yapıldı. Orada kentin Hıristiyanlık sonrasında piskoposlik sarayı olarak kullanılmış olan bir yapı açığa çıkardık. Buradaki bulgular buranın önemli bir kilise olduğunu bize gösteriyor. Bu yıl Batı Kapısı olarak adlandırılan kapının ayağa kaldırılmasına yönelik restorasyon çalışması yapmak istiyoruz. Kentin Helenistik dönemini anlamak için geçen yıl başlattığımız çalışmalar devam ediyor. Burada M.S. 25 yıllarına ati bir Roma villası açığa çıkardık" dedi.

SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu ise, antik kentin bu boyuta gelmesinde SDÜ'nün etkin bir rolü olduğunu söyledi. İbicioğlu, "Biz hem sosyal, hem insan kaynağı hem ekonomik anlamda destek veriyoruz. Burası sıradan bir yer değil. 17 Antiocheia kentinden birisi burası. Tam anlamıyla ortaya çıkarıldığında Isparta ve Yalvaç turizmine önemli bir güç kazandıracak. Bunun yararlarını görmüş durumdayız. Isparta'da nerede antik kent var denildiğinde akla burası geliyor. Burası M.S. 25'li yıllarda yeniden organize edilmiş. Hıristayanlığın aşılanmasında önemli bir sürece sahip. Bu tür yerlerin turizme kazandırılması, Anadolu'nun zenginliklerinin farklı kültür ve medeniyetlere ev sahipliği yapma boyutunun dünyaya anlatılmasının çok önemli olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber